Döda havet – intervju med Staffan Stensland Vinrot

Döda havet släpper singlar och snart sitt andra album. Jag fick en stund att prata med Staffan Stensland Vinrot, grundare och huvudsaklig låtskrivare i bandet Döda havet. Ett litet samtal om bland annat att vilja något med sin musik och texter och hur branschen är.

Annons 

 

Vi började dock med början. Döda havet som band grundades av Staffan Stensland Vinrot med en start i material han samlat på sig genom åren. Staffan berättar att det alltid funnits låtar som han skrivit och ibland även spelat in som inte passat i de band som varit aktiva vid varje given tidpunkt. Bland annat kan en för stark självkritik ha avhållit honom från att göra något med materialet. Det är lätt hänt att bli för stark i kritiken av sig själv och inte värdera det tillräckligt högt. För cirka fem år sedan spelade Staffan in musik hos Lawrence Mackroy. Lawrence är numer basist i Döda havet och redan för fem år sedan hade de känt varandra och spelat tillsammans länge, 15 – 20 år tillbaka i tiden. Den här gången tog något fart och de försökte sätta ihop ett band utifrån musiken. Ofta bildas ett band och så skapas musik men här var det tvärtom. Lawrence blev engagerad i Staffans nya musik och letade folk. Ganska snart hade de fått ihop ett band som alla gillade musiken. Detta band har förutom byte av trummis varit den grupp som är Döda havet. För några år sedan tillkom Martin Pettersson som sedan dess varit trummis i bandet. Övriga tidigare tillkomna medlemmar är gitarristen Peter Garde Lindholm och Julia Stensland Vinrot som spelar keyboard.

Namnet Döda havet kommer inte så mycket av associationer av det faktiska geografiska Döda havet vid Israel/Jordanien utan de två innegående orden Döda och havet. Något vidsträckt med ett eko av något stort och tomhet. Det är fantasieggande, lite som något ur ett fantasyepos. Det passar också, tycker jag, med stämningen och musiken och Staffan lägger även in en association till miljöförstöring i namnet.

Hjärnspöket, första singeln från kommande albumet Tid och rum:

 

Även om Staffan har känt både Peter och Lawrence sedan länge och även spelat tillsammans så finns det nya bekantskaper och spridda influenser i bandet. Det mesta kommer dock ur rock och metall. Staffan själv har spelat många olika stilar, bland annat reggae och i bandet Lastkaj 14. Grunge och melankolisk rock har alltid lurat i utkanten med lite influenser för honom. Gitarristen Peter Garde Lindholm har spelat dödsmetall á la göteborgsskolan vilket även Staffan och Lawrence gjort. Nyast på bandarenan är Julia Stensland Vinrot som deltar i sitt första band i och med Döda havet. Hon och Staffan träffades 2012 men hon har skrivit musik längre än så. Flera av medlemmarna är även aktiva i andra band, exempelvis Staffan i Besvärjelsen och Lawrence i F.K.Ü. I och med att Staffan skriver det mesta och ofta har med sig i princip färdig musik till replokalen så blir det ändå väl sammanhållen stil på Döda havets låtar och inte spretigt eller så stora influenser från annat håll även om de olika medlemmarna så klart påverkar i finliret på slutet.

**Arcana**, andra singeln från kommande albumet Tid och rum:

Döda havet vill ut och spela även om det senaste halvåret krossat alla sådana planer för de flesta. Pandemin gör det väldigt svårt att få till både logistik och ekonomi i turnéer med de små, små spelningar som går att hålla. Bland annat har det flera gånger varit nära att bli något tillsammans med **Skräcködlan**, något som båda banden varit sugna på, men det är nästan som om en förbannelse vilar över tilltaget och sätter käppar i hjulen hela tiden. Det fanns ett spikat tillfälle nu i våras men då kom en hel pandemi i vägen. förhoppningen finns dock kvar och en dag ska det bli av. Lyckligtvis för medlemmarna i Döda havet har de alla andra inkomstkällor som räddar hyran, maten och det där som vi alla behöver. Det ger dem bättre möjligheter att rida ut pandemin än många andra. Trots den säkerheten så är det väldigt trist med planer som grusas. Bandet vill ut och spela och kan inte det på grund av spridningen av covid-19.

Frågan är vad som händer när restriktionerna kan lättas. Om någonting lär det vara färre spelställen när faran är över , knappast fler. Även om det inte är roligt för banden heller så kommer det nog finnas gott om spelsugna artister som slåss om tillgängliga konsertlokaler. De spelställen som överlever kommer säkert ha valmöjligheter men hur kommer det bli för banden? Kommer det bli svårt att bli bokad i konkurrensen? Kommer bokningar behöva ske med mycket lång framförhållning för att det finns mer artister per spelmöjlighet jämfört med innan? Kommer de artister som överlever ha svårt komma tillbaka ut och återgå till det inkomstdrivandne turnerandet?

Samtalet om branschen under pandemin och spekulationerna om tiden efter gjorde att vi hamnade på lite snack om branschen i allmänhet. Mycket har blivit lättare allt eftersom tid gått och teknik utvecklats. Det är mycket från inspelning till marknadsföring som artister nu kan göra själva på ett helt annat sätt än tidigare. Det är mycket lättare och billigare att spela in själv med modern teknik och skicka filer till folk med e-post eller fildelning jämfört med att spela in och sprida fysiska kopior av kassettband. Det gör att det finns så mycket mer artister och musik nu men det innebär också mer artister att sålla bland, både som förlag och som lyssnare. Netto bör det ändå vara bra för branschen att det finns mer artister. Det är viktigt och uppmuntrande att så många som möjligt kan komma förbi det första viktiga steget att spela in sin demo.

Här gled vi över till att prata om nya albumet som kommer om en månad, i slutet av augusti. Det nya albumet, Tid och rum kommer släppas som LP och på strömningstjänster vilket även förra albumet gjorde. Här kom vi att prata om olika sätt att lyssna. Det finns fördelar med lättillgänglig och mobil musik, särskilt om man kan ha bra kvalitet på den men samtidigt så slår det inte att sätta sig i lugn och ro och lyssna från början till slut på ett album. Här kan det lite mer rituella lyssnandet med vinyl hjälpa till och även i sig vara något av ett nöje. Vi var överens om att det inte finns ett enda sätt rätt sätt att lyssna på musik utan olika situationer matchar olika metoder. Staffan nämnde även hur svårt det kan vara att lyssna på sina egna alster med öppna öron och att inte vara för självkritisk. Ofta kan det ta ett år av att inte ha lyssnat på eget inspelat material. Då, när man lyssnar på det efteråt, så klassar man det bättre än där och då när man skapade och skulle försöka släppa det ifrån sig som klart.

Staffan blandar gärna samhällskritik med egna reflektioner i sina texter och skriver verkligen texter snarare än ord till musiken. Som Staffan själv säger så har man en möjlighet med texterna som det känns onödigt att kasta bort. En möjlighet att säga eller berätta något eller kanske till och med inspirera. Samtidigt vill han inte säga för mycket. Lyssnaren ska kunna ta det till sig och själv reflektera över texterna snarare än att allt är tillrättalagt från början. Även musiken hoppas Staffan ska ha ett djup där man kan hitta mer än det man först hör vid första lyssningen.

Självklart frågade jag även Döda havet om de hade något med sig i bagaget som kunde platsat i extramaterialet till This is Spinal Tap. Staffan skrattade och konstaterade att de inte haft så mycket möjligheter att turnera och ramla in i surrealistiska situationer än men om de bara fick några år på sig skulle säkert det ordna sig. Jag kommer minnas det och förvänta mig två berättelser nästa gång vi pratas vid. Staffan skrattade lite igen när han erkände att han säkerligen liksom Spinal Tap skulle kunna gå vilse under arenan de ska spela på. Med det avslutade vi intervjun och nedan finns senaste singelsläppet från nya albumet.

Levande eller död, singelsläpp från kommande albumet Tid och rum:

Skribent: Kristoffer “Illern” Holmén
Foto: Mathias Blom – The Happy Creative

BANDFAKTA – DÖDA HAVET Medlemmar Staffan Stensland Vinrot – Sång och gitarr Peter Garde Lindholm – gitarr Lawrence Mackroy – bas Julia Stensland Vinrot – klaviatur Martin Pettersson – trummor

FaceBook: Döda Havet Instagram: Döda Havet

Spotify:

Relaterade artiklar