Torch – Reignited

Hela 36 år sedan senaste släppet gör nu Eskilstuna-bandet Torch comeback med ett nytt album, som från ingenstans. Det är ingen comeback att leka med. 

Torch släppte sitt debutalbum 1983 och uppföljaren såg dagens ljus 84. Själv är jag född tio år efter det albumet och har således inte haft mycket till möjlighet att bekanta mig med Torch, som vad jag förstått har fortsatt vara populära i hemstaden Eskilstuna, men för den stora massan inte gjort mycket väsen av sig. Jag vill tro att en lyssnare som har en tydlig distans till bandets tidigare plattor och inte heller riskerar att förblindas av lycka över att en comeback genomförts, är väl lämpad för att se på nya albumet “Reignited” som ett tomt blad, utan förutfattade meningar, samt kan lyssna på låtarna med objektiva öron. 

Och vad har jag då att säga om detta? Tja, för det första att jag aldrig hade trott att detta skulle vara ett “äldre” band. Deras energi och spelglädje lyser igenom hela albumet och de utstrålar samma attityd som unga hungriga band brukar göra i början av sina karriärer, då deras sikte är inställt på att erövra världen. 

För det andra är låtmaterialet tidlöst, detta hade kunnat släppts på 80-talet men det är inte på något sätt mossigt utan passar väl in i 2020, med ett intensivt och hårt sound med sköna riff och övertygande sånginsats. Tänk er att låtarna gått i samma skola som “Firepower” med Judas Priest, med ett lite bättre avgångsbetyg. Där har ni “Reignited”, som bjuder på allt från mäktiga käftsmällar som “All Metal, No Rust” och “Collateral Damage” samt mer dynamiska låtar som “In the Dead of Night“. 

Torch är en ny men mycket välkommen upptäckt för undertecknad. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Torch
ALBUM: Reignited
RELEASEDATUM: 2020-09-25
SKIVBOLAG: Metalville
BÄSTA LÅTEN: Collateral Damage

Relaterade artiklar