Dödsrit gör sig större

På Mortal Coil kliver svensk-holländska Dödsrit i sina jordbeklädda metalstövlar på riktigt. Bakom sig lämnar de delar av ett råare crust-sound, och låter sig växa genom storslagna visioner och ett tydligare fokus.

Annons 

 

Allt som oftast när band utvecklas och släpper uppföljare eller upp-uppföljare brukar bitar falla på plats. Ljudbilden poleras, övergångarna slipas och arrangemangen utvecklas.

I Dödsrits fall handlar det om att ta bort och eliminera. Allt får nämligen inte plats på Mortal Coil, bandets tredje fullängdare. Den kyliga råheten och det stökigare crust-soundet stryker på foten här. Istället spelar metalinfluenserna huvudrollen i en melankolisk, vemodig och episk bragd.

Ja, det låter bättre ljudmässigt. Mer följsamt, mindre kallhamrat men desto mer vemodigt. Ofta ligger styrkan i stämningen, som presenteras och dräneras genom ibland fantastiska riff och frätande struptortyr från både Christoffer Öster och Georgios Maxouris.

På tidigare plattor brottades Dödsrit med strukturbekymmer. Låtar drog ut på tiden och tempoväxlingarna kändes abrupta och snäva. Över alstren vilade en brådmogenhet. Det är, med råge, tillrättalagt på Mortal Coil där alla låtar gör maximal nytta på speltiden. Samtidigt tar Dödsrit mer plats på alla tänkbara sätt.

Tillsammans utgör de fyra spåren en genompiskad känslostorm som ljuder av både becksvarta dalaskogar och tårfyllda endorfinkickar.  Att jag skulle gilla Mortal Coil var jag säker på. Men att den skulle kännas så inåt helvete, det var inte lika självklart.

Enstaka låtar kommer inte att spelas på repeat i samma, vettvilliga crustknarkar-stil som förra gången. Istället kommer Mortal Coil att spelas i sin helhet oftare. Mycket oftare.

För det är Dödsrits bästa skiva, som kapitaliserar fullständigt på ett större metalfokus, en större omfattning och framförallt på att vara en större upplevelse.


Skribent: Alexander Åberg
Band: Dödsrit 
Album: Mortal Coil 
Releasedatum: 2021-05-28 
Bästa låt: Shallow Graves 
Skivbolag: Wolves of Hades

DÖDSRIT

Christoffer Öster – Gitarr och sång
Georgios Maxouris – Gitarr och sång
Jelle Soolsma – Bas
Brendan Duffy – Trummor

| BANDCAMP | FACEBOOK | SPOTIFY |

Relaterade artiklar