Wermland Rockfest på Nöjesfabriken avslutade rockfeståret med bravur

Rockfest-året avslutades med en hejdundrande fest när Wermland Rockfest intog Nöjesfabriken i Karlstad förra fredagen. Två scener, sex band och en i princip fullsatt lokal gjorde att det blev den succé det förtjänade att bli, och avslutade hårdrocksåret för många och även ett kapitel i Corrodeds karriär.

Sex band stod alltså redo för att på två scener överösa Karlstadsborna med 2010-talets sista helg i hårdrockens tecken. Kön ringlade sig redan innan insläppet hade öppnat lång efter den gamla fabriksbyggnaden som numera innehåller det mesta en stad kan önska sig för nöjeslivet. Och att också två av banden var lokala förmågor visade sig inte minst när de senare under kvällen intog varsin scen.

Först ut för kvällen, vilket kan vara en lite tuff uppgift, var Smash Into Pieces, som endast en halvtimme efter dörrarna öppnat intog den stora scenen. Men trycket framför scenen var ändå stort, och även om lokalen ändå inte hunnit bli fullsatt så visade varken publiken eller bandet att det bekom dem. Fullt ös från det att den maskförsedda trummisen The Apocalypse DJ äntrade scenen, tills det att de ca 45 minuter senare lämnade en nöjd publik.

 

Andra band för kvällen var det första av kvällens hemmaband. Knogjärn röjde järnet på lilla scenen, och gav verkligen allt. Att det dessutom var ett hemmaband märktes väl i publiken, som var med från första tonerna och sen ända in i kaklet. Energin från scenen är enorm när det här bandet spelar, och det är fullt ös precis rakt igenom hela showen. Den energi som sångaren Kim, som stundvis hoppar så han är närmare ett par meter över scenen, och det andra medlemmarna visar vittnar om att det är ett band som verkligen ger 100%.

 

Efter det var det dags att förflytta sig till stora scenen igen när där det var dags för Dead By April att kliva på. Och då hade även de flesta av kvällens publik hittat in i lokalen, och golvet framför scenen var i princip fullt. Därmed fick Dead By April den angenäma uppgiften att få igen ett stort publikhav, vilket dom med sin bitvis pompösa men ändock stenhårda musik lyckades otroligt bra med. Sångaren Jimmie är likt Kim i Knogjärn en som ger allt på scenen, vilket gör det svårt för publiken att inte ryckas med i musiken.

 

Lillasyster klev efter det upp på lilla scenen i rummet bredvid. Lillasyster är dock knappast ett epitet som ger bandet rättvisa. Mer karismatisk frontman än Martin är det få band som har, och den som inte rycks med i bandets energi har nog hamnat på Nöjesfabriken av misstag. Bandet som kvällen till ära hade en vikare på gitarr, då ordinarie gitarrist Max befann sig utomlands, bjöd på vad som skulle kunna benämnas det hårdaste av hårdrock på svenska, allt till publikens stora belåtenhet.

 

Näst sista band att kliva upp på scenen var kvällens andra Karlstadsband Sparzanza. Och att publiken väntat på att de skulle bli deras tur märktes både på trängseln på golvet och jublet när medlemmarna klev upp på scenen. Och ingen i publiken blev besviken på vad som bjöds. Sparzanza bjöd som vanligt på en kavalkad av vad de åstadkommit sedan starten 1996, och drog som första band för kvällen över på tiden.

 

Kvällens sista band att kliva upp på scenen var Corroded, och som vanligt bjöd de på en show full av adrenalin. Kvällens spelning var dock lite speciell då det var den sista med gitarristen Tomas, som i och med spelningen i Karlstad valt att kliva av som medlem i bandet. En händelse som inte gick obemärkt förbi. Under kvällens sista låt, 6 ft of anger, fylldes scenen av artistkollegor från bland annat Knogjärn och Lillasyster för ”hylla” Tomas med en chokladtårta i ansiktet och öl i håret. En hyllning som i normala fall kanske inte skulle uppskattas, men som här enbart visade hur mycket han kommer att saknas i bandet. Tomas tackade även sitt band och sin publik i ett känslofyllt tal efter han torkat tårtan ur ansiktet. Ett tal som lockade både till skratt och tårar hos såväl övriga bandmedlemmar som publik. Corroded kommer dock att leva vidare, liksom Tomas i andra band, vilket vi är många som ser fram emot att få höra.

 

 

RB-Betyg-8_10SKRIBENT & FOTOGRAF: Magnus Wågström
EVENT: Wermlands Rockfest 2019
ARENA: Nöjesfrabriken / Karlstad
DATUM: 2019-12-28
BAND: Corroded, Sparzanza, Lillasyster, Dead by April, Knogjärn, Smash Into Pieces 

Relaterade artiklar