Bon Jovi – 2020 – Ett album för vår samtid

I teorin känns det tämligen fantasilöst att döpa ett album efter releaseåret. Men sen är ju inte heller 2020 ett normalt år. 

Annons 

 

När detta skrivs är det fortfarande inte klart om det är Donald Trump eller Joe Biden som vinner USA:s presidentval. Utan att personligen ta ställning för någon av de två kandidaterna kan man dock konstatera att oavsett utgång så är det ett polariserat och splittrat USA som världen har att göra med. Polisvåldet, Black Lives Matter-rörelsens framfart, det meningslösa våldet på gatorna, vapenförråd som fylls och naturligtvis den pandemi som plågar hela världen går inte att vifta bort, oavsett om det är en republikan eller demokrat som sitter vid makten i det som ofta kallas för världens mäktigaste land. Just detta tema ramar Bon Jovi in på sitt nya album, passande nog döpt till “2020”.

 Ingen låt har beskrivit samtiden bättre än den country-doftande “American Reckoning“, med vemodiga textrader som “When did a judge and a jury, become a badge and a knee” och viskningen “I can´t breathe”. Där bränner det till ordentligt. Plattan är politiskt laddad överlag och förutom det nyss nämnda behandlar Bon Jovi även ämnen som kriminalitet och utsatthet i “Lower The Flag” och givetvis coronan i “Do What You Can” där det sjungs om allt från social distansering och nedstängda samhällen till kärlek och hopp om en bättre morgondag. Lyssnaren bjuds även på en hyllningssång till krigsveteraner, i form av låten “Unbroken“, en mäktig kamphymn som med lätthet utmärker sig som albumets absolut starkaste låt. 

Jovi har fortfarande rösten och musiken låter så som den i grund och botten alltid gjort för detta band. Skivan innehåller även några typiska Bon Jovi-spår med tydliga melodier och trallvänliga refränger som “Limitless” och “Beautiful Drug“. Men det är de vemodiga och tunga texterna som lyfter albumet och förstärker igenkänningsfaktorn till max. Vi har fattat att det förr eller senare skulle göras sånger om det märkliga året 2020, både vad det gäller pandemin och det politiska läget. I mina öron är i alla fall Bon Jovi ett utmärkt soundtrack för den samtid vi just nu lever i, och det är ju just detta som är så fint med musik i allmänhet. Den får dig att både tralla bort för en kortare euforisk stund men den kan också få dig att reflektera och tillåta dig att helt enkelt bara få känna in din omgivning. Jag tror världen kan behöva ett sådant ögonblick. Tack Bon Jovi! 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Bon Jovi
ALBUM: 2020
RELEASEDATUM: 2020-10-02
SKIVBOLAG: Captain Kidd Music
BÄSTA LÅTEN: Unbroken

 

 

Relaterade artiklar