ME AND THAT MAN: New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1 tar dig ur mörkret in i mörkret

ME AND THAT MAN är tillbaka med ny mörkermusik. I NEW MAN, NEW SONGS, SAME SHIT VOL. 1 som släpps genom Napalm Records handlar det inte bara om ett steg framåt från debutskivan utan här presenteras även elva starka lektioner i hur mörk musik kan låta trots att den inte klassas som Black Metal. Tillsammans med ett gäng branschkollegor har Adam Darski satt en riktigt hög lägsta nivå. ROCKBLADET har lyssnat på skivan.

 

Adam Darski, som till vardags kallar sig för Nergal och är frontman i det polska Black Metal bandet Behemoth visar sig även besitta en dragningskraft åt det folk/bluesiga hållet. Me and That Man, som tidigare var en duo, lanserades 2017. När debutskivan Songs of Love and Death släpptes fick den såklart otrolig draghjälp av att 50% av duon redan var känd. Att sedan låtar som My Church is Black och Ain’t much Loving hade lång hållbarhet satte sedan pricken över i’et. Nu släpps New Man, New Songs, Same Shit, Vol.1 som innehåller elva låtar varav tio av dem är med gästartister. Och det är inga dåliga sådana heller. Vad sägs om Cory Taylor (Slipknot), Brent Hind (Mastodon) och Rob Caggiano (Volbeat) i den storslagna låten How Come, eller det svenska underbarnet Nicke Andersson (listas som Entombed i skivbolagets releasematerial) i duett med sin livskamrat Johanna Sadonis (Lucifer) i Deep Down South bara för att nämna några exempel? Deep Down South är visserligen ett av de starkaste spåren på skivan med dess Vilda-Västern känsla men om jag med förbundna ögon fick gissa så skulle jag ha lagt mina pengar på att det var öppningsspåret och första singeln Run with the Devil som Nicke låg bakom. Istället är det norrmannen Jörgen Munkeby från norska Shining som gör en strålande insats med både sång och saxofon.

Det här projektet handlar inte om att ”mörka” eller förneka vilken musikstil sångaren och låtskrivaren Adam Darski har sitt ursprung. De mörka inslagen som Black Metal tillför till mänsklighetens tillvaro finns tydligt med här också. Av låtarna får man en krypande känsla av att befinna sig i mitten av något som är en blandning av en spagetti-western och filmen From Dusk till Dawn med kanske en liten nypa av den populära bikerserien Sons of Anarchy.  Tre bra exempel av det är Burning Churches med Matt McNerney (Grave Pleasures), By the River med Ihsahn (Emperor) och min personliga favorit Coming Home med Sivert Höyem från norska Madrugada. Eller varför inte den underbara balladen Confession som inte bara avslutar skivan utan även innehåller skivans andra svenska bidrag genom Niklas Kvarforth från svenska Shining. Jag jublar, när låten avslutas med fantastiska Black Metal toner i balladformat. Så oväntat, så rätt och så fint. Mestwo framförs på polska och helt plötsligt får jag känslan av att det hade känts helt rätt om tidigare nämnda filmer hade utspelats i östra Europa. Jag har ingen aning om vad man sjunger om men stämningsfullt verkar det vara i alla fall. Ondskan och mörkret kan förkroppsliga sig överallt.

New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1 hoppas jag är – den första delen av en serie. Detta är väldigt bra och oavsett hur svårt jag än hade att plocka ut vinnarna ur ett riktigt starkt startfält så landar valet till slut på den mörka Coming Home tillsammans med Deep Down South men frågar någon mig imorgon är risken stor att väljer jag en annan låt. Bara det kännetecknar en riktigt bra skiva och denna kommer jag definitivt att lyssna mycket mer på. Stöd artisterna och köp vinylen!

Fotnot: Lite speciellt att ha två gästartister från två olika band men med samma namn – Shining. Ett svenskt-norskt battle of the band names mitt i allt. Tvätta händerna!

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Me and that Man
ALBUM: New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1
RELEASEDATUM: 2020-03-27
SKIVBOLAG: Napalm Records

LÅTLISTA – New Man, New Songs, Same Shit, Vol. 1

01. Run With The Devil, feat. Jørgen Munkeby (Shining NO)
02. Coming Home, feat. Sivert Høyem (Madrugada)
03. Burning Churches, feat. Mat McNerney (Grave Pleasures)
04. By The River, feat. Ihsahn (Emperor)
05. Męstwo
06. Surrender, feat. Dead Soul and Rob Caggiano (Volbeat)
07. Deep Down South, feat. Johanna Sadonis (Lucifer) / Nicke Anderson (Entombed)
08. Man Of The Cross, feat. Jerome Reuter (Rome)
09. You Will Be Mine, feat. Matt Heafy (Trivium)
10. How Come?, feat. Corey Taylor (Slipknot / Stone Sour) / Brent Hinds / Rob Caggiano (Volbeat)
11. Confession, feat. Niklas Kvarforth (Shining SE)

 

BANDFAKTA – Me and that Man

DISCOGRAPHY

Songs of Love and Death (2017)

 

Relaterade artiklar