Rolling Stones tar bäbissteg mot ultimat box med nypress av Goats Head Soup

ROLLING STONES släppte för kort tid sedan en nyutgivning av den klassiska skivan GOATS HEAD SOUP från 1973. ROCKBLADET har tagit del av innehållet och kan konstatera att gubbarna är på rätt väg med sitt gamla material.

Annons 

 

Att Rolling Stones släpper samlingsskivor eller nyutgivningar av sina äldre skivor är inget nytt. Det fanns tider då det kändes som att man knappt hann ta en dusch innan nästa samlingssläpp från stenarna damp ned i affärerna. De flesta som bandets tidigare skivbolag Decca släppte under 70-talet och 80-talet var dessvärre av ytterst tveksam kvalitet och eftertanke. Jag tänker på den hemska nypressen av debutskivan (1964) som släpptes 1982 med en frontbild från USA-turnén 1972 och en bakbild från USA-turnén 1969. Själva omslaget var ändå rätt häftigt och det ingick dessutom en poster. Det hade passat bra till en liveskiva eller kanske en samlingsskiva men skivbolaget valde alltså istället att använda det till debutskivans nyutgåva. Hemskt. Det var tragiskt nog inte första gången som debutskivan misshandlades på det sättet vid en nyutgivning. Redan 1969 gjordes samma sak men då med bilder från en fotosession 1968.

Bara sedan 00-talet har bland annat samlingsskivorna Forty Liks, Grrr! och Honk släppts utöver de sedvanliga remastrade 180 grams nyutgåvorna av de äldre skivorna. Bortsett från någon ep fanns inte mycket nytt i dessa och dessvärre har Rolling Stones genom åren varit rätt dåliga på att dela med sig av den enorma skattgömma de sitter på. Det har mest handlat om stereo/mono versioner av skivorna, där endast de värsta ljudnördarna kan föra timmeslånga diskussioner om ljudet. Ett undantag är skivserien From the Vault där man har gjort redan kända och starkt cirkulerade bootlegs officiella. Riktigt snygga och jag hoppas på fler spännande släpp från tiden 1964-1982.

Men Rolling Stones har ändå bättrat sig. De kommer visserligen inte i närheten av Metallicas monsterboxar som innehåller mängder av konserter, demos och annat gott men bäbissteg ditåt tar de ändå. När den klassiska liveplattan Get yer Ya-yas Out (1970) fyllde 40 år slängde man bland annat in låtar från de artister (BB King och Ike & Tina Turner) som turnerade med Rolling Stones i USA 1969 samt en DVD från Stones framträdande i Madison Square Garden 27 och 28 november 1969. Ska jag vara riktigt petig hade jag önskat att något lite extra också från spelningen i Baltimore 26 november 1969 togs med eftersom material därifrån också hamnade på skivan. Jubileumsutgåvorna av bland andra Sticky Fingers (2015), Exile on main street (2010) och Some Girls (2011) har innehållit en del trevliga och osläppta låtar och även en del liveinspelningar och det har definitivt uppskattas. Sånt godis blir man ju ändå lite upphetsad av.

Den 4 september i år släpptes till slut nyutgåvan av den fantastiska skivan Goats Head Soup (1973). Den har i historieböckerna alltid på något sätt hamnat lite i skymundan och bortsett från balladen Angie fick Goats Head Soup egentligen inte den uppmärksamhet som jag anser att den förtjänade. Nu tänkte jag inte recensera skivan här men jag hade med lätthet kunna lyfta fram varenda låt på skivan, då den definitivt passar hemma i Rolling Stones gyllene era. Hos samlarna har dock skivan alltid haft hög status. Det är ju ändå de som köper varje nyutgivning i alla versioner.

I deluxeboxen finns en del godis. Själva boxen är snyggt grå med skivomslaget i CD-storlek på framsidan. Eftersom jag själv har skivor stående i en hyllor hade jag uppskattat skivnamnet på boxens rygg men jag överlever även utan det eftersom den står i ordning efter utgivningsår inom Stones-delen. Det har skrapats och skruvats lite på låtarna, bland annat har ett skrik av oförklarlig anledning tagits bort 2:16 in i Dancing with Mr. D. Den remastrade skivan får annars här snällt gilla läget att extramaterialet får mer uppmärksamhet men jag tycker att det är lite av hela poängen med boxar. Här finns en skiva med tidigare outgivna låtar från inspelningarna, så kallade outtakes (Scarlet (med Jimmy Page), All The Rage och Criss Cross) samt lite andra, udda versioner av några av låtarna som hamnade på skivan. Outtakesen är helt tidsenliga och riviga men det har diskuterats bland samlarna huruvida det var rätt låtar att släppa eller ej. Jag tycker det var helt rätt låtar och de förtjänar den omsorg som de nu har fått i och med detta släpp. Det är anmärkningsvärt hur så starka låtar inte lyckades hamna på originalskivan och det tyder på ett mycket starkt startfält.

Något jag uppskattar otroligt mycket är den medföljande dubbelskivan Brussels Affair. Det turnerades för att promota skivan i Europa 1973 men egentligen var det inget annat än en förlängning av den amerikanska 1972-turnén som supportade monsterskivan Exile on Main Street bara att man lade in några nya låtar i låtlistorna. Detta är en av dessa spelningar. Det är ett Rolling Stones i absoluta toppform som den 17 oktober 1973 spelar dagens andra spelning i Bryssels Forest National Arena. Material från spelningarna i Bryssel har länge cirkulerat som bootleg och jag själv hade en variant av Brussels Affair på kassett under 80-talet. Här tryckte Rolling Stones in de nya Goats Head Soup-låtarna Star Star, Dancing with Mr. D, Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker) och Angie i låtlistan som annars dominerades av föregångarna Sticky Fingers och Exile on Main Street. Konserterna under denna period var fantastiskt bra, vilket är spännande med tanke på att festandet och knarkandet i sällskapet intog nya dimensioner i stort sätt dagligen. Något som såklart bidrog starkt till helheten av denna era i bandets karriär var att gitarristen Mick Taylor fortfarande fanns med i bandet. Hans briljans på de sex strängarna hörs tydligt på Brussels Affair även om hans gitarr kunde ha skruvats upp en aning till. Hela skivan är ett fantastiskt tidsdokument från när Rolling Stones red på vågen av sitt egna sound.

Rolling Stones är inte riktigt där än vid den ultimata boxen men det här bådar gott inför framtida boxsläpp. Jag skulle vilja ha lite icke cirkulerade prylar också som till exempel den våta drömmen med Wembleyspelningen på New Musical Express Winners konserten i London den 12 Maj 1968,  där Jumping Jack Flash framfördes för första gången inför publik. Men som sagt, bäbissteg. Vi tar det därifrån medan vi nu njuter av den högklassiga musik som finns på Goats Head Soup.

 

 

 

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Rolling Stones
ALBUM: Goats Head Soup (nyutgåva)
RELEASEDATUM: 2020-09-04
SKIVBOLAG: Rolling Stones Records / Polydor

LÅTLISTA – GOATS HEAD SOUP 

Original Album – New Stereo Mix

Dancing With Mr. D.
100 Years Ago
Coming Down Again
Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker)
Angie
Silver Train
Hide Your Love
Winter
Can You Hear The Music
Star Star

Rarities & Alternative Mixes

Scarlet (Featuring Jimmy Page)
All The Rage
Criss Cross
100 Years Ago (Piano Demo)
Dancing With Mr. D (Instrumental)
Heartbreaker (Instrumental)
Hide Your Love (Alternative Mix)
Dancing With Mr. D (Glyn Johns 1973 Mix)
Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker) (Glyn Johns 1973 Mix)
Silver Train (Glyn Johns 1973 Mix)

Brussels Affair – Live 1973, Forest National Arena, Brussels (17-10-73)

Brown Sugar
Gimme Shelter
Happy
Tumbling Dice
Star Star
Dancing With Mr. D.
Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker)
Angie
You Can’t Always Get What You Want
Midnight Rambler
Honky Tonk Women
All Down The Line
Rip This Joint
Jumpin’ Jack Flash
Street Fighting Man

Relaterade artiklar