Beyond Man-debuten bådar gott inför framtiden

Från Trondheims milda kustklimat härstammar Beyond Man, en black metal-kvartett vars debutalster bubblar av vilja och vrede. Här görs inga genreutflykter, och riskerna är få. Resultatet blir en trygg, om än något anonym upplevelse som lovar gott inför framtiden.

Annons 

 

Likt en överkokande häxkittel finns det gott om osande ondska och engagemang i Beyond Mans självbetitlade debut, som dimper ned först 13 år efter bandets första demo. Redan genom introt, via inledande Helel Ben Sahar och Art Beyond Man är angreppet glasklart: renodlad black metal med allt som hör genren till. Med andra ord är plattan fullt kapabel inom sina traditionella ramar, dock en bantningskur för den som är mätt på innovation. 

Den mässande sången vaggar in till igenväxta sarkofager och stearindoftande schakt. En lagom demonisk ljudbild och skivans starkare gitarröverfall gör båda sitt för att fånga och hålla uppmärksamheten mellan varven.

Albumet vinner på sin korta speltid, snäppet över 33 minuter. En utökad speltid hade krävt mer av bandet. För just nu tar det för lång tid mellan de bästa riffen, samtidigt som skivans mittersta partier bakas ihop till en anonym black metal-kaka.

Störst och bäst blir Beyond Man i avslutande The World Encircler. Och jag hoppas innerligen att bandet tar med sig det bästa därifrån in i framtida verk. För nu lider debutskivan, stämning och presentation till trots, av en brist på framträdande riff och minnesvärda låtar.

Den här debuten lovar ändå gott inför framtiden. Beyond Man ska behålla sin illsinta vilja, sitt bottenlösa mörker och framförallt den dynamiska sången på nästa platta, där de gärna får slipa på riffen och strukturerna.

Skribent: Alexander Åberg (alexander.aberg@rockbladet.se)
Band: Beyond Man
Album: Beyond Man
Releasedatum: 2021-06-21
Bästa låt: The World Encircler
Skivbolag: The Sinister Flame

Beyond Man

E. – Gitarr
A. – Gitarr
W. – Bas och sång
S. – Trummor

BANDCAMP | FACEBOOK

Relaterade artiklar