Metallica bjuder in till 40-års fest!

Världens största hårdrocksband METALLICA fyller 40 i oktober. Nu annonserar bandet ut att man ämnar att fira detta genom att spela på Chase Center i San Francisco den 17 & 19 december. 

2021 är inom Metallica-kretsar ett stort år i sig. Bandet firar inte bara 40 år som band utan den självbetitlade svarta monsterplattan Metallica firar även den 30 år. 

Metallica bildades i Los Angeles 1981 och har nu fyra decennier av erfarenheter i ryggen. Det har från Metallicas marknadsföringsteam den senaste tiden hintats och vinkats med minnen från bandets historia, nya videos på YouTube med hela konserter från framför allt 1991 och 1992, ny merch och allt vad man kan tänka sig. Allt för att nå en ökad närvaro av bandet i sociala medier och därmed hålla järnet riktigt varmt fram tills att den stora nyheten skulle släppas. Idag var det dags och Metallica ska ställa till med fest! Det lär bli ett firande värt att minnas då Metallica brukar vara frikostliga när det kommer till att fira med fansen. När de firade 30 år (2011 för den som är blixtsnabb i matte) gjordes det tillsammans med mängder av kända gästartister under flertalet kvällar på det klassiska Fillmore i San Francisco.

Under pandemin då tillvaron såg som mörkast ut har Metallicafansen getts lite småglimtar från Camp Metallica. Den 1 maj 2020 delades en nyinspelad Covid-19-distans-version av Blackened (…And Justice For All 1988). Det var, förutom ett privat besök på en bilmässa, också det första livstecken vi fick se och höra från James Hetfield efter det att han i oktober 2019 lade in sig själv på rehab igen. Den 14 november 2020 gjorde Metallica i samarbete med it-giganten Salesforce en live-streamad spelning. Den 16 juni 2021 annonserades det ut festivalspelningar för både USA och Europa med Copenhell 15 juni 2022 som den som ligger närmast för oss svenskar. Den 22 juni i år släpptes till slut detaljerna kring deluxeboxen för den svarta skivan och den följer trenden från bandets tidigare deluxeboxar och kommer att vara fullspäckad med godsaker. Min oskuldsspelning på Gentoftestadion i Köpenhamn den 10 augusti 1991 finns bland annat med, bara det! Ur bandets nystartade vinylklubb har några singlar redan skickats ut. De följdes visserligen av förseningar och för oss i Sverige innebar det även extra tullkostnader på varje paket men vem är bitter för det?

Nu är det alltså  fest! Vill du delta? Det är klart att du vill! Eftersom trycket på dessa biljetter kommer att vara enormt högt kommer bandet att lotta ut platser till att köpa biljetter till sina registrerade medlemmar som de kallar för Fifth Members. Är du den lyckliga vinnaren får du förtur i biljettkön några dagar innan den stora allmänheten släpps in till “butiken”. Man behöver inte vara kärnfysiker för att räkna ut att risken för att många ur allmänheten kommer att bli utan biljett. Logga in på bandets hemsida och kasta dig in i tävlingen för att få chansen att fira med bandet.

Om nya plattan är det än så länge tyst. Det lockades ändå med “framsteg i studion” under pandemin, att Metallica inte bara hade skrivit ny musik utan även att låtar skulle vara helt klara. Såklart tändes hoppet inom ‘Tallica-familjen om en bra uppföljare till den så starka Hardwired…To Self-Destruct (2016). Jag väntar med spänning på att få höra vad bandet har hittat på under pandemin men nu smälter vi nyheten om jubileumsfesten först och sedan tar vi oss an den nya plattan! Yeah!

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Foto: Matthias “Madcap” Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
Band: Metallica
Aktuella med: Fyller 40 bast!

 

Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar