INTERVJU: Savaş Sungur från Sabhankra

Till förra månadens skivpanel valde jag att ta med det turkiska svartmetallbandet SABHANKRA som fick sin nya skiva Death to Traitors bedömd. Det blev idel lovord till turkarna. Det var min första bekantskap med bandet och jag tyckte omedelbart att det jag hörde var intressant. Jag tror dessutom att det är min första bekantskap med den turkiska hårdrocksscenen vilket såklart väckte nyfikenheten hos mig. Jag kontaktade därför bandets sångare, gitarrist och låtskrivare SAVAS SUNGUR för en frågestund.

Har ni lyckats hålla er friska under pandemin?
Mentalt ja, men vi åt alldeles för mycket under karantänen så vi är alla feta nu.

Hur satte pandemin sina tänder i Sabhankra?
Vi var ute på turné för att promota vår EP The Dream Is Dead. De sista två spelningarna var jag riktigt dålig, hade svårigheter att andas vilket såklart påverkade sången samtidigt som jag spelade. Covid-19 var inte så känt då så folk pratade om influensan. Det var ingen som tänkte på det och dessutom var det bara en spelning kvar. När vi kom hem började vi skriva ny musik, musik som sedan blev Death to Traitors plattan.

Lite om Sabhankra. Hur möttes ni?
Jag spelade in för mitt soloprojekt när jag mötte Süha (Kozbey) över ICQ 2004. Sedan dess spelar vi och skriver musik tillsammans. Vår basist Gürkan (Yücel) steg in i bandet 2007 och trummisen Rıdvan (Başoğlu) 2016 men honon kände vi redan innan han kom med i bandet eftersom vi hade spelat på samma ställen som hans tidigare band gjorde.

Vem skriver låtarna?
Süha och jag skriver all musik för Sabhankra men vi arrangerar låtarna tillsammans. Jag skriver också texterna. Jag tycker visserligen inte att det är speciellt bra men det fungerar ändå.

Är ni polare allihop och hänger även utanför bandet?
Absolut. Vi drack mycket mer när vi var yngre men vi umgås fortfarande ofta med varandra.

Vilka är dina huvudinfluenser?
Jag gillar mycket 90-talets Power Metal, Black Metal, Death Metal och Viking Metal som bland andra Old Mans Child, Thyrfing, The Forsaken, Dimmu Borgir, Amorphis, tidiga Helloween, Blind Guardian, och Iced Earth.

Hur länge arbetade ni med skivan?
Nästan ett år om man räknar med mixning och mastering.

Berätta lite om omslaget. Det händer rätt mycket där.
Jag hatar verkligen solen så vi har använder det temat rätt mycket precis som en del andra band kan göra. Jag brukade titta på serien Stargate när jag var barn och sedan dess har jag ett intresse av egyptisk mytologi. Det du ser på omslaget är en osmansk tortyr. (Jag gillar egentligen inte Osmanerna men jag måste medge att de är väldigt kreativa när det kommer till grymhet) Man häller till exempel salt i magen på offret, binder fast honom under solen och låter fåglarna picka hans mage och äta upp honom levande. Marta Sokolowska som har målat för oss sedan 2013 är otroligt talangfull och jag är ett stort fan av hennes arbete. Jag berättade om idén som jag hade och du ser ju resultatet, det blev helt otroligt!

Berätta lite om Death to Traitors. Stämningen i låten känns lite förbannad, var det meningen att det skulle låta så? Vilka är förrädarna?
Haha, ja, det gläder mig att folk får den känslan. Vi ville att skivan skulle vara lite snabbare än våra tidigare releaser med hårda takter och jag försökte få fram en sång som skulle representera hatet. De som gillar solen är förrädarna. Det är alldeles för jobbigt att gå, jobba eller dricka i solen. Du svettas som fan och du luktar skit. Jag fattar inte hur människor kan gilla det.

Vad handlar Heavens Are Fake om? Jag gillar det melodiska riffet även om ni behåller Black Metal vibbarna i låten.
All religion skitsnack! Det handlar bara om att hålla folk i schakt med prat om livet efter döden. Det är viktigt att få folk att fatta hur systemet fungerar.

Kan du peka på något speciellt som utmanade er med Death for Traitors? Var det någonstans där ni klev ur komfortzonen?
Det är svårt att hålla musik attraktiv och behålla fokus hos lyssnaren. Ibland blir jag själv riktigt uttråkad av att höra samma takter köra på i 40 minuter. Jag jobbade en del med arrangemangen och med sången och våra tidigare album var mer melodiska och musiken gick inte så här snabbt.

Death to Traitors klockar in på 35 minuter. Det är inte jättelångt. Vilken tycker du är den optimala längden på en skiva?
En skiva måsta vara mellan 35-45 minuter. Kortare är för kort och spelar du in längre än 45 minuter kommer ingen att komma till sista spåret och då har du lagt ner den tiden för ingenting.

Blir du deprimerad/vilsen när en inspelning är över och all energi har lagts på releasen?
Det är tufft att höra samma låt 100 gånger vid mixningsprocessen så jag hatar mig själv ett litet tag efter det men så illa är det inte. Så fort jag läser folks kommentarer om vår musik så blir jag inspirerad att skriva ny musik igen. Jag gillar ändå den där cykeln.

Vilken våg av Black Metal gillar du mest och vilken skiva tycker du definierar peaken av Black Metal?
Allt handlar om personlig smak. Jag gillar den andra vågen mest och Old Mans ChildBorn Of The Flickering och Dimmu BorgirEnthrone Darkness Triumphant delar på topplaceringen.

Berätta lite om din musikaliska bakgrund. Vad ekade genom dina högtalare när du växte upp?
80-tals musiken mest. Jag gillade George Michael, Michael Jackson, Madonna som tonåring men även 90-talet Eurodance som Cappella, 2 Unlimited, E-type. Snabb och melodisk musik, ren energi. Metallica, Sepultura och Blind Guardian blev inspirationerna för mig till att börja spela gitarr och tidiga Amorphis insprirerade mig till att börja skriva musik. Jag tycker att Amorphis liksom är den kreativa peaken för europeisk Metal. Alla skivorna fram till Am Universum är helt fläckfria.

Vad betyder musik för dig?
Det är som att andas. Det har inte gått en enda dag utan musik för mig sedan jag var tonåring.

Hur är Metal scenen i Turkiet?
Vi har väldigt många band men de stannar bara aktiva för några skivsläpp men det finns även några band som har hållt på mer än 20 år. Hellsodomy och Carnophage är mina favoritband från Turkiet.

Turkiet har ju en stark religös historia. Hur reagerar samhället på Black Metal band som Sabhankra? Möter ni något motstånd?
Det är inte som det kan verka. Vi dricker (en massa) alkohol och vi äter fläsk. De säger att 99 % av befolkningen är muslimer men de som kallar sig själva ”muslimer” går varken till moskén eller ber. Det är inte på det sättet som du blir muslim. Jag tycker inte att det turkiska folket har någon större tro egentligen. Det är kanske 15 % muslimer, 35 % tror att de är muslimer och resterande 50 % hatar religiösa människor på grund av allt som har hänt det som det har orsakat inom politiken de senaste 15 åren. Men såklart, det ser annorlunda ut när man kommer ut på landsbygden men i Istanbul går folk på rockkonserter och älskar nattlivet. Jag har aldrig haft något problem med att varken spela hårdrock eller att vara en hårdrockare här.

Har ni några planer på att komma och spela för oss svenskar någon gång?
Inte just nu men vi vill gärna göra det. Vi får se hur det går med pandemin först.

Snabbfrågor – Savaş Sungur ställs mot väggen

Är du en skivköpare?
Ja, självklart är jag det!
CD eller vinyl?
CD
Hur sorterar du din skivsamling?
Inte alfabetiskt, utan vanligtvis efter genre
Vilken var den första platta som du köpte för dina egna pengar?
Blind Guardian – Somewhere Far Beyond på CD
Vilken var den senaste skiva du köpte?
Dissection – The Somberlain på CD
Vilken artist/band har du flest skivor av?
King Diamond
Vilken var din första konsert med ett internationellt band?
Destruction, All Hell Breaks Loose Tour 2000
Har du någon idol som du faktiskt har träffat och som motsvarade dina förhoppningar?
Muhammed Suiçmez från Necrophagist och Esa Holopainen från Amorphis. Vi har spelat tillsammans vid ett flertal tillfällen och båda killarna är fantastiska.
Stort tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Jag hoppas att ni får stor succé med nya plattan och att jag snart får se er i Sverige.
Stort tack själv för att vi fick vara med.

Sabhankra väckte min nyfikenhet och jag hoppas att de snart kommer på besök till oss i Sverige. Tills dess tycker jag att du ska lyssna in på bandet och bilda din egen uppfattning. Jag hoppas att jag kunde bidra med ett nytt favoritband. Läs även förra månadens skivpanel här.

 

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
INTERVJU: Savaş Sungur (Sabhankra)
AKTUELL MED: Nya skivan Death to Traitors
SKIVBOLAG: Saturnal Records
RELEASEDAG: 2021-05-21


(Sabhankra)

Relaterade artiklar