Horisont aktuella med nytt album och livestream

Imorgon fredag den 15:e maj släpper Horisont sitt sjätte album Sudden Death. Bandet har, som så många andra, fått ställa in sin kommande turné men nu på lördag, dagen efter skivsläppet, finns möjlighet att se en livestream från Pustervik där kvintetten delar scen med Göteborgsvännerna i Spiders. Vi ställde några frågor till trummisen Pontus Jordan. 

Det är över 3 år sedan ni släppte förra albumet About Time. Den här plattan var färdigskriven rätt tidigt som jag uppfattade det men inspelningarna dröjde. Var det medvetet att avvakta eller vad tog tid?
Vi hade spelat väldigt mycket och det kändes rätt lägligt att ta det lite lugnt. Vissa i bandet fick barn och andra skaffade hus som behövdes fixa med. Sedan var det ett medvetet beslut att bara spela in när vi var sugna, en fördel med att ha egen studio.

Ni har ändrat erat sound och breddat er mer för varje platta även om man alltid hör att det är Horisont. About Time var ju rätt AoR-färgad, hur gick tankarna kring vilken väg ni skulle gå med den här plattan?
Det känns lite som att Sudden Death blev en naturlig fortsättning på About Time. Klaviaturen har fortsatt att få ta mer plats samtidigt som gitarrerna spelar en väldigt viktig roll. 

Hockey-tema på albumomslag, i albumtiteln, i videon och på turnéaffischer. Är hockeyintresset stort i bandet och håller alla på Frölunda?
Sudden Death var en titel vi velat använda i flera år men aldrig riktigt fått till. Nu när vi väl bestämde oss för att köra på det tänkte vi löpa linan ut. En platta med hockey-tema. Sedan är väl ingen av oss direkt intresserad av hockey utan här är det Blåvitt som gäller! Men hockey-tema är lättare att göra snyggt än fotbollstema. 

Pushin’ The Line skrevs för 20 år sedan och Runaway för 15 år sedan. Brukar ni återanvända mycket material och hur mycket finns det i gömmorna?
Oh ja, det finns gott om oanvända grejer i gömmorna. Om det är något vi kommer använda är dock oklart. Just de två låtarna passade bara jäkligt bra på skivan.

På förra plattan lämnade Axel över micken till Magnus för första gången. Var det på tapeten även denna gång att någon annan skulle sjunga en låt? 
Att Mange skulle sjunga igen kändes väldigt självklart eftersom många gillade Letare. Sedan är det ingen av oss andra som direkt sitter inne på någon vidare sångröst, så nej det var aldrig aktuellt. 

Med undantag av Time Assault så har det alltid funnits med minst en låt på svenska på varje album. Så också denna gång. Kan det bli en hel platta med enbart svenskspråkiga låtar?
Nja, det är nog tveksamt. Det känns mer som något vi kryddar en platta med. 

Ni fick ställa in er planerade Europaturné under våren på grund av coronasituationen. Vad tror ni om framtiden, när kommer det vara möjligt att turnera igen och kommer det blir några större förändringar i konsert- och festivalarrangemang efter corona?
Säg det du! Jag tror ingen egentligen vet något. Kommer man kunna komma iväg till hösten/vintern? Ytterst tveksamt va? Sommarfestivaler nästa år? Ingen aning. Den som lever får se…

När jag intervjuade er senast fick ni betygsätta era egna album och välja ut en favoritlåt från varje. Vad blir betyget för Sudden Death och vilken är din favoritlåt?
10! Revolution.

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)

 

BANDFAKTA – HORISONT

MEDLEMMAR
Axel Söderberg – Vocals & Organ
Charles van Loo – Guitar
David Kalin – Guitar
Magnus Delborg– Bass
Pontus Jordan – Drums

DISKOGRAFI
2009 – Två Sidor Av Horisonten
2012 – Second Assault
2013 – Time Warriors
2015  Odyssey
2017 – About Time
2020 – Sudden Death

HEMSIDA FACEBOOK |

Relaterade artiklar