The Secret of Our Time – nytt album från Siena Root

Introt med synthesizers må ge lite åttiotalsvibbar men det är ett betydligt äldre instrument än så. När basen fyller på och därefter instrument efter instrument är det inte heller någon tvekan om att det är ett sjuttiotalsinspirerat band vi lyssnar på. Det finns starka känslor kring det men jag tycker synthesizers hör hemma i hårdrock. På det hela taget tycker jag man ska vara öppen för olika instrument i olika genrer. Det är så mycket mer än så som gör en stil. Även Siena Root verkar se det så och lägger förutom orgel in både synthesizer och sitar här och där i sin musik.

Personligen tycker jag andra halvan av första sidan, de tre sista låtarna, är bäst på sida A. Introt är dock bra och starkt och greppar tag i lyssnaren men det är något som lossnar med tredje låten, Organic Intelligence. Utöver övriga bandmedlemmar gör Lisa L och Zubaida ett suveränt jobb med den gemensamma sånginsatsen. De båda singlarna från skivan – Organic Intelligence och When a Fool Wears the Crown – övertygade mig först inte helt när de kom. Jag blev mer förtjust i tidigare fristående släppta In the Fire. Både Organic Intelligence och When a Fool Wears the Crown har växt med lyssningarna och är nu några av mina favoriter på skivan. Oavsett mina favoriter är ett skönt studs och gung på hela första sidan.

När man vänt på skivan så kanske man tappat tempot något men det löser bandet genom att gå ut i ett högre tempo på en gång på sida B med tidigare nämnda When a Fool Wears the Crown. Trummor och orgel sätter ett svängigt tempo och ryckte det inte redan i kroppen löser resterande instrument det när de faller in och till sist toppas av sången. Daughter of the Mountain tar ned tempot men håller fortfarande ett bra sug i lyssnaren. Något jag tycker Siena Root gör bra är att det finns ett drag i musik och sång oavsett tempo. Långsamma stilla toner med österländsk klang öppnar tillsammans med lugn sång och sakta fylls musiken på. Trots att låten är så lugn så stiger intensiteten emellanåt. Det är lite som en stark vind som blåser kring en bergstopp.

Resten av skivan behåller det lugnare tempot även om Have no Fear gungar lite snabbare och har mer tondrillar än Daughter of the Mountain. Sista låten Imaginary Borders drar upp tempot men framför allt stärker greppet om lyssnaren ytterligare och lämnar mig längtande efter nästa gång jag får se dem live.

Självklart finns det deep purplekänsla i Siena Roots musik men jag tycker samtidigt att de lever upp till Loves uttalande “att inte göra Smoke on the Water 13 gånger”. Den huvudsakliga besättningen på skivan är den äldre kärnan i Siena Root; Love, Sam och Errka med Matte och Johan på gitarrer samt gästerna Stian på sitar, Lisa I på tvärflöjt samt Lisa L och Zubaida på sång.

Textmässigt fick plattan lite oavsiktligt ett tema kring förändringar i världen, både sådana som vi vill eller måste genomgå och sådana som vi vill avstyra i tid. Som avslutning skulle jag även vilja säga att om du gillar studiomusiken ska du definitivt försöka få se bandet live. Det är, särskilt i sina lite större uppsättningar, ett suveränt liveband.


Artist:
Siena Root
Album: The Secret of our Time
Releasedatum: 2020-03-20
Bästa låtar: Organic Intelligence och When a Fool Wears the Crown
Skribent: Kristoffer “Illern” Holmén

ALBUMFAKTA – The Secret of our Time
Låtlista
Sida A
* Final Stand
* Siren Song
* Organic Intelligence
* Mender
* In Your Head
Sida B
* When a Fool Wears the Crown
* Daughter of the Mountain
* Have no Fear
* imaginary Borders

Musiker
* Love “Billy” Forsberg – trummor, rytminstrument, körsång, effekter
* Sam Riffer – bas, körsång, effekter
* Zubaida Solid – sång
* Lisa Lystam – sång
* Erik “Errka” Petersson – orgel, Clavinet, Rhodes piano
* Matte Gustafsson – gitarr
Gästmusiker
* Stefan Koglek – gitarr
* Stian Grimstad – Sitar
* KG West – gitarr, Solina strings
* johan Borgström – gitarr
* Lisa Isaksson – tvärflöjt
Tekniker och teknisk rådgivning
* Tobias Hansson
* Martin Linder
* Mats Lundell
* Jonas Åhlen
* Roger Wallander
* Ove Noring
Studior
* Omnivox Studio – inspelning
* Real Music Studio, Stockholm – pålägg och tilläggsinspelningar
* Color Haze Studio, München – pålägg och tilläggsinspelningar
* Root Rock Studio, Stockholm – pålägg, tilläggsinspelningar och mixning
* The Exchange, London – mastering
Övrigt
* Omslagsdesign – Omnivox och Siena Root
* Omslagsmålning – Ola Höglund
* Foton – Ida Bang och Ola Höglund
* Siena Root Tree-målning – Zeke

Latest posts by Kristoffer Holmén (see all)

Relaterade artiklar