Skivpanelen listar nu albumen från MAJ 2021

Då är det dags att summera MAJ månads album. Vår skivpanel har sonderat albumsläppen för 2021:s femte månad och det är en mycket intressant lista, eller vad säger ni om SINIESTRO (SE), SABHANKRA (TR), SVARTA SANNINGAR (SE), SKARLETT RIOT (UK) och TRUCKER DIABLO (IE).

Title1Data1
Band: Siniestro
Album: Vortexx
Skivbolag: Black Lodge Records
Releasedatum: 2021-05-14
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 8,8 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2Ninja Column 3
Jonas LööwFredrik BrolinAndré Millom
Jag bara älskar Siniestro, vad kan gå fel när man kombinerar både Black- och Thrash Metal? Ingenting om du frågar mig. Albumet är riktigt bra arrangerat, man blir nyfiken på att höra vad nästa låt kommer ge. Jag blåstes av stolen direkt vid första lyssningen, magiskt. Lite kul att de blandar engelska och svenska låttexter. Favoriten är Escape by Death. Det här passar mig! Det ska vara energifullt och smutsigt. Jag fastnade för det här från första ton och jag vill lyfta fram de svenskspråkiga låtarna, käftsmällen till öppningslåt samt Black Acid Rain med dess gitarrsolo som värdiga äss i varje ärm. De ger stärkt tilltro till svensk metal inför framtiden.Black-metal, med en och annan punk-influens, då den är som mest stämningsfull. Ett dynamiskt och spännande album där allt från instrumentala samt både korta och långa spår får plats. Det bränner dock till som mest under de svenska låtarna, där texterna bidrar till lite edge. Mer sådant!
Tony AsplundMattias Hedeby
Här händer det så många grejer hela tiden så man blir glad. Från feta riff till skönsång och via shredding tar de oss på en resa i ett metalcore-, heavymetal-, och ibland punk-ljudlandskap. Det är en frisk fläkt att höra lekfullheten spela fritt här. Det här är nya släpp när det är som bäst. Kan inte vänta till nästa! Är de från Gbg? Är det år 1995 igen? Stenhårt gott å blandat som spurtar hela vägen in i mål. Zorro & Ragnar Lodbrok möts i detta brutala dödsslag, där båda går segrande därifrån. De två svenska låtarna höjer den redan grymma releasen. Allt är inte kliniskt men det är det som gör skivan så gemytlig.
Title1Data1
Band: Sabhankra
Album: Death to traitors
Skivbolag: Saturnal Records
Releasedatum: 2021-05-21
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,8 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2Ninja Column 3
Jonas LööwFredrik BrolinAndré Millom
Turkisk black metal med ett starkt och ursinnigt uttryck. Första hälften av låtarna var lite för ensidigt för min smak. Där emot in i andra halvan med låtar Heavens Are Fake och I Came This... så börjar det hända någonting. Det är någonting med produktionen av albumet som gör att någonting fattas i helheten. Dock gav det mersmak. Sa någon turkisk melodisk svartmetall? Bring it on! Den här plattan är ett riktigt bra åka med en härligt atmosfär. Stundtals öser de på så att man blir helt andfådd och jag känner hur ett beroende sveper in över mig. Titelspåret och Heavens are Fake är bäst och bandet har min fulla uppmärksamhet.Pjuh! Det här var en åktur utan hämningar och det hade behövts dubbla säkerhetsbälten för att inte kastas omkull av detta black/death-band från Turkiet. Riffen är skoningslösa, trummorna snabbare än Bolt, sången brutalt kompakt och aggressiviteten får till och med 90-talets Mayhem att framstå som svärsmorsdrömmar.
Tony AsplundMattias Hedeby
Att black metal från Turkiet kunde överraska så positivt. Herre-satan vad gött sväng de har. Kanske lite monotont i sång och vissa partier. Men det som händer i avslutande låten Awakened In The Dark är ju en så härlig mix av folkmusik och black metal att det knappast blir bättre. Vet de ens vad det är de gör? Elakt bra! Med diskantigt ljud och corpsepipa flyger Turkiets bidrag till dödsscenen rakt in bland stjärnorna i lightspeed. Det går undan må jag säga & det är rätt skön vis-döds som serveras. Det lite platta ljudet förstärker känslan av ”pure death metal” och man nästan känner doften av förruttnelse.
Title1Data1
Band: Svarta Sanningar
Album: Kapitel 2
Skivbolag: Atravs Medical
Releasedatum: 2021-05-21
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,6 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2Ninja Column 3
Jonas LööwFredrik BrolinAndré Millom
Svarta Sanningar har helt klart något nytt. Blandning mellan vemodig indie-rock som i låten Kemisk Reinkarnation, blandat med mörkare smått doomiga soundet i Preparatet. Helheten med bandet är jag längtar att få se dem live och hoppas på en magisk visuell show. Kategoriseringsmässigt får jag känslan av en hybrid mellan Kent, Thåström och Candlemass. Härligt att de valt satsa på låtar på svenska. Stor potential för World Domination!! Det är välgjort men för att jag ska uppskatta något som ens liknar Kent eller den långtråkiga sidan av Thåström måste både sinnesstämning och alla himlens stjärnor ligga helt rätt – det gör de inte nu. Jag kanske ändrar mig i framtiden men det sävliga tempot stör mig. Preparatet är dock ett snyggt undantag.Det mörka soundet känns tydligt igen från ”Kapitel 1” och apokalyptisk musik är som klippt och skuret för den tid vi lever i. Är man insatt i Borås-bandets koncept & bakgrundshistoria blir låtarna ”Preparatet” samt ”Ett ockult hospital” två riktiga gåshudsframkallare och EP:n som helhet är en ”bladvändare” som man skulle sagt på bokspråk. När kommer kapitel 3?
Tony AsplundMattias Hedeby
ROCKBLADET.se 5 out of 10
Med en backstory som krattar manegen ordentligt har de lagt grunden för något spöklik som kittlar i magen ordentligt. Sköna tongångar tar en på riktigt sköna utflykter till mörkret i vilka Kent och Thåström-influenser hörs klart tidvis. Tyvärr blir det lite väl lågmält ofta och storyn hamnar tyvärr lite i kläm. Genomtänkt & mörkt berättar Borås fyrklöver del två av deras fiktiva fabel. Otroligt vackert & mystiskt vävs det fram Svensk musik när den är som bäst. Sätt på dig sovmasken, lägg dig bekvämt och förflytta dig djupt ner i spåren på denna EP & låt dig sväva i symbios med musiken & Mr Bohlins monotona stämma.
Title1Data1
Band: Skarlett Riot
Album: Invicta
Skivbolag: Despotz Records
Releasedatum: 2021-05-07
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,2 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2Ninja Column 3
Jonas LööwFredrik BrolinAndré Millom
ROCKBLADET.se 5 out of 10
Den moderna metal-genren med mer popiga melodier är här för att stanna. Skarlett Riots utveckling är nu framme vid album nummer tre som hittills är den bästa skivan. Mer dynamisk i både riff, melodi och arrangemang. I låtar som Underwater smäller det på rejält, och i den finstämda Into PIeces kommer Chloes röstpotential fram på ett riktigt fint sätt. Ser med tillförsikt fram emot kommande alster. Bästa låten är Human.Är det genren som gör att jag tycker att jag har hört det där med growl varvat med skönsång tidigare? Det är välgjort och det har en del tunga partier, men allt nytt saknas. Jag förstår nog bara inte genren. Not Alone och Gravity seglar upp som vinnare med 5 mellopoäng från den svenska huvudstaden.Skarlett Riot balanserar fint och stadigt på gränsen mellan musikalscenen och Rock Stage på Sweden Rock. Det är melodiöst, det är pampigt, det är dramatiskt och det är en sjuhelvetes pipa vi bjuds på, men musikens inbyggda dramatik spelas inte över och lyssningen blir därmed en tämligen trevlig upplevelse.
Tony AsplundMattias Hedeby
ROCKBLADET.se 5 out of 10
Skarlett har stepppat up gamet. Det är hög fart, tungt och bra drag. Bra riff och en grym energi. Vissa partier går dock på tomgång och ibland vet jag inte riktig vart de är på väg och vilken identitet de vill ha. Men de ger en riktigt bra leverans och allt sitter tekniskt , det är bara någon extra krydda som saknas. Har du hört den förut? Populärradio metal från England med växelsång mellan skönheten & odjuret. Det är tungt argt & vackert samt klanderfritt musicerande, men det lyfter aldrig. En rolig historia är alltid roligast första gången den berättas & i dess grundläggande tappning. Jag byter kanal.
Title1Data1
Band: Trucker Diablo
Album: Tail End of a Hurricane
Skivbolag: Trucker Diablo
Releasedatum: 2021-05-07
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,2 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2Ninja Column 3
Jonas LööwFredrik BrolinAndré Millom
ROCKBLADET.se 5 out of 10
Den irländska rock-kvartett skulle verkligen kunna klassa in på många amerikanska rock-radiostationer. Albumet är inte dåligt på något vis, men jag har svårt att se det unika, en hybrid mellan Nickelback och Black Stone Cherry. Skulle de mer hålla en inriktning som i låtarna Insects och Btkor så skulle jag vara mer nöjd. Snäll amerikanarock som liksom inte sätter sig riktigt. Skivan har ett skönt sväng men det är inte jättestor skillnad mellan låtarna och jag känner att jag snabbt får svårt med orienteringen. Fokuset håller sig i max 2-3 låtar i taget. Hyfsat förband kanske som såklart även kan avnjutas från bärskön.Redan från första låt sitter undertecknad och ler åt detta konservativa, whiskydoftande amerikanska bluesrock-sound, som hade funkat som ledmotiv till valfri MC-film. Det är maskulint, allsångsvänligt och medryckande, vare sig du vill eller inte. Framförallt ”Don´t Hold Onto Hate”, ”I Am Still Alive” & “Btkor” uppskattas.
Tony AsplundMattias Hedeby
Diablo Trucker har sina sköna låtar och mycket har ett jädra sväng, men när det inte är top notch truckar de på i 70 km/h som på en vanlig onsdag med mellanmjölk i lasten. Vissa ordentliga rökare på plattan får en att trycka plattan i mattan - Btkor, I am still alive och Bury the ocean är sådana! Mellanmjölks-hårdrock från Irland med kepan på sned. Jag tilltalas av trallig hårdare rock & influenserna verkar vara många. En välgjord, trevlig & god Teeling whiskey serveras med smak av avgaser och skägg men eftersmaken är aningen kort. Det blir ingen käftsmäll men likväl en klapp med oljiga fingrar.

Relaterade artiklar