Gathering Of Kings – Discovery

När Gathering Of Kings släppte sin första platta First Mission i början av 2019, var det ett stort nöje att kasta sig över alstret och upptäcka att all bävan över att för många kockar skulle ställa till det var obefogad. Det var helt enkelt en nutida klassiker i rocksverige som vi blev serverade. Nu är det 2020 och Gathering Of Kings album nummer 2 landar på skivdiskarna (nåja, hos vissa iallafall) idag den 15:e Maj och det är med särdeles stor glädje att jag kan låta meddela att trots vissa skiften i bandmedlemmar så är det återigen AOR när den är som bäst. Kungarna levererar en platta med rötterna i 80-talets AOR kryddat med en skärpa, exceptionellt låtskrivande och kraftfull samt stämningsfulla sånginsatser. 

Ursäkta mig, men fan vad bra det här är. När Victor Olsson blev betrodd att ta ledningen för låtskrivandet inför Gathering Of Kings första platta och radade upp hitlåt efter hitlåt var det nästan svårt att föreställa sig att han skulle lyckas med detta konststycke återigen i och med platta två. Återigen suddar han ut alla tvivel. Man golvas av alla vackra melodier, keyboardslingor och gitarrsolon som han har komponerat. Just gitarrsolona på Discovery märks att han har jobbat hårt med, det är en vacker intonering, vackra stämmor och även snabba hårdrockssolon som är noga avvägda för att ta låten och melodin i varje enskilt fall till högre nivåer. Det är underbart att höra. Victor spelar dessutom alla gitarrer på plattan och mesta delen av keyboards och bas, förutom under några låtar där gästartister har varit med och bidragit.  

Sedan förra plattan har bandet bantats något då Björn Strid, Chris Laney, Nalle Påhlsson (Nalle är dock med och gästar på ett par spår) och Jens Westin tyvärr inte är med i den fasta ensemblen längre. Bandets trummisar står sig fortfarande dock i och med Efraim Larsson och Jonas Källsbäck vilka som alltid gör ett sinnrikt och taktfast arbete. Dock har bandet fått ett lysande tillskott i och med Jonny Lindkvist som till vardags sjunger i Nocturnal Rites. Jonny känns som en perfekt matchning med bandets musik och passar verkligen in i bandet med sin stämma. Speciellt i December framför han andemeningen i texten både mäktigt och lidelsefullt på samma gång. Även alla de andra sångarna känns mer bekväma med musiken och som del av bandet på Discovery. Alexander Frisborg som mest visade sin sköra och vackra röst på First Mission har blommat ut ännu mer nu och levererar en mer kraftfull sång vilket hörs speciellt i Highway To Paradise. Man blir bara så glad. Kanske är det att Alexander har jobbat så pass tätt med Victor under pre-production där han varit med och lagt sång på alla demos samt att han varit med och skrivit texterna så han känner sig mer bekväm i sammanhanget som gör det, nåt är det iallafall – och fortsätt med det, för det är grymt. Även Apollo Papathanasio bejakar sitt omfång mer och har på nåt sätt fått med både soul, blues och rock i sin ton på samma gång som nästan är unikt. När han drar på med detta i Revelation är det nåt som händer och låten lyfter enormt. Rick Altzi, ännu en av de kungar som man har svårt att förstå hur han hinner med allt, har även han tagit sin GOK-stämma till nya höjder i styrka och den där raspiga sköna tonen som är hans signum. När han klämmer i ordentligt i Heaven On The Run är det som om låten väntades att bli skriven för honom, grymt jobbat. Avslutningsvis, Tobias Jansson – mannen som enligt mig körde bästa låten på First MissionOut Of My Life – har tagit fram sin mest känslofulla stämma och växlar mellan den och det tryck vi alla vet han kan frambringa helt obesvärat. När han lägger till en liten extra in-eller-ut-andning i slutet av “… call my name” raderna i You Will Always Be The One That Got away eller trycker på ordentligt i slutet på låten är det nästan lite för bra. 

Ron Dahlgren hörs ofta säga i säga i Gathering Of Kings-sammanhang att han vill ha mer keyboards i låtmaterialet för att det ska bli mer AOR-sound, vilket definitivt är en av hörnstenarna i just detta och det verkar som om han har fått lite mer som han velat den här gången. Speciellt i Kiss From Above, Heaven On The Run och From A Whisper To A Scream som alla är uppbygda runt keyboardintrot och dess riff är exempel där keyboarden fått glänsa extra. I övrigt är det i stort sett en helt felfri mixning som har levererats, även om de kunde fläskat på lite mer med den djupa bas som gjordes i mixen på First Mission

Sammanfattningsvis är det ingen tvekan om att detta är ett av årets album i toppskiktet som nu äntligen har släppts. Fast den redan har släppts är det svårt att låta bli att spekulera vad album 3 kommer att innehålla. För det kommer väl ett album 3? Det MÅSTE ju komma ett album 3! Vi vill ha ett album 3! Discovery snuddar på 10:an i betyg, men jag är redan nu övertygad om att album 3 kommer bli en 10:a! 

Vill du veta mer, läs intervjun med Viktor och sångaren Tobias Johansson här.

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
BAND: Gathering Of Kings
ALBUM: Discovery
RELEASEDATUM: 2020-05-15
SKIVBOLAG: RN Records
BÄSTA LÅTEN: The One That Got Away, Highway To Paradise, Heaven On The Run, Revelation, December

LÅTLISTA – SKIVANS NAMN

 1. Starsleeper
 2. Riders Of The Light
 3. Heaven On The Run
 4. December
 5. Highway To Paradise
 6. The One That Got Away
 7. Lorelei
 8. Moonlight
 9. Revelation
 10. Kiss From Above
 11. From A Whisper To A Scream
 12. Final Hour

BANDFAKTA – Gathering Of Kings

MEDLEMMAR

Rick Altzi – lead vocals, backing vocals
Jonny Lindkvist – lead vocals
Apollo Papathanasio – lead vocals, backing vocals
Tobias Jansson – lead vocals, backing vocals
Alexander Frisborg – lead vocals, backing vocals
Victor Olsson – guitars, bass, keyboards, backing vocals
Efraim Larsson – drums
Jonas Källsbäck – drums

DISCOGRAPHY

First Mission (2019)
Discovery (2020)

Relaterade artiklar