Ozzy Osbourne – Ordinary Man (Låt detta vara slutet)

Låt detta vara slutet. Det är alltför många artister som klamrar sig fast vid mickstativen och vägrar acceptera att forna glansdagar inte kommer på nytt. I detta fall vill man därför att “Ordinary Man” blir Ozzy Osbournes avsked. Mot alla odds får han då nämligen ett värdigt avslut.

Medierapporteringen kring Ozzy Osbourne har på sistone framförallt handlat om hans inställda eller framskjutna turnéer och hans hälsa. Det är sant att buzzet som uppstod kring Ozzys samarbete med Post Malone åtminstone för en kortare stund fick oss att enbart tänka på musiken igen, men den diskussionen svepte förbi lika fort som ett kvart i tre ragg. Det tog inte lång tid innan Ozzy själv ställde in ytterligare spelningar och när han offentliggjorde sin Parkinson-sjukdom har samtalet återigen enkom handlat om just det. 

Ordinary Men” har väl i ärlighetens namn inte haft några större förväntningar på sig. Ozzy är alltid Ozzy, som med sin ikonstatus givetvis får albumet att streamas och köpas, men det är en högoddsare att folk förväntat sig stordåd. Att mannen ens lever, trots sitt mycket hårda leverne, är ett stordåd i sig. 

Ozzy har själv sagt att “Ordinary Man” är den första skivan han spelat in nykter. Med facit i hand var det uppenbarligen ett framgångsrecept, sviktande hälsa till trots. Redan när singeln “Under The Graveyard” släpptes kunde man urskilja att Mörkrets prins hade lagt ner hjärta och själ i det här projektet och att samtliga krafter han fortfarande haft kvar att ge, har gått till just detta album. 

“Under The Graveyard” är en suggestiv låt med en tung och mörk komposition, men låtens vemod kan inte mäta sig mot det starka och berörande allvar som Ozzy med trovärdighet förmedlar på låtar som “Holy For Tonight” där textrader som “What will I think of when I take my final breath?” ger lyssnaren en smärtsam klump i halsen eller det vackra titelspåret som gästas av Elton John, där de båda storheterna reflekterar över tillvaron. 

Straight To Hell“, där Ozzys karaktäristiska röst låter bättre än vad någon kan begära. För att inte tala om rock-popiga “All My Life” där textrader som ” You`ll never erase me, I´m back on the road again” blir som ett långfinger riktad till alla oss som tvivlat på Ozzys kapacitet. 

För att tala klarspråk. Ozzy Osbourne imponerar. Jag är fortfarande tveksam till att vi kommer få se honom på Friends Arena i december, eller se hans turné fortlöpa, men med albumet “Ordinary Men” sätter Ozzy, om inte annat, punkt för sin karriär på ett mycket berörande och värdigt sätt.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Ozzy Osbourne
ALBUM: Ordinary Men
RELEASEDATUM: 2020-02-21
SKIVBOLAG: Sony Music
BÄST: “Holy For Tonight”

 

Relaterade artiklar