Velvet Insane släpper ny låt, Time Will Tell, där vinstpengarna går till Stadsmissionen

Velvet Insane från Östersund är ett ganska nytt band, som startade hösten 2013, till följd av att dom behövde några som spelade på välgörenhetsgalan Stjärnfall. En gala som dom även är med och anordnar själva. Och välgörenhet är något som ligger dom varmt om hjärtat, vilket också avspeglar sig i fredagens låtsläpp.

Annons 

 

Jesper Lindgren och Jonas Eriksson är de två kvarvarande medlemmarna sedan bandet startade, och utgör idag kärnan i det fyra man starka bandet. Ett band som kanske inte valt den normala vägen att bygga sin karriär. Första turnén gjorde dom i Australien, och satsningen utomlands har varit större än den i Sverige. Förutom Australien så är det Japan, USA, Spanien och England som fått se mest av bandet hittills, och det fortsätter på den vägen då dom just nu är med på Crashdiets världsturné, vilken tar dom tillbaka till Spanien i april. Men innan dess hinner bandet med en spelning på hemmaplan, då dom den 27 mars spelar på Rockebo i Åre.

Bandet har också många spännande samarbeten med mer etablerade musiker, där Martin Sweet från ovan nämnda Crashdiet har en stor roll. Men det kanske största är före detta gitarristen i Kiss, Bruce Kulick, som hoppade på tåget efter att Jesper en kväll fått ett infall och mailat honom. Samarbetet där har resulterat i att Bruce bland annat gjort intervjuer där han pratat varmt om bandet, och också att han på låten Brand New Start, som släpptes i höstas spelar gitarr.

Förutom rockmusiken så har dom även varit med och gjort musiken till teaterföreställningen Dunderklumpen som spelats i några år vid Döda Fallet i östra Jämtland, så bandet har verkligen många strängar på sin lyra.

Majas Café och Glassbar blev också en lyckträff som mötesplats när vi träffades under måndagen för att prata lite om deras kommande släpp. Ett café med anor från -50 talet, med ett band som inspireras av musik från den tiden och fram till nutid. Båda är eniga om att kanske -70 talet är den stora inspirationskällan, men ingen av dom vill känna sig låsta till vare sig årtal eller musikstil, viket mycket väl avspeglar sig i det man kan höra.

Time Will Tell heter låten som släpps under fredagen, och början till den var att Jesper sett en dokumentär på SVT som heter ”36 dagar på gatan” av dokumentärfilmaren Christoffer Hjalmarsson. En dokumentär som han senare också introducerade för Jonas, och där föddes idén till låten. Senare kontaktade man också Christoffer, som blev mycket positivt inställd till idén om att göra en låt inspirerad av hans dokumentär. Låten kulle man kunna säga musikaliskt är en klassisk -80 tals power ballad, men med en text som sticker ut och tar upp ett allvarligt ämne. Textmässigt så är Jesper och Jonas eniga om att de inspirerats av singer/songwriters, och framförallt kanske Tim Buckley, vilket ger en kombination som faktiskt fastnar direkt. Och det är också här bandets stora hjärta för välgörenhet visar sig, då alla intäkter från låten kommer att gå till Sveriges Stadsmissioner. Dessutom kommer man att starta en insamling via SWISH där allt oavkortat kommer att tillfalla samma organisation. Därifrån kommer senare pengar att fördelas ut till stadsmissioner runt om i Sverige. Så se till att lyssna, ladda hem och skänk pengar till något för att göra hela landet till en bättre plats att leva på.

SKRIBENT: Magnus Wågström

Relaterade artiklar