Nazghor – Nu kan man spela poppiga ackordföljder utan att bli lemlästad

Nästa år firar Nazghor 10 år som band och med 6 album i ryggen är de långt ifrån nybörjare. Inför The Capital Deathfest 2022 tog vi oss ett snack med frontmannen Nekhrid om kommande albumet, hur genren skiljer sig från dåtid till nutid, medlemsbyten och mycket mer.

Hur tycker du att genren Black Metal skiljer sig från då till idag?

– Den är inte vad den en gång varit, på gott och ont. Det är klart att man kan se tillbaka på 90-talets black metal-scen och vara nostalgisk, men samtidigt så är det bra att genren har utvecklats. Nu kan man spela poppiga ackordföljder utan att bli lemlästad. För oss i Nazghor är det som att förvalta ett kulturellt arv, samtidigt som vi sätter vår egen melodiösa och atmosfäriska prägel på det, berättar Nekhrid  (sång)

Vilka skulle ni säga är de fyra viktigast hörnstenarna bakom Nazghor?

– Det ceremoniella, melodiska och icke-religiösa. Och självklart öset som får dig att headbanga.

Beskriv kärnan i känslan som finns i Nazghors musik.

– Låtarna har alltid utgått från det melodiösa och atmosfäriska, vår musik ska kännas både mörk och harmonisk. En platta från oss ska kännas som en resa, eller ett äventyr genom olika händelser och element.

Ni arbetar just nu på ett kommande album, vad kan vi förvänta oss att ni ska leverera för musikaliskt äventyr framöver?

– En mästerlig skiva med alla gamla klassiska Nazghor-element, exakt vad alla förväntar sig. Den kommer att bestå av både tunga och snabba låtar, med lite inslag av black´n´roll. Förhoppningsvis hinner vi släppa en singel redan i år.

Hur skiljer sig produktionen bakom denna plattan mot era tidigare erfarenheter?

– Från start så har vi varit enade om att vi skulle göra allt själva, vilket vi hittills har lyckats hålla. Men inför sjunde albumet, så har vi tänkt om och tagit beslutet att låta någon annan mixa och mastra. Både för att det tar otroligt mycket tid att göra allt själv, men också för att det förhoppningsvis kommer att låta bättre.

Vilka sidor av er kommer fram enbart genom musiken?

–  Jag skulle säga att vi genom vår intensiva, men samtidigt känslosamma musik får utlopp för det hela. Men även för våra antireligiösa tankar, det är viktigt att anamma budskapet innan man häller på sig blodet och kliver på scenen. Musik är den ultimata konstformen, det finns inget annat som kan ge uttryck för så mycket känslor.

Finns det specifika genrer ni lutar er mot för att hitta inspiration?

– Det har alltid funnits en vision om att skapa den ultimata versionen av Black Metal. En kombination av alla de banden vi själva har avgudat sedan tonåren. Men självklart finns det andra genrer än just den, som kan förmedla samma typer av känslor, fast på andra sätt.

Vad känner ni att fansen ger er och vad ger ni dem mer än musik?

– Våra liveshower är ett inferno uppbyggt på energin mellan bandet och musiken. Det är när vi möter en galen publik som vi är som bäst, då blir energin på gränsen till ett epileptiskt anfall. Alla går därifrån tömda på ork och tillfredsställda.

Vilka kontraster är viktiga att ha med när man skapar musik och varför?

– Det beror på låten, om du till exempel vill ha med eller behöver ha med en bastuba och fagott, ha med det då. Tveka inte, för ingen minns en fegis.

Känner du att genom att spela live och visa vad ni går för, även har möjlighet att förnya musiken och showerna?

– Absolut, det är bara det att alla våra låtar är så jävla långa, att vi har fått kapa många av dem för att hinna med fler än tre per gig. Ibland testar vi olika blodsorter och ingen kan ju göra exakt samma corpse paint två gånger i rad. Det är minst sagt en komplicerad genre, Black Metal…

Vad känner ni att ni kan ta med er från alla olika faser ni har gått igenom för att lära något nytt och se saker ur ett annat perspektiv?

 – Rent historiskt så har vi haft rätt dåligt omdöme när vi valt medlemmar, så det är en lärdom för oss. Sedan kan nog vem som helst som lyssnat på första plattan och den senaste säga att vi utvecklas rätt bra när det kommer till låtskrivandet.

Vad tycker ni om att musik oftast placeras i olika fack och genrer, är det ett måste tillhöra en viss genre eller kan man skapa sin egen?

 – Placera din musik i vilken genre du vill. Men om vi skulle börja skryta om att vi minsann har gjort Sveriges bästa Svensktopp-skiva, då är jag rätt säker på att mordhoten skulle hagla in på sociala medier efter några timmar. Nya genrer och subgenrer växer fram genom att man går sin egen väg, om musiken tillåter det.

Vilken av era motgångar har lett till mest framgång?

– Under de första åren hade vi som sagt en hög omsättning på bandmedlemmar, den ena galnare än den andra. Så det var inte förrän vi hamnade i den nuvarande sättningen av medlemmar, som vi faktiskt kände att Nazghor är ett relativt kompetent och sammansvetsat band.

Vad kan vi förvänta oss när ni spelar på The Capital Deathfest 2022 förfest The Ritual och öppnar festivalen?

– Ett revanschsuget Nazghor som efter flera inställda gig och festivaler, äntligen kommer stå på en scen i Sverige igen. Det kommer levereras exakt det som alla förväntar sig. Och vi förväntar oss att se hela publiken röja loss när vi dammar av våra gamla klassiker, som kan få upp vem som helst i brygga. Det kommer komma lite nytt också, det lovar jag!

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
INTERVJU: Nekhrid (Nazghor )
AKTUELL MED: Ny skiva och framträdande på Capital Death Fest 2022
SKIVBOLAG:Non Serviam Records

Relaterade artiklar