VIDEOPREMIÄR: Martin Rubashov – Lights of July (feat. Jonas Renkse / Katatonia)

Med karaktäristiska kombinationer av folktoner, akustiska gitarrer och en sångröst som är både sträv och skör på samma gång målar Martin Rubashov upp bilder för lyssnaren av att vara en sökande vandrare djupt inne i de hälsingländska skogarna. 11 december, släpper Martin Rubashov sin nya singeln ‘Lights of July’ featuring Jonas Renkse. (Katatonia).

Med karaktäristiska kombinationer av folktoner, akustiska gitarrer och en sångröst som är både sträv och skör på samma gång målar Martin Rubashov upp bilder för lyssnaren av att vara en sökande vandrare djupt inne i de Hälsingländska skogarna. På avstånd faller solen in genom tallarna och ger varma kontraster mot de mörka trädstammarna. Marken är täckt av kall lerig mossa och daggen ligger som blank rök över lingonris och rotvältor. Du hör något som knastrar inne i dunklet. Ögon iakttar dig vaksamt från trädkronorna och genom den lätta morgondimman anar du någon eller något skymta förbi. Miljön är tidlös, vi skulle lika gärna befinna oss i en värld långt före vår tideräkning som i en dov framtids dystopi med skimrande strimmor av hoppfullhet inflätade som guldtråd i den mörka väven.

Stora träd, massiva berg och djupa vatten är några av de faktorer som gång på gång lockar Martin Rubashov ut i skogen. Den påtagliga medvetenheten om att vara en mycket liten del av någonting större hjälper honom att hålla sig nära känslan av vad som egentligen är verkligt och äkta. 2018, släppte Rubashov sitt senaste album ‘The Nature Script’ som följdes upp med den gamla folksången ‘Hårga’ förra året. Den 11 December släpper Martin Rubashov singeln ‘Lights of July‘ som är den första singeln från det kommande albumet som släpps 2021.

‘Lights of July’ bär på en subtil kombination av skogens mörker och mystik i harmoni det fagra ljuset som slår mellan trädtopparna, där de två hypnotiserande sångrösterna fängslar lyssnaren in i skogen. Martin Rubashov berättar om låten och samarbetet med Jonas Renkse (Katatonia).

“Lights of July skrev jag i Hälsingland en sen kväll i juli. Jag var i skogen och tänkte att det kändes som om att ljuset var alldeles något speciellt. Låten handlar om att leka kurragömma i midnattssolen och om hur svårt det är att gömma sig. Hur svårt det är att faktiskt är att gömma sig idag när du kan bli nådd nästan hela tiden. Nästan hela planeten är exploaterad och det mesta är upptäckt. Det är svårt att hitta det perfekta gömstället.. Jag har lyssnat en del på Katatonia genom åren och alltid varit imponerat av Jonas sätt att sjunga. Han är lite unik på så vis och jag visste om att han har spenderat en del tid i Hälsingland som ung. Så jag blev väldigt glad när han vill vara med och sjunga på låten”.  // Martin Rubashov

Jonas Renkse (Katatonia) berättar om samarbetet: “Jag är glad över att få gästa på ‘Lights of July’. När Martin frågade mig om att vara med och sedan presenterade låten för mig, tyckte jag att den hade en väldigt speciell känsla i sig. Låten var mild, mystisk och flyktig. Så som den svenska sommaren.” // Jonas Renkse

Det kommande albumet kommer att vara akustiskt och drömlikt med naturens ljud, vävt in i ljudbilden. Martin beskriver musiken på följande sätt: “Känslan av att landa på en kall men inspirerande och uppmuntrande värld, inne i en varm tallskog. Han fortsätter “Jag kommer att använda min tolv-strängade gitarr mycket mer och jag har skrivit merparten av materialet, jag har forfarande inte lämnat skogen och jag kommer att stanna här när det gäller min musik. Jag vill bredda min vy mer. Bygga ljud för att koppla ihop låtarna och spela in mer av naturen för att knyta det till texterna som äger rum här.”

 

Mer om Martin Rubashov
Martin Rubashov har tidigare släppt tre album och ett flertal EPs via Despotz Records och han fortsätter att bevisa för sig själv, att vara poet och en fantastisk musiker. Med kritikerrosade låtar såsom Hideout, Muddy Mountain King and Black Elk (featuring Anders Fridén, In Flames). Martin visar sin gåva att bjuda in lyssnarna till sin kärlek för naturen och krafterna från skogarna, både de goda och de onda.

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
NYHET: Martin Rubashovs nya singel Lights of July
RELEASEDATUM
: 2020-12-11
SKIVBOLAG: Despotz Records

FAKTA – MARTIN RUBASHOV

| FACEBOOK | INSTAGRAM | SPOTIFY | BANDCAMP |

Relaterade artiklar