Game! Set! Bloom! – Conny Bloom släpper nytt soloalbum på svenska

Gitarrhjälten och sångaren Conny Bloom släpper nu sitt andra soloalbum på svenska, och albumet med den fyndiga titeln “Game! Set! Bloom!” är en värdig uppföljare till det kritikerrosade albumet “Fullt Upp” från 2016. Det nya albumet släpps via Mighty Music den 13 mars, och det bjuder på tidlösa godbitar med smak av såväl folkrock som svängig funkrock, lite bluesiga toner plus mycket annat. Lägg sedan till välskrivna texter som sjungs med Blooms sångröst och du har receptet på en lyckad skiva.  

Annons 

 

Conny Bloom är en musiker med många strängar på sin lyra. Frontmannen från Electric Boys är visserligen mer känd för att sjunga på engelska, men han har en växande skara av fans som har upptäckt hans musik på svenska. Med det nya albumet befäster han sin roll som låtskrivare på svenska, och den som gärna lyssnar på artister som Pugh Rogefeldt eller Stefan Sundström borde definitivt ge Blooms svenska musik en chans, men det borde egentligen alla göra som överhuvudtaget gillar tidlös rockmusik med finlir och finess.  

Utöver att han frontar Electric Boys kan Bloom också ses och höras i flera andra band, som Peace Conspiracy (som han har tillsammans med artisten Meja), bandet Medborgarna med Janne Åström i spetsen, hyllningsturnén Woodstock 50 år samt duon Bloom & Ikiz. Under ett antal år var Bloom dessutom gitarrist i legendariska Hanoi Rocks. Allt det här visar förstås på hans stora bredd, som han ju har stor frihet att använda sig av som soloartist.  

En av fördelarna med att göra ett soloalbum måste väl vara just friheten att  inte behöva hålla sig inom någon särskild ram. Det blir så att säga fritt fram att blanda vilka godisbitar man vill i sin påse. I Conny Blooms nya godispåse finns det många sorter att välja på, men man känner ändå igen en hel del smaker från Fullt Upp. Det är bekant men ändå nytt, och samtidigt väldigt varierat. 

Skivan andas avskalad sjuttiotalsrock som ibland drar åt det lite poppigare hållet, ibland åt det lite funkigare, bluesigare eller jazzigare hållet, ibland är stilen mer folkrock och ibland blir det underbart spejsat och psykedeliskt. Gemensamt för alla låtarna är att de bärs upp av självklara, starka melodier och att de passar väl ihop. Skivan känns inte spretig trots variationen, utan det känns som om en röd tråd löper genom hela albumet. Varje låt är som ett nytt kapitel i en spännande bok. Den lite renare ljudbilden gör att man nästan får en känsla av att befinna sig i samma rum som musikerna, och det bidrar till en levande känsla som jag uppskattar väldigt mycket. Den musikaliska uppfinningsrikedomen är stor och det är en sann fröjd att lyssna på vad varje instrument har för sig i de olika låtarna. Många av låttexterna är nog lätta att relatera till för de flesta av oss, samtidigt som de är väldigt fyndiga på ett sådär typiskt Conny Bloomskt vis. Sedan tycker jag personligen att det är trevligt med en rockartist som sjunger på svenska för omväxlingens skull.

Game! Set! Bloom! är en skiva som växer för varje lyssning, och som säkert kommer att fortsätta växa. Efter ett antal genomlyssningar är det här mina tankar kring låtarna, i den ordning som de kommer på albumet:

01. (AB) Maffiadojor:

En lek med filmmusiken till sjuttiotalets Blaxploitationfilmer. AB Maffiadojor ser till att du står stadigt på Nybrovikens botten, en låt med mörk humor och skönt sväng. Jazzig och jammig feeling där trummor och bas får låten att gunga på samtidigt som man får känslan av att befinna sig i en bar där en musiker leker med saxofonen medan en annan plinkar på pianot i bakgrunden. Gör mig nyfiken på resten, precis som ett öppningsspår ska göra om det gör sitt jobb.

02. Rulla På

Första singeln från skivan, och den har en tillhörande officiell video. Fastnar på en gång och går dessutom rakt in i hjärtat. Skriven med mobbning i åtanke, för att uppmuntra dem som blir trakasserade att ”rulla på”, det vill säga att strunta i vad folk säger. Poppigt sjuttiotalsrockig låt med energiska trummor och gitarrslingor. Ursprungligen tänkt att bli filmmusik, men blev istället ett lysande spår på soloskivan. En låt som känns sådär självklart rätt, som om den hade varit skriven av självaste Beatles. Nu är den istället skriven av Conny Bloom ihop med Jimmy Lagnefors, och att skriva låtar ihop är kanske någonting de två herrarna borde fundera på att göra igen?! 

03. Skadad

Känns pampig men ändå lugn på samma gång, kryddad med snyggt gitarrlir. Stilmässigt tar låten mig till början av sjuttiotalet och trots sin lågmälda ton får låten mig att tänka på de stora ikonerna från den tiden.  

04. Knegarjäntan Och Jag

Glad och funkigt svängig. En okomplicerad och medryckande låt som man automatiskt börjar smådansa till när den drar igång.

05. Jag Tror Jag Trollat Bort Mig Själv

Min personliga storfavorit. Experimentell och suggestiv låt med jammig känsla som bland annat innehåller elsitar, ett långt och underbart gitarrsolo plus ljudet av en klassisk Hammondorgel. Den här låten hör till samma familj av psykedelisk rockmusik som växte fram hos legender som The Doors i slutet av sextiotalet. I mina öron är den här låten ett rent mästerverk. 

06. Flyttkarl

Andra singeln från skivan. Lite mer klassisk rocklåt som handlar om det kringflackande turnélivet. Svängig melodi där trummor och keyboard hjälper till att driva låten framåt. 

07. Dubbelgig

Medryckande från första riffet. Svängig, lite funkigare låt med sköna bastoner i botten. Fyndig titel och en text man inte kan låta bli att småle åt när man lyssnar. Jag faller som en fura för funksvänget, så det här är en annan av mina absoluta favoriter. 

08. Jag Vill Ha Dig

Klassiskt rockig låt som är lättlyssnad med sitt snitsiga gitarrlir och sina medryckande riff. Refrängen fastnar direkt, och hela texten är rätt fyndig. En låt man gärna lyssnar på många gånger. 

09. Gånglåt Från Kärrträsk

Underbar instrumental låt med toner av svensk folkmusik. Om man har fastnat för Conny Bloom på grund av hans fingerfärdighet när det gäller gitarren så lär man älska den här låten! Den innehåller olika partier i varierat tempo som smälter väl samman till en harmonisk och lekfull melodi.  

10. När ska jag få bli kär då

En skön låt med lite bluesig feeling som liksom taktfast vaggar sig fram i lugnt tempo. Ett par, tre minuter in kommer ett sånt där drömskt Bloomsolo som man får rysningar av. Låten avslutas väldigt snyggt och blir därmed en värdig slutkläm på plattan. 

 


SKRIBENT: Tamara Chastain (tamara.chastain@rockbladet.se)
BAND: Conny Bloom
ALBUM: Game! Set! Bloom!
RELEASEDATUM: 2020-03-13
SKIVBOLAG: Mighty Music / Target Records
BÄSTA LÅT: “Jag Tror Jag Trollat Bort Mig Själv”, tätt följd av “Dubbelgig” 
FAKTA – CONNY BLOOM 

Officiell Facebooksida: https://www.facebook.com/ConnyBloomOfficial

Officiell Instagramsida: https://www.instagram.com/connybloom

“Game! Set! Bloom!”  på Spotify:  

 

“Rulla På”:

 

 

Conny Bloom  – Live

9/4-20: Jazzklubben, Visby

14/4-20: STÅ, Örebro

15/4-20: Pustervik, Göteborg

16/4-29: Nalen, Stockholm

 

I början av året gjorde Rockbladet en lång intervju med Conny Bloom där han berättar om låtarna på nya skivan och mycket annat. Den intervjun kan du hitta på Rockbladet.se.  

 

Relaterade artiklar