The Night Flight Orchestra tog konsertpartyt hem till oss!

Kan man recensera en livestream? Klart man kan, speciellt under rådande kris! I Covid-19-krisens svallvågor får de mest drabbade branscherna hitta alternativa sätt att utöka sina inkomster för att överleva. The Night Flight Orchestra (TNFO) är inget undantag och med en livestream på Facebook och YouTube från Tivoli i Helsingborg sände de ut ett uppträdande som vred upp humöret i vardagsrummen över hela världen. Streamen var gratis men eventexklusiva t-shirts och frivilliga biljettköp erbjöds för att stötta bandet. Bandet gav oss en mycket välkommen ljusglimt och lyckorus i det annars så torftiga liveutbud som nu erbjuds med de nuvarande sociala restriktioner som gäller i världen.

When the going gets tough, the tough get going. Och nattflygsorkestern verkade som väntat sälla sig till det tuffa gänget och ta tjuren vid hornen. Man kan också lätt gissa att trots vissa karantän-samarbeten och studioinspelningar för både Soilwork och TNFO inte riktigt har gett all den stimulans som behövs som artist. Många artister har erbjudit livestreams i den socialt distanserade verklighet som vi nu lever i, men få har tagit steget fullt ut som nu The Night Flight Orchestra gjorde i och med att de satte upp en en fullskalig produktion av sin scenshow på en större scen på anrika Tivoli i Helsingborg. Hela livestreamen hade dessutom ett mestadels smakfullt mixat ljud och var proffsigt filmat från flera vinklar.

Innan showen började visades fasaden på Tivoli i Helsingborg och det strömmade tittare till livestreamen från när och fjärran. Det kändes ändå lite fattigt att bänka sig framför TV:n och invänta något live utan att vara där. När fasaden byttes mot scenen inne i Tivoli där en nedsläckt scen med endast TNFO:s logga upplyst i bakgrunden syntes med introt till senaste albumöppnaren Servants In The Air uppstartandes och man såg The Airline Annas vinka ut planet för taxning för takeoff, ställde sig håret sakta upp på armarna. När så äntligen kapten Björn äntrade scenen och ljuset slogs på var det som om man glömt att man satt i vardagsrummet och tittade. Det var live igen, det var TNFO igen, det var lycka igen. Vi flög m TNFO IGEN!

Vi serverades 7 låtar från senaste albumet (Sattelite inräknat) på den 13 låtar långa setlistan. Och det var ingen dålig samling låtar de hade radat upp för oss denna magiska kväll. Det som störde något var tystnaden mellan låtarna och avsaknaden av publik, men med den glädje, energi och sköna stämning som man onekligen kunde se fanns på scenen, samt att Björn hela tiden pratade till publiken som om de var där, såg verkligen till att det inte gjorde så mycket. Jag fann mig själv bitvis svara på hans tillrop och det var som om ett tomrum som funnits sedan sociala distanseringen påtvingats oss fylldes ut någorlunda. Härligt! Det märktes att de var på tårna från början och något mer koncentrerade än vanligt, förmodligen på grund av den ovanliga situationen med tomt framför scenen då bandets flygbolag drar mer och mer passagerare för varje spelning de levererar. Nerverna släppte mycket snart och partyt som alltid finns närvarande med TNFO var i full gång. För det var verkligen en melodifest. Det sjöngs med, danssteg togs och det klappades i takt – trots att man befann sig i vardagsrummet! När Björn blir iklädd en gyllene cape av Ariline Annas och de sedan drar av Golden Swansdown, en av höjdarspåren från senaste albumet, höjs stämningen ytterligare så man kommer ännu närmare livekänslan. Att det blir mer uppsluppet under gigets gång märktes dessutom på konversationen som hördes mot slutet “Det är ganska tyst i lokalen tycker jag!“, “Ja, fyyy faaan!” “Jamen skål då, det är ju för fan lördag“. Sköningar!

TNFO släppte nyss en Rom och ett mousserande vin, refererat till som “the NFO bubbles” av Björn, vilka de även smakfullt passar på att smyga in en promotion för i showen innan Paralyzed. Den mousserande Rieslingen har de tagit fram i samarbete med Phantom Spirits. Just mousserande vin har spelar en stor roll i uppvärmningen inför gig samt under inspelning av material då den enligt dem själva ger det bränsle de behöver för just detta. Romen som de anser behövs när bubblorna har bubblat klart och man suktar efter något starkare och tyngre för de där nattliga oförglömliga konversationerna. Innan sista låten smakade hela bandet på sin Rom för första gången och vi får höra recensioner som “Ojojoj… den du! Köp för i helvete!” och “A tad spicy, but wonderful“. Verkar som om de fått till några spännande drycker som får avnjutas vid tillfälle. Finns att köpa online av Mikkeller DK.

Till slut smittade TNFOs glädje av sig så pass att jag stod och dansade i vardagsrummet och till och med försökte mig på ett enmanna congas-tåg i avslutande West Ruth Ave. Innan just West Ruth Ave uppmanade Björn dessutom folket hemma att dansa conga-tåg precis som på deras konserter och skicka in videos av detta in action. Det blir garanterat en fröjd för ögat att se när dessa dyker upp online. Livestreamen är nu slut sedan några timmar men jag vill redan ha mera. De borde redan nu fundera på att dra fram en ny setlista med ännu mer TNFO-guldkorn och om möjligt köra en till livestream om några månader eller tidigare, för jag tror inte jag orkar vänta tills de dyker upp live i December. Tack The Night Flight Orchestra för en underbar kväll och för den humörboost ni genererade!

 

RB-Betyg-8_10SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
KONSERT: The Night Flight Orchestra
ARENA: Tivoli / Helsingborg – via livestream på Facebook
DATUM: 2020-04-18
BÄSTA LÅTEN: Golden Swansdown
BÄSTA MINNET: Det dansades och sjöngs med hemma, det bröt av liveabstinensen något, sköna stämningen på scenen
SÄMST: Att man inte kunde vara där live!

LÅTLISTA – THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA – TIVOLI HELSINGBORG

Servants of the Air
Divinyls
Living for the Nighttime
This Boy’s Last Summer
If Tonight Is Our Only Chance
Something Mysterious
Gemini
Golden Swansdown
Paralyzed
Can’t Be That Bad
Transmissions
Satellite
West Ruth Ave

Relaterade artiklar