“Wonder” är kontroversiellt placebo, det påverkar bara humöret temporärt

Shawn Mendes behöver ingen närmare presentation, gossen blev känd genom att lägga ut covers på Vine för några år sedan och sedan följde givetvis skivkontrakt. Hans första spelning i Sverige gjorde han på Debaser i Stockholm, denna spelningen sålde ut på någon minut och tjejer svimmade så han var tvungen att avbryta spelningen. Förra året spelade han inför ett slutsålt Globen, en oerhört snabb framgång är bara att konstatera.

Hans fjärde album släpptes den 4 december som faller under namnet “Wonder“. De kognitiva aspekterna involverar besvarad kärlek, ångest och enorm saknad. Shawn Mendes lever ett perfekt liv, har ett stabilt förhållande med Camilla Cabello och förmodligen existerar inte några allvarliga problem i hans värld alls. Konsekvensen blir enkla texter alltid riktade till en specifik person och få kognitiva djupare reflektioner. Albumet är dysfunktionell symbios mellan besvarad kärlek, medioker ångest och hans stora ego. Han försöker leta efter ett nytt sound med storslagna körer, mer pianobaserade låtar och melodier utan att vara övertygande. De flesta låtar slutar ändå i popballadernas universum, där han känner sig som säkrast.

Plattan inleds med en metafor, någon som har miljoner av olika personligheter och ingen kommer att förstå det om de lämnas utanför. Det är den legitima anledningen att få tappa bort sig i paradiset, vilket kan tolkas som en tillåtelse för att utforska alla aspekter av att vara totalt förälskad och se vad det leder. Första singeln “Wonder” är plattans genuinaste låt, en av de få djupare introspektionerna som Shawn Mendes gör. Vad skulle hända om allt bara slutade att existera, om han verkligen förmedlar sanningen eller låter honom att påverkas av vad andra vill att han ska leverera för maximal framgång inom allt han gör. Han hoppas att vännerna vet att han inte glömt de, speciellt när han turnerar i världen under flera månader med utsålda spelningar. Det påverkar honom att inte kunna vara hemma som förut, springa runt på en fotbollsplan och röka cannabis med sina vänner. En hel låt spenderas för subjektiv reflektion, om han har valt rätt väg och om att uppfyller externa förväntningar. Det är sjukt svårt att försöka förstå varför han skulle vilja bli en helt vanlig kille utan en magnifik succé igen och återvända till en värld där ingen vet vem han är. Han tillåter sig att bli väldigt emotionell ibland, normbrytande beteende eftersom män inte borde visa sig sårbara och visa sig svaga men han vågar visa det öppet inför alla. Med den låten visar han en intressant potential inför kommande album utan tvekan.

“Higher” handlar om total lycka, ett krossat hjärna kan läkas med rätt typ av kärlek och person i princip. Ett tillstånd han aldrig någonsin ska modifieras till något mindre, han vill kunna dricka vin och dansa på husets tak på kvällarna med Camilla i en evighet. “24 Hours” involverar ren spontanitet, att göra något utan att varken tänka på konsekvenser eller att analysera vad andra kommer tänka om något beslut. I detta fall handlar det om att Camilla bara ska skriva under ett kontrakt och flytta in med honom för då kommer han att längta hem. Under “Call My Friends” sjunger Shawn Mendes om att han vill ta en semester från hans tankar, ett koncept för att bara kunna släppa allt och leva utan konstanta förväntningar som branschen består av. Undra om han någonsin kommer att lyckas med att koppla bort sina tankar helt, utan syntetiska substanser givetvis.

“305” är riktigt bra, musiken förmedlar otroligt glada känslor och den kommer nog bli ännu bättre live. Det kan vara för att den påminner lite om The Beatles som gör att jag faktiskt gillar den. Att älta negativa tankar mitt i natten, osäkerheten om partnern kommer fortfarande älska honom även om han hanterar sina egna problem i andra delar av världen. Den handlar om extrem ångest inför att förhållandet ska ta slut eller att hon ska börja tvivla på relationen de byggt upp genom åren tillsammans. Otänkbart scenario inom den närmaste framtiden eftersom de flesta låtarna handlar bara om henne.

Elton John-inspirerade låten “Look Up At The Stars” fastnar direkt i medvetandet, fansen kommer alltid att backa upp honom oavsett vad han än gör. Han har tur som alltid har änglar runtom honom, en metafor om slutsålda gig i stora arenor världen över och flickvännen. Det mentala tillståndet, eller det mer teoretiska universumet som skapas under konserterna kallar han för ett paradis där alla fans vill befinna sig i så ofta det bara går.

Kontentan av plattan kan sammanfattas i termer av; den är intressant under korta aspekter, jag blir temporärt glad av att höra några låtar eftersom livet verkar så otroligt enkelt. Shawn Mendes tar upp några få relevanta aspekter men är fortfarande väldigt överskattad av majoriteten.

 

SKRIBENT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
ARTIST: Shawn Mendes
ALBUM: Wonder
RELEASEDATUM: 2020-12-04
SKIVBOLAG: Universal Music 
BÄSTA LÅTARNA: Wonder och 305  

Relaterade artiklar