The Hellacopters – Dokumentärfilm “I’m In The Band” släpps i början av Januari

I’M IN THE BAND – Storyn om The Hellacopters, regisserad av Amir Chamdin och Johan Bååth. Medregissör: Jim Heneghan. Vi får lära känna bandet som aldrig följt några trender, men som blev trendsättare och inspirerade en hel generation musiker världen över.

Annons 

 

En film av Amir Chamdin (som nyligen regisserat Partisan som vann Bästa TV serie i Cannes) och Johan Bååth som tillsammans bestämde de sig för att göra klart den film som de påbörjade för 12 år sedan.

Vi får följa med på en resa från det tidiga 90-talet i Stockholm då ett gäng musiker med Nicke Platow Andersson och Dregen i spetsen bestämmer sig för att starta vad som kom att bli rockbandet som inspirerade en hel generation musikälskare världen över, hyllade av sina fans och dyrkade av sina idoler.

The Hellacopters gav mig mitt första regi-jobb och en vänskap för livet. Det är en film om mina musikhjältar men också en film om hur det är att jobba som rockmusiker. Att våga ta jobbiga beslut för att rädda bandet, musiken och sig själva, säger Amir Chamdin.

Filmen är för mig väldigt personlig och starkt kopplad till min egen uppväxt och historia tillsammans med The Hellacopters, det band jag allra mest förknippar med min uppväxt på 90-talet. Jag och många andra hängde med dem från den första trevande men självklara starten på skitiga barer och klubbar i Stockholm till stjärnstatus och världsomspännande turnéer. Jag och Amir har hela tiden känt att de förtjänar att få sin historia berättad. The Hellacopters – hela tiden nyskapande och för mig och många andra kanske det mest relevanta svenska bandet i vår samtid, säger Johan Bååth.

Det här är den rörliga storyn om en blå vinylsingel i tusen ex som snabbt fick tusentals fans att vråla sej blåa i fejjan. Sedan enligt många, ett vansinnigt beslut att lägga av, men om du frågar mej så kan detta mycket väl vara en av rockhistoriens kyligaste, och bäst spelade pokerhänder, säger Dregen.

Vi får se hur bandet går från att vara ett obskyrt garageband och kuppa sig in på Hultsfreds backstage område till att vinna en grammis för att sedan hamna i en musikalisk kris då Dregen tvingas lämna bandet som han var med och startade. Vi får ta del av bandets jakt på en ersättare för att tillslut hamna rätt igen med en gitarrist som råkar bo i Dregens gamla lägenhet; Robert ”Strängen” Dahlqvist som också blev synonymt med den musikstil som The Hellacopters nu kom att toppa listorna med.

Svinkul att se tillbaks på allt, det är verkligen en otrolig jävla resa. Och absolut inte slut än! Tyvärr så hann inte Strängen se filmen, men jag är helt säker på att han hade gillat den, säger Robert Eriksson, trummis i The Hellacopters.

Från grusiga super 8 filmer och dallriga VHS kameror för vi en personlig inblick in i bandets vardag på vägarna.

Materialet rymmer allt från första dom första spelningarna 1994 till det stora genombrottet och världsturnéer men också känslosamma samtal med bandmedlemmarna. Samtal om relationerna i bandet, om relationer i branschen, om drömmar och förhoppningar, om det svåra steget att göra en förändring samt om bandmedlemmen Strängens bortgång. Ämnen och samtal som berör och som är universella och tidlösa, säger Petra Jönsson som bland annat producerat den flerfaldigt belönade långfilmen Gräns.

I’M IN THE BAND – Storyn om The Hellacopters är en film om bandets med och motgångar under 25 års tid.

Medverkande: Nicke Platow Andersson, Dregen, Kenny Håkansson, Robban Eriksson, Anders ”Boba” Lindström, Danne ”Chucken” Andersson, Tomas Skogsberg, Mattias Helberg, Robert ”Strängen” Dahlqvist, Dave Grohl mfl. Regi & foto: Amir Chamdin som senast regisserat Partisans som tog hem BEST SERIES i Cannes 2020.

Regi & foto: Johan Bååth som bl.a jobbat tätt med Cirkus Cirkör och Lars Winnerbäck och även gjort Watains musik- dokumentär Opus Diaboli.
Producent: Petra Jönsson som bl.a. producerat Gräns som tilldelades Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes och tog hem hela 6 vinster på Guldbaggegalan 2019.
Medregissör & fotograf: Jim Heneghan
Klippare: Emil Klinta
Biträdande producent: John R. Hallström Musik: The Hellacopters
Research: Alek Orabona, Ronnit Hasson Klippassistent: Niklas Anmyr Digitaliseringskonstnär: Jonathan Forefält Ljudmix: Mikael Brodin
Ljussättning & mastring: Terassen
Musikkoordinator: Fatima Lutti
Exekutiva producenter: Amir Chamdin & Johan Bååth Projektledare SVT: Emelie Persson
Redaktör SVT: Petra Markgren Wangler

PREMIÄR
10 januari 2021 på SVT PLAY
15 januari 2021 20:00 på SVT 2

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTO: Johan Bååth.

 

Relaterade artiklar