VIDEOPREMIÄR: Cruachan – The Hawthorn

De legendariska irländska folkmetal pionjärerna är tillbaka med ny singel, ‘The Hawthorn’. En låt genomsyrad av irländsk historia, ‘The Hawthorn’ utspelar sig på Irländska 1700-talet då befolkningen var starkt påverkad av den katolska kyrkan medan den fortfarande höll fast vid gamla hedniska övertygelser. 
 

Annons 

 

Sedan bandet bildades 1992 har det varit sångaren Keith Fays enastående vision som har styrt bandet i nästan 30 år. Först under monikern Minas Tirith, men med bandets fokus på irländsk historia och mytologi föranledde till ändringen av det mer lämpliga namnet Cruachan. Bandets unika blandning av irländsk folkmusik och metal i slutet av 1993 och demon ‘Celtica‘ gav bandet sitt första skivkontrakt med. Nazguls Eyrie Productions. Kort därefter kom bandets kritikerrosade kultklassiska debutalbum ‘Tuatha Na Gael’.

 

Bandet började dra åt sig beundrande blickar från större skivbolag men inget passade bandets ambitioner. Så småningom skrev de kontrakt med Hammerheart Records och släppte albumet ‘The Middle Kingdom’ 1999, som ledde till bandets första internationella liveframträdanden. Bandets tredje album ‘Folk-lore’ innehåller låten ‘Ride On’ med den välkända sången från The Pogues-legenden Shane MacGowan som även producerade albumet, låten var en överraskande hit-singel i Irland. Efter följande releaser, däribland ‘Pagan’ och ‘Blood on the Black Robe’ gick bandet in i ett samarbete med AFM och Candlelight Records som resulterade i att Cruachan spelade på några av de största festivalscenerna, inklusive Hellfest och 70 000 Tonnes of Metal (där de blev ett av få band som någonsin uppträtt tre liveset, varav Gwar-sångaren Kim Dyalla medverkade som gäst), liksom deras egna 25-års jubileumsshow på Irland. 

2020 har varit en tumultartad tid berättar bandledaren Keith Fay; Ett antal långvariga medlemmar har valt att lämna bandet, men jag ser det som att bandet går igenom en pånyttfödelse vilket jag ser som något positivt.” Vid sidan av de nya bandmedlemmarna har Cruachan signat ett nytt savtal med det framåtblickande svenska skivbolaget Despotz Records. Trots omvälvningen bakom kulisserna har en sak aldrig vacklat; och det är Keith passion för folk- och metalmusik och Cruachans unika förmåga att föra de samman.

En låt som är genomsyrad av irländsk folkhistoria, ‘The Hawthorn’ utspelar sig i Irland under 1700-talet då befolkningen var starkt påverkad av den katolska kyrkan medan den fortfarande höll fast vid gamla hedniska övertygelser. Låten balanserar bandets kärlek till irländsk traditionell folkmusik med kompromisslös metal, en musikstil som bandet hjälpte till att utveckla redan tidigt på 1990-talet. 

Frontman Keith Fay comments, “The Hawthorn tree is a fairy tree, you will see them all over Ireland growing in strange unlikely places where other trees would have been cut down. It is extremely unlucky to cut down a hawthorn tree else you anger the Faerie folk. In the song, the woman is taking her dead baby to bury under the tree, to give her baby to the faeries. We don’t know how the baby died or what has led to this decision but she is set in her ways and the baby will not have a Christian burial.”

 

BANDFAKTA – CRUACHAN

MEDLEMMAR:
Keith Fay (Keith O’Fathaigh) – gitarr, klaverinstrument, sång, bodhrán, mandolin, trummor, banjo, bouzouki
John Ryan Will – fiol, bouzouki, klaverinstrument
Mauro Frison – trummor
Kieran Ball – gitarr
Rustam Shakirzyanov – basgitarr

| FACEBOOK | SPOTIFY | INSTAGRAM | BANDCAMP |

Relaterade artiklar