Corey Taylor kör solo i Los Angeles under Forum Or Against ‘Em

Corey Taylor släppte sin första solo-platta någonsin den andra oktober som faller under namnet “CMFT” och firade släppet med att spela låtarna live på ett folktomt The Forum i Los Angeles. Ett geni enligt många som får utlopp för sin otroliga kreativitet genom Slipknot, Stone Sour och helt ensam. Låtarna handlar om en funktionell destruktiv symbios mellan subjektiv acceptans, besvarad kärlek och den enorma viljan att alltid försöka bli en bättre person oavsett hur länge det än tar.

Annons 

 

Konserten börjar väldigt stabilt med låtar från CMFT, Corey intar en helt tom arena med några polare och framför alla låtarna som om den varit totalt fullsatt. Corey är van, har vissa rutiner och vet exakt vad publiken vill ha för att uppskatta varje sekund av spelningen. Vi får storslagna låtar tidigt under kvällen i form av Meine Lux och Silverfish. Den sistnämnda är en reflektion kring aggression, att vara i en dysfunktionell symbios med sina egna tankar och beteendet vissa spontana tankar ger upphov till. Det handlar om alla tysta stunder där depressionen är som intensivast, samtidigt som man vägrar att ta samma gamla stig och sträcka sig efter nålen för att uppnå ett temporärt lyckorus och få känna sig lite bättre en kort stund.

När han tar av sig jackan, sätter sig på en barstol mitt på scenen och tar fram den akustiska gitarren är han som allra bäst. När bara hans texter och unika röst är i fokus under exempelvis “Song #3” finns det inte mycket som kan slå den känslan. Det kommer alltid att vara en av mina favoritlåtar eftersom budskapet bakom låten resonerar med tillståndet jag befinner mig i, relevansen är lika uppenbar nu som när Stone Sour släppte den för några år sedan. Everybody Dies On My Birthday är omöjlig att inte tycka om direkt, den har en tendens för att fastna på hjärna omedelbart. Den är ännu bättre live, när Corey framför den med ren glädje och verkligen ger allt. Det märks att låten kommer finnas med på spelningar i framtiden, allsången från fullsatta arenor kommer bli en mäktig upplevelse utan tvekan. Det finns en aspekt som hela mänskligheten delar, att döden är relativ och ingen kan fly från det scenariot. Alla sekvenser innan det faktiskt händer går att modifiera, förmodligen till det bättre. Oavsett om det gäller det första egna albumet, Stone Sour eller Slipknot så förändras inte budkapen. Corey formulerar alltid exakt vad de flesta känner och tänker i väldigt djupa texter och skapar musik för att förstärka varje aspekt av det han vill förmedla.

Kvällens absoluta höjdpunkt är när han sätter sig vid den svarta flygeln och berättar att han lärt sig spela piano enbart för att kunna sjunga en låt till sin fru. Home från senaste albumet är redan underbar, men att få se Corey sårbar vid pianot för första gången och inse hur otroligt mycket låten betyder för honom gör allt mycket bättre. Ett lite över tre minuter långt tacktal till sin nuvarande fru om hur mycket han älskar henne och att hans hem är i hennes närvaro. Kort efter det spelar han även min absoluta favoritlåt, Zzyzx Rd. lyser för sällan med sin relevanta närvaro under spelningar världen över. Det finns personer som behöver konstant påminnas om att Corey varit alkoholist och självmordsbenägen ett flertal gånger. Han har nått den totala botten, överlevt blivit en förebild för många som vill bli helt nyktra eller förändra sin egna situation för att kunna må bättre. En konstant process som involverar tillståndet personen befinner sig i just nu och strävan efter att vilja vara i det ideala tillståndet bortom allt kaos. Alkoholism och psykisk ohälsa kan förstöra exakt alla viktiga aspekter av det som är relevant i livet.

Under de sista låtarna för kvällen lirar han med bandet igen; klassiker som Bother och Through Glass spelas. Det är alltid fantastiskt att se när Corey är genuint glad och stolt. Speciellt under CMFT Must Be Stopped när hans fru Alicia Dove med The Cherry Bombs intar scenen och skapar en snygg inramad avslutning på konserten tillsammans. Det enda som saknas är fansen, det märks på Corey att han saknar fansens respons enormt mycket under hela spelningen. Förhoppningsvis kommer han hit med sin egna turné någon gång under 2021. 

Betyg:

Skribent: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)

Setlistan:

1. HWY 666 (CMFT)
2. Meine Lux (CMFT)
3. Halfway Down (CMFT)
4. Silverfish (CMFT)
5. Shakin’ (Eddie Money Cover)
6. Song #3 (Stone Sour)
7. Everybody Dies on My Birthday (CMFT)
8. Snuff (Slipknot)
9. Taciturn (Stone Sour)
10. Culture Head (CMFT)
11. The Maria Fire (CMFT)
12. Home (CMFT)
13. Zzyxz Road (Stone Sour)
14. All This And More (Dead Boys cover)
15. Already Gone (Eagles cover)
16. Kansas (CMFT)
17. Black Eyes Blue (CMFT)
18. Samantha’s Gone (CMFT)
19. Through Glass (Stone Sour)

Encore:

20. On The Dark Side (John Cafferty cover)
21. Bother (full band version) (Stone Sour)
22. ETBBS (CMFT)
23. CMFT Must Be Stopped (CMFT) / Watchin’ You

Relaterade artiklar