Åtta album du ska ge en lyssning!

Under dessa svåra Corona-tider ställs mycket på sin spets och det viktigaste är såklart att vi är rädda om varandra. En av många baksidor med dessa tider är hur musikscenen drabbas. Det blir nu extra viktigt att lyssna på och stötta sina favoritartister, när deras turnéer tvingas ställas in eller skjutas fram. Rockbladet har här tagit fram åtta album, som släppts senaste tiden, som är väl värda en lyssning! 

Annons 

 

H.E.A.T – H.e.a.t II

Efter ett något experimentellt album i föregångaren ”Into The Great Unknown” går H.E.A.T snarare tillbaka till det ”klassiska” (dock något hårdare) soundet på ”H.e.a.t II”. De 80-talsdoftande hookarna och melodierna i låtar som ”Rock Your Body” och ”One By One”, för att inte tala om de nostalgiframkallande keyboardslingorna i ”Come Clean” får foten att stampa takten och leendet på läpparna att krypa fram. När Erik Grönwall som grädde på moset också visar sina otroliga röstresurser i kraftpaketet ”We Are Gods” och den Journey-influerade ”Heaven Must Have Won An Angel” så gör jag vågen.

Kvelertak – Splid

Ibland snackas det om att rocken är död eller döende, men what about punken undrar jag? Är den redan förpassad till kyrkogården och dömd att endast leva vidare som en subkultur? Så är inte i varje fall inte fallet om ni frågar Norges stolthet Kvelertak, som med detta album borde få både punkare och metal-heads att dansa ihop i en ohelig allians. Splid är ett dynamiskt album med både hårda, intensiva och nedtonade och behagliga tongångar, vilket inte minst visas på mästerverket ”Ved bredden av Nihil”, där alla nyss nämnda komponenter slås samman på bästa möjliga vis.

Johnossi – Torch/Flame

Indierockduon från Nacka är tillbaka med sitt sjätte album och övertygar rejält. Ljudbilden och produktionen är superb och det stämningsfulla som kännetecknat bandets allra första album är tillbaka. Med andra ord kan man säga att Johnossi hittat hem. De suggestiva och lågmälda tongångarna lägger sig över lyssnaren som ett täcke och John Engelberts mörka röst skär igenom fasader. Som allra vackrast låter det under titelspåret samt låtar som ”Longer The Wait, Harder The Fall”, ”Echoes” och ”CCCcowboys”. Bästa albumet jag lyssnat på 2020 hittills.

Lucifer – Lucifer III

Melankolisk balsam för själen i en tuff period. Lite så kan man beskriva Lucifers nya skiva, där Nicke Anderssons trumspel och Johanna Platow Anderssons inlevelsefulla sångröst blir ett tillsammans med förföriska gitarr-riff, där tongångarna från 70-talet inte är långt borta, för att trösta och skydda lyssnaren från världens elände. Extra stämningsfullt är det under ”Midnight Phantom”.

Myrkur – Folkesange

Danska Amalie Bruun, mera känd som Myrkur, har friskt och vågat kombinerat tidlös folkmusik med black-metal, vilket hon gjort med den äran. På nya albumet lyser dock black-metal med sin frånvaro och istället serveras vi en traditionell folkmusiks-platta. Visst kan man som rocker sakna lite growl, vrål och ilska, men samtidigt sveper Bruuns sköra, rena och oerhört vackra röst fram som en ångvält. Den går helt enkelt inte att missa och det är minst lika svårt att inte beröras av den.

TOTAL – Vansinnigt vackert men fult

”Hård musik på svenska ifrån Västerås”. Så presenterar sig TOTAL på sin Facebook-sida och visst fan är det just hård musik på svenska ifrån Västerås som lyssnaren får. LOK och Lillasyster-influenserna märks på flera mils avstånd och intensiteten på detta album får två tummar upp. Misstänker också starkt att man ska räkna med röj när det här bandet i framtiden får chansen att spela live.

The Night Flight Orchestra – Aeromantic

AOR rock som verkligen luktar 70 och 80 tal då det är som bäst. Det är långt ifrån explosionerna som sångaren Björn Strid vanligen levererar i sitt Soilwork men faktum kvarstår att hans röst kommer fram och gör sig lika bra även i mer glättiga rockspår med effektiva keyboard-slingor och lättrallade refränger. Allt från midtempo-låten “If Tonight Is Our Only Chance”, ösiga “Servants Of The Air” till mer avskalade “Golden Swansdown” har allt som krävs för att framkalla ett flertal öron-orgasmer. The Night Flight Orchestra är utan tvekan ett av dem allra bästa banden Sverige just nu kan stoltsera med.

Heaven Shall Burn – Of Truth & Sacrifice

Tysk death-metal som rymmer allt från energiska urladdningar som ”Eradicate” till dynamiska powerballader som ”The Sorrows of Victory” ger utlopp för alla känslor gemene man förmodligen bär på i dessa prövande tider. Ilska, frustration, vemod, sorg, allting finns på detta dubbelalbum och dem mäktiga tongångarna framförs med precision och smärtsam inlevelse.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)

FOTNOT: Så klart ligger delar av dessa skivor på vår spotifylista “Rockbladet.se – New Rock & Metal”. Kika på den nedan om du vill få flera tips.

 

Relaterade artiklar