JB släpper singel om övergrepp

Musikern JB är tillbaka med nytt singelsläpp, då han i slutet av februari släpper ”Am I forgiven”, hans mest personliga låt hittills som skildrar den överfallsvåldtäkt som han utsattes för sommaren 2020.

JB, eller John Bergqvist, är känd från sin tid i bandet Disregard men är sedan några år soloartist som nu är aktuell med ny musik, för första gången sedan sitt debutalbum ”Per Nubila Ad Lucem” 2018. Den kommande singeln går under namnet ”Am I Forgiven” och beskrivs av JB själv som hans mest personliga och betydelsefulla låt hittills.

–   Det kommer vara en rätt brutal låt. När min tjej hörde låten första gången sa hon att hon aldrig ville höra den igen. Det är growl och snabba trummor, låten går i tvåtakt och texten är stark. Det är den första låten jag gjort som verkligen handlar om mig och något jag har upplevt.

Sommaren 2020 så blev JB utsatt för en överfallsvåldtäkt i Göteborg, något som han tidigare har pratat öppet om på sina sociala medier samt på sin Youtube-kanal. Övergreppet har givetvis satt sina spår och arbetsprocessen med ”Am I Forgiven”, som handlar om just övergreppet, har varit omtumlande.

–   Låten är min fiktiva hämnd mot gärningsmännen, mitt sätt att slå tillbaka och visa att jag inte är knäckt. Det har dock inte på något sätt varit lätt att göra det här. Texten kom till mig som i ett svep, där jag lät allt hat jag kände komma ut och musiken har lagts på i efterhand. När låten spelades in i studion fick alla övriga inblandade gå ut när jag skulle sjunga in texten. Det blev för starkt för mig annars, förklarar JB.

Förutom inspelningen av låten blev även fotograferingen, gjord av Oskar Fahlén, för singelomslaget en känslomässig utmaning. Förutom den uppenbara att fotografera lättklätt i minus tolvgradig kyla ute i Kronhusbodarna, så väcktes även då traumatiska minnen av händelsen.

–   Det var mycket känslor under en hel helg och jag tvingas ju brottas med minnen av denna händelse hela tiden. Men det har varit självklart för mig att berätta om allt och när låten sen kom till mig rullade det på. Jag vill verkligen få ut den här låten och historien till så många som möjligt, för det är viktigt att prata om sexuella övergrepp och vad det gör med en människa. Det kan drabba alla och jag hoppas på något sätt att min historia kan hjälpa fler att berätta.

”Am I Forgiven” släpps i slutet av februari 2021 och JB hoppas även på ännu mer ny musik till sommaren, men framförallt hoppas han på en förbättring av smittspridningen och att restriktioner ska lättas inom en snar framtid.

–   Jag saknar verkligen att spela live, men pandemin har gett mig tid att planera ordentligt för hur min framtida scenshow ska se ut. Om myndigheterna skulle säga ”Pandemin slutar på torsdag” så hade jag varit redo att stå på scen och presentera en färdig produkt redan på fredagen. Jag längtar tills den dagen kommer, säger JB.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: JB, aktuell med singeln “Am I Forgiven” 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar