Unantastbar: Wellenbrecher – Åttonde studiodansen håller hög nivå

ROCKBLADET tar med er ut i vida världen igen. Från den vackra Sydtyrolen i norra Italien kommer bandet UNANTASTBAR som vi tidigare har skrivit om. Deras nya skiva WELLENBRECHER är faktiskt den åttonde i ordningen och ROCKBLADET har lyssnat på de 17 låtarna.

Annons 

 

Det var nu ett tag sedan sedan jag senast recenserade rock som sjungs på tyska. Nu är det dags igen och min glädje över det är stor. Samma dag som jag började lyssna på Wellenbrecher hamnade jag i en skivaffär i centrala Stockholm eftersom att jag ville valla mina blädderfingrar. Den första skivan som jag ser är Unantastbars släpp från 2013 Gegen die Stille som jag recenserade på våren det året. Vad är oddsen för det? Så jag blev såklart lite extra pepp över att vara igång med att lyssna på dem igen.

Det är självklart mycket trevligare att tänka på norra Italien i form av bra musik som kommer därifrån än att som det i våras kallades för Europas epicentrum för spridningen av Covid-19. Unantastbar är från Brixen, som visserligen inte låg i fokus av diskussionerna om pandemin vad jag minns, men de har såklart blivit påverkade precis som vi. Konstigt vore det annars. Unantastbar har definitivt inte legat på latsidan i allafall, tvärtom så innehåller nya, åttonde studioskivan hela sjutton låtar. Nu var låtarna säkert skrivna innan år 2020 blev till riktigt kladdig hästskit men ändå. Jag kan redan här säga att jag är en förespråkare för skivor med max 10-12 låtar. Det handlar inte om bra eller dåligt utan mer att jag tycker att det annars är alldeles för många låtar att ta till sig på en gång utan att tappa fokus. En skiva fungerar bäst för mig om den är 40-45 minuter lång, dvs hela skivan får plats på en sida av en C90-kassett för att göra en retro-liknelse. Jag gillar musik och såklart vill jag ha mycket av det från band som jag uppskattar att lyssna på med istället för överfyllda skivor kan man släppa extralåtar på till exempel singelsläpp eller deluxeutgåvor.

Det var ändå väldigt trevligt att höra på Unantastbar igen och redan under öppningsspåret Wir sind die Stimme känner jag mig bekvämt hemmastadd och jag känner direkt igen bandet, vilket gör det lätt att komma in i musiken på Wellenbrecher. Det hörs mycket väl att producenten Alex Lysjakow, som även har producerat skivor för ett annat Brixen-band; Frei.Wild, har fingrat på produktionen. Formeln känns igen och det är inget illa med det, tvärtom. Uns gehört die Welt, Alles was zählt, Flucht nach vorne och Für immer wir Zwei har alla ett driv som jag känner igen och som jag dessutom gillar. Temat om att våga stå upp för det man tror på finns kvar men nu känns det ändå som låtar om villkorslös men inte alltid okomplicerad kärlek är mer återkommande. I musiken lägger Unantastbar för det mesta lite extra krut på refrängerna där ljudmattan förstärks och det är oftast dessa som jag kommer ihåg från låtarna. Det finns ändå variation i låtarna, som i Rette sich wer kann och Tausend Gedanken, tausend Bilder till exempel hörs snygga bryggor och sångaren Joggl låter fantastiskt beklagande när han sjunger om sin kärlekssmärta och om hur många misstag han har gjort i livet. Aus der Ferne har en härligt tempo och den blir säkert en höjdare under livespelningar. Mina två favoriter på skivan faller till slut på Die Geschichte von Stefan och Keiner Mag dich och jag får känslan av att just dessa låtar kanske tillsammans med Rette sich wer kann och Aus der Ferne gör att  Unantastbar förblir Unantastbar.

Jag gillar det jag hör. Unantastbar har egentligen aldrig till fullo trollbundit mig som mina topp-5 band kan göra men de har ändå nått tillräckligt långt in mot mitt hjärta att jag alltid återkommer till att lyssna på deras musik med stor entusiasm. Det gäller även Wellenbrecher som med varje lyssning växer så att det knakar. Det finns 17 låtar och jag har överseende med antalet när materialet låter så här. Med denna skiva befäster bandet sin plats bland de absolut bästa av dagens band i denna musikstil. När man får resa fritt igen kan bandet räkna med att jag kommer och besöker konserter med dem. Av alla gånger som jag genom åren har rest till Tyskland för att se på konserter med tyskspråkig musik har jag ändå missat Unantastbar, vilket är något jag alltid har beklagat mig över. Det är på tiden att det blir ändring på det och jag ser fram mot det som fan.

 

 

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Unantastbar
ALBUM: Wellenbrecher
RELEASEDATUM: 2020-08-28
SKIVBOLAG: Rookies & Kings

(Unantastbar pressbild)

 

BANDFAKTA – Unantastbar

MEDLEMMAR

Joachim “Joggl” Bergmeister  – Sång
Christian Heiss  – Gitarr
Thomas “Tom” Conrater – Gitarr
Mathias “Spitzi” Speranza – Bas
Florian “Schkal” Weiser – Trummor

DISCOGRAPHY

Lieben Leiben Leiden (2018)
Hand aufs Herz (2016)
Fluch & Segen (2014) Recension här
Gegen die Stille (2013) Recension här
Schuldig (2011)
Rebellion (2009)
Niemals wie Ihr (2006)

 

Relaterade artiklar