Releasegigshelg med Siena Root de luxe

En helg med Siena Root de luxe, vad kan slå det? Det skulle väl vara en helg med Alice Cooper men om vi bortser från det så var det här bland det härligare jag varit med om på länge. För det första var det som Siena Root själva skrev, de luxe. Det innebar att det var en maxad uppsättning av Siena Root på plats i Stockholm och Göteborg. Alla huvudmusiker som deltagit på nya plattan som släpps 20:e mars var med plus ytterligare några. Det innebar att vi hade två gitarrer, bas, orgel, trummor, en till två sångerskor, ibland sitar, ibland tvärflöjt, ibland synthesizer och ibland alltihop.

Annons 

 

Siena Root är inte punkrocksös rakt in i kaklet utan mer som en terrängbil som gungande och i ett något lugnare tempo far fram ostoppbar i terrängen. Suget kom redan i första låten men med andra låten, Tales of Independence, var vi fast och sögs in i framförandet av kommande The Secret of our Time. Trots att tempot går ned något vid några tillfälle tappar bandet inte publiken utan håller i oss och drar med oss när tempot ökar igen. Musikerna verkar ha kul och överraskar kanske rent av varandra ibland då jag tyckte mig se ett eller annat överraskat leende. Grundbulten i Siena Root – Sam, Love, Erik och Matte – var alltid på scen tillsammans med nya gitarristen Johan Borgström. Lisa Lystam, Zubaida Solid eller båda sjöng. Till och från under konserten kompletterade Stian Grimstad med sitar eller synthesizer och Lisa Isaksson med tvärflöjt.

Bandet spelade genom hela kommande albumet som släpps 20:e mars. Det här var något jag uppskattade. Många artister spelar bara ett par låtar från nya albumet och sedan gamla godingar. Visst har de flesta band klassiska låtar som i alla fall delar av publiken alltid vill höra och de ska så klart också få sitt. Att köra åtminstone en fyra, fem låtar från ett nytt album tycker jag dock om när artister gör och här fick vi hela albumet från början till slut. Två singlar hade släppts från albumet innan konserten, When a Fool Wears the Crown och Organic Intelligence. Ingen av de två hade helt övertygat mig utan jag föll mer för den tidigare fristående singeln In the Fire som kom tidigt 2019. Live blev det dock en helt annan sak – jäkla bra – och marginalen för In the Fire var inte alls lika självklar även om den gjorde sig bra som avslutning på konserterna.

En annan sak som gjorde de två spelningarna lite speciella för oss som var med på båda var att det var så olika scener. Fredagens spelning var på Södra teatern i Stockholm vilket är en typisk teaterscen med stolar, lite avstånd till scenen även för rad 0. Det gav en lite lugnare totalupplevelse även om det var svårt att sitta stil och publiken tjoade mycket för bandet körde fullt ut. En fördel var dock den större scenen med mer plats för rörelse och ljussättning. Ljussättningen var bra och stundtals väldigt stämningsfull. Spelningen på lördagen var i Göteborg på Musikens hus vilket var en betydligt mindre scen och i jämförelse dämpad scenbelysning. Det var å andra sidan en helt annan intimitet mellan band och publik. Mer svett och rock ’n’ roll.

Efter spelningarna märktes att det både fanns gamla fans och alldeles nyblivna fans och det var riv bland bandprylarna. När det var dags att packa ihop på lördagen var bland annat tröjor och linnen i princip slutsålda.

Skribent: Kristoffer Holmén (kristoffer.holmen@rockbladet.se)
Event: Siena Roots release gig
Arena: Södra teatern, stora scenen i Stockholm och Musikens hus i Göteborg
Datum: 2020-02-28 – 2020-02-29
Betyg:

Bandfakta
Medlemmar och gäster
Love “Billy” Forsberg – trummor, rytminstrument och bakgrundssång
Sam Riffer – bas, bakgrundssång
Zubaida Solid – sång
Lisa Lystam – sång
Erik “Errka” Petersson – orgel och rhodes piano
Matte Gustafsson – gitarr
Johan Borgström – gitarr
Lisa Isaksson – tvärflöjt, bakgrundssång
Stian Grimstad – sitar och synthesizer

FaceBook: Siena Root på FaceBook
Webbplats: http://www.sienaroot.com
YouTube: Siena Root på YouTube

Relaterade artiklar