Amaranthe – MANIFEST – Ett sprakande album som hittat hem

Amaranthe släpper idag sitt sjätte album MANIFEST. Ett album som spelades in mitt i härden av Corona. Inlåsta i Jakob Hansens studio har de nu tagit vidare deras sound till riktigt höga höjder och pontentialen av deras smått egna genre börjar nu på riktigt hitta hem. Efter Sabaton-turnén var de fyllda med stort självförtroende, och Corona hann precis inte sätta käppar i hjulen för inspelningen av detta mästerverk.

Tycka vad man vill om det sound Amaranthe snickrat fram under det senaste decenniet. Men efter förra albumet HELIX släpptes för nästan exakt för två sedan, så har populariteten ökat massivt. Statistiken talar sitt tydliga språk. Under perioden bytte de inte bara management utan de har även bytt skivbolag till monster-indie-bolaget Nuclear Blast. Det kommer garanterat göra mycket gott för att nå World Domination.

I mitten av februari tidigare i år så avslutade de Sabaton-turnén, och efter kortare tids vila så var planen för bandet att återigen spela in en ny platta. Men det var verkligen på håret att de lyckades ta sig innanför de danska gränserna innan Danmark valde att göra total lockdown på grund av Corona-pandemin. Så de blev bokstavligen isolerade på den Jylländska halvön, och under två månader så var det dags att spela in det nya albumet MANIFEST.

Redan efter ett par lyssningar på MANIFEST slår det mig att de tagit några rejäla kliv framåt när det gäller detalj-jobbet med det totala arrangemanget. Med hjälp av deras kompanjon Jakob Hansen har de breddat varje låts sound till max. Får även känslan att skrivar-duon Elize och Olof har exprementerat betydligt mer för att uppnå perfektion mellan den instrumentala sidan och de olika sångstilarna. Det har blivit ett ännu större samspel mellan rensången från Elize och Nils gentemot den blytunga attityden från Henkes growlsång. Nils Molin var även med ochs spelade in HELIX, men nu på MANIFEST är låtarna mer anpassade för just hans röst. Det jag varit spänd på är utvecklingen av Henkes alterego GG6. Och ja, vi kommer få se och höra ännu mer av den vildsinta karaktären.

Det sjätte albumet, MANIFEST, startar i ett ursinnigt och svettigt tempo med låten Fearless där samtliga av Amaranthes element presenteras med full energi. Förutom låtens intensitet är bryggorna som går över från Elize och Nils sång till Henkes growlande riktigt stenhårda. Detta gäller även i Make It Better.

Av skivans tolv låtar har de hittills släppt tre singlar, Viral, Strong och Archangel. Den första, Viral, var nu i efterhand en riktigt crowd-pleaser. En bra låt, inte så mycket nytt och kanske inte en låt som direkt presenterar och är representabel för albumet. Stronger är en av två låtar där de tagit in externt deltagande. Elizes och Noora Louhimos (Battle Beast) röster gifter sig perfekt och det blir en härlig tyngd, enligt mig den absolut bästa performance av Elize, äntligen få höra hela hennes röst-kapacitet. Det andra samarbetet är på avslutningsspåret Do Or Die, där de tagit Angela Gossow. Den släpptes till och med som singel direkt efter avslutningen av Sabaton-turnén.

Bandet har för vana att trycka in en ballad per album, och MANIFEST är inget undantag. Crystalline är ett pampigt och häftigt stycke som skulle kunna varit tagen från en Hollywood-film. Elize sjunger vackert som en älva i en drömsk skogsglänta och där Nils rider in och ställer skåpet med sin pampiga röst. Verkligen en låt där rösterna får briljera.

Senaste singeln och videon, Archangel, manglar över lyssnare likt en pansarvagn på högsta hastighet. Videon är även ett nytt samarbete tillsammans med det polska produktionsbolaget GRUPA 13. Den spelades in på samma plats som Behemoth spelade sin livestream i början av september.

Under förra albumet så framställdes growlaren Henkes nya karaktär GG6, en riktig bad-ass-kille. Även på MANIFEST har GG6 en låt där han äger scenen. BOOM!1 har inledningsvis en tydlig mix mellan metal och hip-hop. Tyngden och groovet är massivt, en av albumets hårdaste och starkaste spår. Tror knappast att Henke rappat/growlat snabbare än vad han gör under detta nummer. Och körpaketet under refrängen med Nils i fronten är också otroligt starkt.

Under arbetet med MANIFEST har Amaranthe hittat ännu fler verktyg i sin låda. Det är inte alltid att lång tid i studion behöver betyda att resultatet automatiskt kommer bli mycket bättre. Det gäller att ha de rätta redskapen tillsammans med det rätta hantverket. Och jag tycker att de börjat hitta den rätt formulan för Amaranthe-genren. De har på många sätt hittat hem. Nu hade det verkligen suttit på sin plats om de kunde fått ge sig ut på vägarna och möta fansens reaktioner live.

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
BAND: Amaranthe
ALBUM: MANIFEST
RELEASEDATUM: 2020-10-02
SKIVBOLAG: Nuclear Blast Records
BÄSTA LÅTEN: BOOM!1, Fearless, Crystalline

BANDFAKTA – AMARANTHE

MEDLEMMAR
Elize Ryd: Sång
Henrik “GG6” Englund Wilhelmsson: Screams
Nils Molin: Sång
Olof Mörck: Gitarr, Keyboard
Johan Andreassen: Bas
Morten Løve Sørensen: Trummor

HEMSIDA | FACEBOOK | SPOTIFY | YOUTUBE | INSTAGRAM |

Relaterade artiklar