Dregen släpper sitt egna öl – RIFF

Öl och rock`n`roll har ofta gått hand i hand. Och så även i fredags när Dregen tillsammans med bryggeriet Jemtehed & Brande och Jesper Lindgren ordnade ett releaseparty gånger tre när Dregens öl Riff släpptes.

Annons 

 

Jemtehed & Brande och Jesper har tidigare samarbetat med andra artister och band för att ta fram öl, Asta Kask är väl kanske det mest kända hittills. Men även Crashdiet och 220 Volt har sina sina flaskor från det lilla bryggeriet utanför Östersund. Den här gången landade det på Dregen, vilket var ett resultat av en intervju som Jesper gjorde med honom, där öltillverkningen kom på tal.

Jag har fått förfrågningar från andra bryggerier förut, berättar Dregen. Men det har aldrig funkat med tiden eller känts riktigt bra tidigare. Jag tycker det funkar lite som med musiken, ett litet skivbolag känns bättre än ett stort som bara vill ha fram en snabbt säljande produkt, och det är samma med bryggerier, fortsätter han. Ölet som tagits fram har han också varit mycket delaktig i, han har varit i Brunflo ett flertal gånger för att se till att det som han säger blir ”ett jävligt bra öl”. Riff är namnet som ölet fått, och det är ett namn som funnits med hos Dregen en längre tid. – Gitarrer och öl går bra ihop, och vem vill inte dricka ett jävligt bra riff, säger han.

I samband med öl-släppet inledde också bryggeriet ett samarbete med Kvinnojouren i Jämtland, där kvällens deltagare uppmanades att skänka en slant. Man menar från bryggeriets sida att man har ett ansvar som alkoholproducenter att lindra lidandet hos kvinnor som råkar ut för mäns våld som är orsakat av drickandet. – Det bästa vore om män helt enkelt slutar att slå, men så långt i evolutionen har vissa av oss inte kommit, säger man.

Dregen ligger dock inte på latsidan även om Coronan har ställt till det för honom, precis som för många andra. – Sista spelningen gjorde jag i Sao Paolo den 15:de mars med Hellacopters, men sen har vi varit i studion och nästa platta kommer lite tidigare än vi planerat. Första singeln hoppas vi är ute före årsskiftet i alla fall, berättar han. Men först blir det semester i sommar, det är första sommaren sen 1994 jag är spelledig, fortsätter han.

Kvällen i Brunflo bjöd dock på hela tre mindre spelningar. Tre på grund av att det inte skulle bli så trångt i lokalerna. Ca 20 personer i publiken per gång gav det hela en mycket intim och trevlig stämning. Och det bjöds på en världspremiär när bandet Dregen and The Riff Raffs spelade. Riff Raffs var ett för kvällen ihopsatt band bestående av Anna Ulin och Velvet Insanes Jesper Lindgren, Jonas Erikson och Ludvig Andersson. Och trots att man bara hunnit med ett repa en gång under dagen, så bjöds det på en mycket fin och intim spelning.

Riff släpptes på Systembolaget den 6 juli och har artikelnummer 8010703.

 

TEXT & FOTO: Magnus Wågström
INTERVJU: Dregen (Backyard Babies, Hellacopters)
NYHET: Dregens nya egna öl RIFF

 

Relaterade artiklar