Spelsuget Blues Pills på Rockland

Senast Blues Pills gjorde ett livegig inför publik var den 4:e augusti 2018 på Pol’and’Rock Festival. Efter ett långt break med bl.a. ett medlemsbyte har det endast blivit två streamade konserter under den rådande pandemin. Någon ringrostighet är det dock inte på tal om när Örebro-kvartetten gör två Covid-19 anpassade entimmesspelningar på Rockland i Sala. Snarare tvärtom där suget efter att spela live igen fullkomligt sprudlar från scenen.

Annons 

 

Klockan 19 är det matinéföreställning inför familjemedlemmar och en avvaktande publik på behörigt avstånd från scenen. Drygt tre timmar senare har den till 90% utbytta publiken både stärkt sig med ett och annat samt tagit några kliv fram mot scenkanten. Setlistorna är identiska för de båda spelningarna men det gör absolut ingenting för oss få som ser båda då vi får livepremiärer av inte mindre än åtta låtar från färska albumet Holy Moly!. Totalt blir det nio men första singelsläppet Proud Woman livedebuterade redan på Studio Gröndahl-streamen i mars. Endast de lugna låtarna Wish I’d Known och Longest Lasting Friend exkluderas för den här kvällen vill man ha fullt ställ!

Proud Woman inleder och det är taggat till tusen. Beundransvärt att man tänder till på alla cylindrar trots en fåtalig och avvaktande publik. Konstaterar ännu en gång att konsert-svensken behöver en del innanför västen för att släppa på tyglarna för under det sena kvällsgiget blir det betydligt mera drag framför scenen. Rivjärnen Low Road, Dreaming My Life Away och Bye Bye Birdie blir om möjligt ännu bättre än på skiva när de framförs både snabbare och hårdare.

Under California och Song From A Mourning Dove drar vi ner på tempot något när Elin sätter sig bakom pianot och tar kvällens högsta toner i den förstnämnda. En bära eller brista-låt på sant rock ‘n’ roll manér som hon sätter perfekt, inte minst under det första giget.

Elin står som alltid i centrum med sin enorma energi och utstrålning. Den introverte Zack fokuserar på att spela med stor känsla och lyckas med konststycket att få oss att inte nämnvärt sakna Dorian Sorriaux.  Den nye basisten Kristoffer Schander känns stabil, cool och glad där till höger på Zacks tidigare plats. Bananälskaren André har skönt groove i trumliret och är den som bäst hjälper Elin att pumpa energi på scenen.

Klädmässigt är det mer casual än vanligt och avslappnat anpassat till rådande konsertsituation. Sceneffekterna är obefintliga och ljuset minimalt så ikväll blir det ännu mer tydligt vilket fantastiskt liveband Blues Pills är utan några som helst hjälpmedel. Här ligger också en stor del av gruppens styrka – att med ett ärligt, naket och rått sound framfört med stor inlevelse sätta en publik i stämning.

Slutfasen på spelningarna utgörs av de mest kända låtarna från debutalbumet samt den svenskspråkiga Bliss från EP:n med samma namn. Intressant att man ignorerar albumet Lady In Gold helt och hållet. Men i min värld är det här den nästintill perfekta setlisten för formatet. Under en längre spelning hade de däremot gärna fått krydda med flera jam, sällsynta pärlan River och livemonstret Elements and Things.

Till skillnad från min enda tidigare upplevda Corona-spelning, där vi stod i små glest utplacera grupper utomhus och smånickade till Skraeckoedlans blytunga toner på Skylten utanför Linköping, kan man nästan tro att det är en “normal” konsert när man står där längst fram med några röjare bredvid och inte tittar bakåt i den halvtomma lokalen. Underbart härligt med livs levande musik igen!

 

RB-Betyg-9_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: Blues Pills
ARENA: Rockland / Sala
DATUM: 2020-09-25
BÄSTA LÅTEN: California och Dreaming My Life Away
BÄSTA MINNET: Hur fantastiskt bra Holy Moly!-sångerna låter live.
SÄMST: Att det förmodligen kommer dröja ett bra tag innan Blues Pills får visa upp den här förträffliga liveexplosionen runt om i Europa.

LÅTLISTA – BLUES PILLS – ROCKLAND

Proud Woman
Low Road
California
Dreaming My Life Away
Rhythm In The Blood
Kiss My Past Goodbye
Dust
Bye Bye Birdie
Song From A Mourning Dove
High Class Woman
Bliss
Black Smoke
Little Sun
Devil Man 

Relaterade artiklar