Mountain of Sugar – nytt album från Heavy Feather

Heavy Feather är tillbaka med en skön uppföljare till sitt debutalbum. Mountain of Sugar är fyllt av dynamiska låtar som andas Heavy Feather utan att vara en kopia på föregående Débris & Rubble. Precis som förra albumet visade sig ha tror jag även detta album har flertalet schyssta livelåtar. Det lär dröja lite innan konserter kommer igång igen men jag ser fram emot att få höra en blandning av låtar från båda albumen live.

Annons 

 

När jag först hörde 30 Days fick jag lite vibbar av Humble Pie och var tvungen att lyssna på deras 30 Days in a Hole igen men Heavy Feather levererar en egen låt med en ljudbild som jag förknippar med deras tidigare material. Det är något jag skulle vilja säga går igen albumet genom. Det låter Heavy Feather utan att kännas likadant som föregående album. Det är något jag uppskattar mycket hos ett band och jag tar faktiskt hellre ett varierat album som kanske inte träffar mig mitt i prick än ytterligare ett likadant album. Det är bra dynamik i låtarna och även variation mellan låtarna. Nästa låt, Bright in my Mind, var första singeln och en av de i mitt tycke bästa låtarna på skivan. Stadig botten som låten vilar på även om intensiteten varierar genom låten. Som första singel var det en bra låt som fångade intresset för albumet. Den har både en känsla av Heavy Feather vi har hört och lite nytt. Själv fick jag lite känsla av Blues Pills och den kända filmen For a Few Feathers More. Det finns en klar westernfilmskänsla i ett av låtpartierna.

Love Will Come Easy var den tredje singeln som släpptes från albumet. Det är en skön låt och lite ickeklassisk på så vis att Lisa som sjunger verserna förutom vid ett tillfälle aldrig sjunger refrängen utan det sköter resten av bandet som kör. Återigen en variation jag uppskattar.

Mountain of Sugar släpptes som andra singel från skivan, Det här är i mitt tycke en av de absolut starkaste låtarna från albumet. Den har en stadig rytm men varierar sig ändå i stil. Den har ett schysst driv och en rivighet som jag gillar skarpt. Efter en första helt ny låt känner man igen sig från singlarna innan andra halvan av skivan med helt nytt material anländer. Det gör den med Too Many Times innan väldigt lugna Let It Shine tar över. Drastisk temposänkning jämfört med de tidigare låtarna men den kommer ändå naturligt och glider fram med en mjukare känsla efter de inledande låtarnas attityd. Det är en väldigt skön lugnare passage bland de andra ösigare låtarna. Med Come We Can Go blir det mer gung igen, kanske mest likt som Heavy Feather låtit tidigare. Den har härligt studsiga trummor och lite koskälla. Just koskälla blev något jag förknippade med Heavy Feather ända sedan jag lite skämtsamt refererade till Saturday Night Lives klassiska sketch i en spontanrecension av Heavy Feathers debutgig. Som jag skrev då räcker det nog inte för att dämpa Christopher Walkens begär. Mängden koskälla är alldeles för sansad för det men å andra sidan gör det låten bättre. Det kan bli för mycket av det goda.

Ett ögonblick när jag hörde Sometimes I Feel trodde jag de fått med sig Torbjørn Risager att sjunga med Heavy Fether också (Torbjörn sjunger på en låt med Lisa Lystam Family Band där Lisa och Matte också är med). Det är dock Matte som tar ton med den äran. Efter det första ögonblicket av överraskning måste jag säga att låten faller mig mycket i smaken och jag tycker alltihop passar ihop väl. Jag hoppas att vi ska få höra Matte sjunga lite live också. Lovely, Lovely, Lovely lyfter periodvis tempot genom att vara ytterligare en dynamisk låt som även i sina lugnare partier har ett sug som drar med en i låten, kompletterat med koskälla och vibraslap. Titeln på Rubble & Débris är en liten ordlek med förra albumtiteln och en av låtarna på detsamma. Vissa partier har väldigt sköna basgångar och trummor i kombination med Mattes gitarrslingor. Liksom Débris & Rubble på debutplattan med samma namn ger den ett smakprov på Heavy Feathers musik. Asking in Need, är den låt som varierar mest från vad Heavy Feather gjorde på förra plattan. Även denna låt har sköna gitarr- och sångmelodier som bärs fram av bas och trummor. Jag längtar verkligen efter att få höra en blandning av Débris & Rubble och Mountain of Sugar live .


SKRIBENT: Kristoffer Holmén (kristoffer.holmen@rockbladet.se)
BAND: Heavy Feather
ALBUM: Mountain of Sugar
RELEASEDATUM: 2021-04-09
BÄSTA LÅT: Mountain of Sugar
PRODUCENT: Erik “Errka” Petersson
SKIVBOLAG: The Sign Records
STUDIO: No Regrets Fonogram Studio, Stockholm

BANDFAKTA – HEAVY FEATHER

MEDLEMMAR:

Lisa Lystam – sång och munspel
Matte Gustafsson – gitarr och sång
Ola Göransson – trummor
Morgan Korsmoe – bas
Gäst: Erik “Errka” Petersson – klaviatur

| FacebookInstagram | Bandcamp|

Relaterade artiklar