Geoff Tate återställde ordningen med Rage For Order på Valand

Geoff Tate är ute på vägarna igen för att fira 30-års jubileet av Queensrÿches klassiker Empire. Den här svängen körs inte bara hela Empire live, men han kör även hela Rage For Order! Det blev en grym kväll på Valand i Göteborg där Rage For Order-setet tog över glansen från kvällens huvudjubilar Empire med ett storartat framförande.

Jag hade väntat sedan 1986, när Rage For Order släpptes, att få höra mer material från detta mästerverk live. När Queensrÿche spelade förband till Metallica 1988 i Solnahallen förärades vi bara med ett spår från Rage-plattan – Walk In The Shadows. Att begränsa setet med bara en låt från, enligt mig på den tiden och förmodligen nu också, deras bästa släpp var bara en stor besvikelse trots att de hade precis släppt milstolpen Operation: Mindcrime som fyllde större delen av deras set då. När jag så fick höra att Geoff Tate skulle komma till Sverige och bl a Göteborg under mitten av Januari 2020 och där riva av hela Rage For Order- samt Empire-plattorna från start till slut för att fira 30-års jubileet av Empire, blev jag genast glatt överraskad och förväntningarna började genast att gro inför en härlig Januari-kväll.

När Rage For Orders skivomslag i modell större sågs uppställt till vänster och höger om scenen kände man fjärilar i magen för den förväntan som byggts upp under tiden innan giget och väntan på att Geoff skulle inta scenen. Det är ju rätt mycket dynamik och variation i materialet på Rage For Order, så det fanns ett visst tvivel om ifall detta skulle gå att framföra med den äran nära den form som det en gång spelades in på skiva.

Från början av Walk in the shadows till sista låt var den glada Göteborgspubliken på gott humör och det kändes som att det sjöngs med i nästan samma nivå som i PA:t. Betänkligheterna inför framträdandet suddades ut ett efter ett under framförandet och man kunde se idel glada miner i publiken. Jag t o m såg flera personer inklusive mig fälla några glädjetårar. Geoff har ju blivit lite äldre och så även hans röst, men trots att de högre tonerna inte nås längre hade han justerat till dessa på ett stilfullt sätt som gjorde att låtmaterialets leverans inte alls försämrades. Hans kontroll i det röstomfång han fortfarande besitter är däremot fortfarande helt underbart och det var en ynnest att få höra det klassiska materialet framföras med den röst som det ursprungligen skapades med. Att Geoff rörde sig på scen med en skön pondus och scennärvaro samtidigt som man såg på hans leenden, gester och samspel med publiken att han var på gott humör, gjorde att stämningen i lokalen höjdes till max under kvällen. Jämfört med dagens version av Queensrÿche levererade bandet, som består av idel medlemmar från Geoffs band Operation: Mindcrime, låtarna med mer energi på scenen men dock något mer rå och onyanserat när det kommer till små detaljer i låtarna.

Rage For Order-setet var definitivt kvällens höjdpunkt och också det set där både band och Geoff var bäst. I Empire-setet kändes det som om glöden försvann något mitt i setet, kanske för att det var lite varmt på scenen. Efter Empire setet skulle vi blivit bjudna på flertalet extranummer enligt setlistan, bl a Warning, men vi fick bara Eyes Of A Stranger. När Rockbladet träffade gitarristen Kieran Robertson efter spelningen berättade han att de var tvungna att skippa några extranummer på grund av just värmen.

Band som kör hela album har varit ett sätt att locka publik och få ett uppsving för de band som legat i träda eller inte kommit på något nämnvärt i samma klass som när klassiska albumen släpptes. I fallet Queensryches klassiker Rage For Order och Empire är det dock mer än välkommet att dessa körs live, och jag kommer definitivt att se och höra hela Rage For Order live igen om chansen uppenbarar sig i min närhet.

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Tony Asplund(tony.asplund@rockbladet.se)
KONSERT: Geoff Tate
ARENA: Valand / Göteborg
DATUM: 2020-01-17
BÄSTA LÅTARNA: The Killing Words, Neue Regel, Screaming In Digital
BÄSTA MINNET: HELA Rage For Order Live! Herregud, mind blown.
SÄMST: Att flera av extranumren skippades

LÅTLISTA – GEOFF TATE – VALAND

Rage For Order:
Walk in the Shadows
I Dream in Infrared
The Whisper
Gonna Get Close to You
The Killing Words
Surgical Strike
Neue Regel
Chemical Youth (We Are Rebellion)
London
Screaming in Digital
I Will Remember

Empire:
Best I Can
The Thin Line
Jet City Woman
Della Brown
Another Rainy Night (Without You)
Empire
Resistance
Silent Lucidity
Hand on Heart
One and Only
Anybody Listening?

Extranummer:
Eyes of a Stranger

 

Relaterade artiklar