Enigma Experience – Question Mark

Truckfighters, med parhästarna Dango och Ozo i spetsen, utannonserade en paus i februari 2018 men kom tillbaka året därpå med en rejäl nytändning. Detta mynnade ut i turnerande med back-to-back spelningar av debutalbumet Gravity X och egna stonerfesten Fuzz Festival på Debaser Strand. Någon ny musik har vi dock inte fått sedan 2016 då plattan V släpptes.

Annons 

 

Enigma Experience startade som ett soloprojekt av Niklas “Dango” Källgren varefter meste Truckfighters-trummisen Oscar “Pezo” Johansson anslöt. En tävling i att avverka mest trummisar på kortast tid leder för övrigt Truckfighters före Danko Jones. Norrmannen Maurice Adams från Breed och Motorfinger kompletterar trion på sång.

Första singelsläppet Lonewolf‘s lick påminner en del om In Search Of (The) innan vi kastar in oss i en virvelvind av fuzzig stoner. Adams både kraftfulla och känslosamma röst ger grungevibbar som minner om såväl Eddie Vedder som Chris Cornell. I lugnare Mighty Mind låter han dock mer som John Engelbert från Johnossi. Pezo har en skönt laid-back trumstil som sätter en avslappnad prägel även på de mer tempostarka låtarna.

Textmässigt är det allvarsamt där ämnen som korruption i samhället, tomheten som sociala medier kan ge, få balans i livet och gå din egen väg avhandlas. Både In My Mind My Secret Place och The Zone handlar om Källgrens son som har autism.

Question Mark är en varierad platta som är både mjukare och hårdare än Truckfighters med såväl akustiska gitarrer som manglande metalriff. Adams sång skiljer sig också markant från Ozos varför det inte heller låter Truckfighters trots två tredjedelar av Örebrobandet i uppsättningen och Dangos fingrar i såväl låtskrivning som produktion, mixning och stränginstrument. En bedrift att få det här att låta som något eget trots många gemensamma ingredienser.

Dangos signifikativa gitarrljud är dock omisskänneligt. Om man som jag har böjelsen att bara sitta och lyssna på fräsiga gitarrljud får man definitivt sitt lystmäte här. Hela albumet rullar sig i coola effekter och fräsande fuzz. En riktigt vass debutplatta med många intressanta beståndsdelar.

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Enigma Experience
ALBUM: Question Mark
RELEASEDATUM: 2020-11-13
SKIVBOLAG: Fuzzorama Records
BÄSTA LÅTEN: The Zone

LÅTLISTA – QUESTION MARK

  1. Realityline
  2. Lonewolf
  3. Mighty Mind
  4. Corruption
  5. Equilibrium
  6. In My Mind My Secret Place
  7. The Z
  8. The Zone

BANDFAKTA – ENIGMA EXPERIENCE

MEDLEMMAR

Niklas “Dango” Källgren – guitars and bass
Oscar “Pezo” Johansson – drums
Maurice Adams – lead vocals

DISCOGRAPHY

Question Mark (2020)

Relaterade artiklar