Self Deception aktuella med nytt album: “Vi vill öppna upp för mörkret”

Stockholmsbandet Self Deception släpper idag, fredagen den 13, sitt nya album Shapes. För första gången står bandet helt på egna ben och går i och med det mot ett hårdare och mörkare sound. Rockbladet tog ett snack med trummisen Erik Eklund.

Med ett flertal singlar, som Bury Me Alive och Hell And Back samt en EP, i ryggen så är det nu dags för Self Deception att släppa sitt fjärde album, ”Shapes”. Ett album som går åt ett mörkare och hårdare sound än sina föregångare.

–  Vi har varit nöjda med våra tidigare plattor också, men i grund och botten har vi alltid haft en vision om göra något mörkare. Inför ”Shapes” har vi kickat ut allt vad skivbolag innebär och gjort allt själva, vilket har gett hela bandet ny energi. Vi vill öppna upp mörkret och få till en storhetskänsla, med stråkar och melodislingor. Musik med filmiska inslag och reflekterande låttexter, som i grund och botten är självupplevda historier i vår sångare Andreas liv. Vi är väldigt nöjda med det vi fått ihop, förklarar Erik Eklund.

”Shapes” är producerad av Eriks lillebror Nicklas Ekelund och Dino Medahodzic, som båda två stått bakom ett antal bidrag i årets Melodifestival. Erik verkar inte heller vara emot tanken på att även Self Deception själva skulle kunna tävla i festivalen.

– Jag är inte omöjlig, haha. Jag kan inte påstå att det är ett konkret mål, men skulle man få chansen, känna att det var möjligt att få in eld och mörker och att introducera Self Deception så varför inte? Om inte annat skulle det ju vara ett mycket stort skyltfönster, särskilt för oss som ständigt krigar för att få komma ut och spela, säger Erik.

2019 spelade Self Deception bland annat på Skogsröjet och framöver finns det planering för fler konserter både till sommaren och hösten. Bandet har all anledning att känna sig optimistiska för framtiden, då de i fjol även dubblerade antalet streams och just nu snittar över 160 000 lyssnare om månaden på Spotify.

– För ett band i vår genre är det helt otroligt! Självklart hoppas man på att det ska öka ännu mer nu när man promotar en ny platta och att man ska lyckas få till lite festivalspelningar. Vi har tidigare haft svårt för att komma in på exempelvis festivaler, trots att vi har ganska många följare. Det fansen dock gör för oss är obetalbart och nu med ”Shapes” blir det mycket bra grejer på gång. Det är flera av oss i bandet som också har ”vanliga familjeliv” så det blir lite pusslande med hur man ska få alltihop att matcha, men bara man har disciplin och är effektiv så klarar man det. Vi i bandet har känt varandra länge nu och hittat en bra balans för hur vi ska jobba som bäst, vilket ger resultat.

Erik tror på nytt material från Self Deception redan innan året är slut och inom fem år är målet att bandet ska ha släppt nio album och vara på god väg mot världsturné. Erik avslutar med en hälsning: ”Till alla som följer oss, tack så jättemycket för er support. Vi är otroligt tacksamma för alla lyssningar och alla kommentarer vi får på sociala medier. Vi svarar på allt så tveka inte att skriva till oss, om ni vill. Vi ses!”.

LYSSNA PÅ NYA ALBUMET “SHAPES”.

 

 

Skribent: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
Intervju: Erik Eklund, Self Deception

Relaterade artiklar