ACDC ger 2020 en mening – POWER UP

Det har redan påpekats flera gånger.  Historieböckerna kommer inte minnas 2020 med värme. Men här har vi ett undantag som bekräftar regeln: ACDC:s comeback.

Det har spekulerats till och från under en längre tid att ACDC var på gång igen. Spekulationer är ju alltid spännande, men i just detta fall har i alla fall mitt intresse varit svalt. ACDC är giganter, ingen tvekan om det. Utan Malcolm Youngs närvaro, Phil Rudds minst sagt kontroversiella uppförande samt Axl Rose gästspel som sångare så har ACDC:s dagar känts tämligen räknade. Bandet har varit en sorglig skugga av sitt forna jag. 

Sen kom bomben. Mitt under skitåret 2020 så sticker plötsligt ACDC ut näsan och avslöjar full line-up med både Phil Rudds, Cliff Williams och Brian Johnsons återkomst och bekräftar både singel och albumsläpp.  Reaktionerna lät inte vänta på sig. Det som man trodde skulle bli en hittepå-comeback blev en riktig comeback med originalmedlemmar, i en tid då världen skriker efter saker som påminner dem om forna glansdagar. 

Nu är nya albumet “Power Up” här. Hur det låter? Som ACDC. Oj herregud, vad det låter som ACDC. Det vill säga precis vad vi ville ha. 

Till att börja med: Bröderna Young har på flera sätt varit bandets stjäl. Inte minst live, men även på skiva. Självklart har det funnits tvivel kring hur saker och ting skulle gå sedan Malcolms bortgång, men Stevie Young fyller hans skor mycket väl. Galningen Angus ska vi inte ens tala om. Den mannen lever och andas ACDC. Han är lika suverän som alltid. Deras gitarrspel är förföriskt som få och tillsammans med Williams hungriga basspel förs soundet direkt tillbaka till 70-talets glada dagar. Som redan sagts: Herregud, vad det låter som ACDC. 

Phil Rudd är ett monster bakom trummorna och att den 73-årige Brian Johnson, som tidigare trott att han aldrig skulle kunna sjunga igen, är tillbaka bakom micken med både inlevelse och pondus. Hans röst har åldrats med värdighet. Eller har den ens åldrats? Det enda jag vet är att han låter lika bra och övertygande som han alltid gjort, med den lilla skillnaden att hans längtan efter denna comeback nu lyser igenom, och ger låtmaterialet extra tyngd. 

Låtmaterialet ja. En cyniker hade kunnat avfärda det hela med att det låter som på vilket ACDC-album som helst. Men är det inte just det som är grejen? ACDC har ett av rockvärldens absolut mest unika sound, hör man en ACDC-låt på radion, så vet man direkt vilka det är man har att göra med. På detta mycket publikfriande album hittar man allt från allsångsvänliga refränger som “Kick You When You´re Down“, ljuvliga smockor som “Wild Reputation” (Kan den handla om Rudd?), “Rejection” och “Through the Mists of Time” samt den radiovänliga singeln “Shot In The Dark” som jag personligen redan spelat på högsta volym i bilen ett flertal gånger. 

ACDC är tillbaka, med besked. “Power Up” var ett efterlängtat album, som knappast lär göra någon besviken. Det tål att sägas igen. Herregud, vad det låter som ACDC! 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: ACDC
ALBUM: Power Up
RELEASEDATUM: 2020-11-13
SKIVBOLAG: Sony Music
BÄSTA LÅTEN: “Shot In The Dark”. 

 

Relaterade artiklar