Vulkan – ny video och intervju med Jimmy Lindblad

Det progressiva bandet Vulkan har släppt ett nytt album, Technatura, och en ny video till This Visual Hex. Föräldralivet tar sin plats även för rockartister men vid en ledig stund i knattens fotbollsträning fick jag ett samtal med Jimmy “Bob” Lindblad sångare i bandet. Det blev ett samtal om nya skivan Technatura , nya videon (som är länkad i artikeln), skivteman och mänsklighetens framtid.

 

Vi började dock med att prata lite om Vulkans ursprung. Grunden för Vulkan uppstod 2006 när ett kompisgäng tröttnade på att bara lyssna på musik utan även ville skapa musik själva. De började lära sig från grunden på egen hand utan någon formell skolning. De höll på några år och det blev några medlemsbyten på vägen och även ett namnbyte. Namnet Vulkan kom ur en association till deras musik stil. Det är ofta musik som byggs upp och exploderar, ibland plötsligt, en bit in. Det låter också snyggt och är något alla vet vad det är och kan associera rätt till. Vulkan blev till 2010 och kvar av ursprungsmedlemmarna är Jimmy “Bob” Lindblad och trummisen Johan Norbäck. De tre nya medlemmarna är Christian “CF” Fredriksson på gitarr, Oscar Pettersson på bas och Olle Edberg på keyboard och synthesizer. De olika medlemmar har väldigt olika musikursprung och musikpreferenser vilket leder till många influenser och även lite blandade album. Med det tredje och senaste albumet känns det dock, säger Jimmy, som om de hittat hem och är vid en bra punkt att fokusera mer på att få ut sin musik. Tidigare har det var mer av att göra en skiva, lansera den och sedan har de försvunnit lite från uppmärksamheten. Nu vill de tag tag i marknadsföringen mer även om det kanske inte är den roligaste biten av bandjobbet och synas mer. Därför har de den här gången även gjort en video till en av sina låtar och tagit hjälp av ett PR-bolag. Även om de fortfarande gör mycket saker själva så är det här ett steg i att utveckla Vulkan vidare.

Technatura är på svenska och det är något som nästan blev av en slump och sedan fortsatte av bara farten. Det kändes dock enligt Jimmy naturligt och lättare än engelska. Att skriva på engelska kräver mer arbete med texterna för att hitta rätt uttryck. Det är också lättare att undvika att det låter fånigt på svenska. Det är lätt att falla i fällan att engelska låter bra för att det är engelska medan någon som har engelska som modersmål tycker det låter precis lika märkligt som vi tycker det låter på svenska. Vulkan har dock inga planer på att lämna engelskan. Engelskan är ett mer gångbart språk internationellt och har sina fördelar språkmässigt. Det kommer troligen bli blandat engelska och svenska framöver för Vulkan säger Jimmy.

Vulkans två första album var konceptalbum där de ville berätta någon sorts historia genom skivan. Den första har klassiskt tema, trasig kärlek. Andra albumet handlar om att lämna Jorden som är på många sätt trasig och med folk som beter sig på dåliga sätt. Det senaste och tredje albumet, Technatura, har också ett tema men här står låtarna mer för sig själva och hänger inte samman lika mycket i en berättelse. Temat på Technatura är människan, naturen och hur långt vi är villiga att göra för att göra vår liv bekvämare. Samtidigt är det inte svart och vitt. Det går förvisso att lösa många miljöproblem genom att gå bakåt i tiden men det innebär också ett mycket plågsammare liv för människor med exempelvis sjukdomar som dödar och skadar för resten av livet. Det är därför ingen lösning utan vägen är framåt men det behövs någon balans vilket också avspeglas i sammansmältningen av två ord i albumtiteln Technatura. Sådant här laboererande och trollande med ord är något Vulkan gillar och troligen något vi kommer se mer av framöver.

Vi rörde i början vid att de olika bandmedlemmarna har med sig en massa olika musikinfluenser och återkom lite till det och gemensamma inspirationer. Christian har spelat mycket dödsmetall medan exempelvis Oscar lyssnar mycket på blues och närliggande musik. Själv säger Jimmy att han och kanske även de andra nu lyssnat på så mycket musik att det är svårt att spåra alla inspirationer som bidragit genom åren. Det finns dock några band som Tool, Mastodon, Radiohead och några till som de enas kring eller inspireras av. De här åren sedan 2006 har också handlat mycket om att lära känna sig själv. Hur fungerar och förändras man genom åren. Likaså handlar det om att lära sig hur bandet fungerar som grupp och även det förändras. Mycket mognad på vägen och en musik som förändras. Det behöver inte bli likadant hela tiden.

Vi återvände till nya skivan via ingångspunkten samarbetspartner. Det finns flera fantastiska lokala, från Karlstad, artister som deltar med bland annat sång på Technatura. Trots att Olle med keyboards kan återskapa många ljud så har de även tagit in lite stråkar och hurdy gurdy på skivan. Johan spelar trummor i bandet Diablo Swing Orchestra annars så har de flesta samarbeten varit i studio. Ett sådant samarbete är med Costin Chioreanu som gjorde Opeths senaste video. Han har handritat videon till Vulkans This Visual Hex som finns länkad nedan. Det är en animerad video som Vulkan blev väldigt nöjda med efter ett trevligt samarbete. Vulkan tänker sig även att följa upp videon med någon form av livevideo i studio eller replokal men det får framtiden utvisa vad det blir.

 

 

Samarbeten handlar också om skivbolag och PR-bolag. Jimmy är glad för samarbetet med nuvarande PR-bolag men uttryckte samtidigt en frustration över många kontakter med bolagspersoner som enbart var inriktade på större inkomster och många strömningar. Jimmy är inte på samma spår och tycker det finns en marknad och ett behov för subkultur också. En marknad och behov för musik som inte följer normerna. Den marknaden kanske dock inte finns främst på strömningstjänsterna utan, som Jimmy säger, på liveställena och och festivalerna. Vi funderade också på skillnader förr och nu. Det kanske fanns lite mer fankultur förr spekulerar Jimmy, mer av att hålla på ett band lite som ett idrottslag. Folk köpte mer fysiska objekt som skivor. Å andra sidan så finns det nu en samlarkultur kring vinylskivor och folk gillar att representera med klädesplagg. Med merchandise som klädesplagg och accessoarer finns också en möjlighet att sprida ett bandnamn och få nya personer nyfikna på bandet. Just nu har vi coronasmittan som stoppar livespelningar men där finns också en säljbar och kontrollerbar resurs och en upplevelse som inte är alls samma som att lyssna hemma eller på rörlig fot.

Innan jag skickade ut min fråga om eventuella galna historier från bandets karriär hann vi prata lite om inspelningen av nya skivan och tidigare inspelningar. Tidigare brukade Vulkan jamma fram mycket och även när de gick in i studio hade de förr fler moment kvar än nu senast. Inför studioarbetet med Technatura i studion Rymdklang hade bandet jämfört med tidigare förberett mer. Nu gick de in och spelade in trummor, bas och gitarr live och lade sedan på resten. Det blev en mer uppstyrd process med mindre frustration än tidigare tillfällen. Jimmy poängterade hur mycket deras nya medlem gitarristen Christer bidragit. Han är ödmjuk och månginstrumental samt produktiv och har skrivit mycket av musiken. Jimmy har skrivit melodi till alla låtar men alla i bandet har bidragit.

Så var det ju det här med galna historier. Som flera andra säger Jimmy Mmmm, finns ju saker som kanske inte nödvändigtvis ska berättas men berättar om en resa hem från Göteborg. De hade spelat i Göteborg och bestämde sig för att åka hem till Karlstad samma natt. Ingen ville såklart köra utan hellre dricka bärs. Frågan fick lösas med ett parti biljard där förloraren fick vara nykter och köra bilen. Johan fick chaufförsuppdraget. Han ställde dock ett krav på de andra. De fick inte somna utan hålla sig vakna så de tillsammans kunde se till resan hem till Karlstad gick bra. Någon, ej namngiven, kom på att sömnpillret (enligt Jimmy) Band of Horses var bra färdmusik.

Någonstans mellan Göteborg och Karlstad vaknar alla i bilen av en ljusvägg och kraftig långtradartuta. Självklart hade de som skulle hjälpa chauffören vara vaken somnat och även chauffören hade blinkat lite väl länge med ögonlocken och inte hållit bilen spikrakt i rätt fil. Olycka undviks dock och det visar sig att adrenalin är ett effektivt sätt att hålla sig vaken. Ingen slumrade till under resten av resan. Efter det spelas det inte längre biljard om ratten utan alla får dricka lite öl och sova innan det körs bil.

 

SKRIBENT: Kristoffer Homén (kristoffer.holmén@rockbladet.se)

BANDFAKTA
Medlemmar
Jimmy “Bob” Lindblad – sång och perkussion
Christian “CF” Fredriksson – gitarr
Oscar Pettersson – bas
Johan Norbäck – trummor och perkussion
Olle Edberg – keyboard och synthesizer

| HEMSIDA | FACEBOOK | INSTAGRAM | SPOTIFY | YOUTUBE |

Nya albumet Technatura på Spotify

Latest posts by Kristoffer Holmén (see all)

Relaterade artiklar