Tre skivor du kan ha missat 2021

2021 har ju likt förra året präglats av en obönhörlig isolation för de som tagit riktlinjerna på allvar. Men trots det har kanske covid-19 nyheter, fotbolls-EM, hemmajobb och massa annat styrt fokus från vad som verkligen är viktigt här i livet: tung musik. Men frukta inte – här kommer 3 tips på skivor du kan ha missat och som du borde lyssna på.

Annons 

 

Gatecreeper – An Unexpected Reality
Death metal
USA
| FACEBOOK | BANDCAMP |

Den här godbiten föranleddes av 2019-släppet Deserted, och stuvar om takten i Gatecreepers annars lite midtempo-döds. Den gör det med en välriktad käftsmäll där 7 av 8 spår klockar in på runt minuten – medan avslutande monstret Emptiness är över 11 minuter lång. Med andra ord är det som att åka överljusfart fram till en gravstenslastad dumper. Det är vågat, aningen nytänkande och makalöst effektivt. Dessutom förtjänar Gatecreeper större uppmärksamhet i Sverige. Du är garanterat skyldig den här skivan sina blygsamma 17 minuter.

 

Thundering Hooves – Vestiges
Black metal
Storbritannien
| FACEBOOK | BANDCAMP |

Svart som natten, tungt som djävulens kettlebells och överraskande dynamiskt. På många vis tycker jag att Thundering Hooves sammanfattar mer eller mindre allt som är bra med metal på den här skivan, och den tycktes flyga mången metalskalle förbi. Att två snubbar har kockat ihop den här majestätiska black metal-soppan där både vatten och spik lyser med sin frånvaro – det är starkt jobbat. Flera gånger låter det många gånger större. Enormt, till och med. En debutskiva dessutom – vad i helsefyr?

 

Yautja – The Lurch
Sludge
USA
| FACEBOOK | BANDCAMP |

Okej, lev med att den här skivan emellanåt går sakta. Men den går fan aldrig på tomgång. 46 minuter lång, med en produktion lika skarpaddad som Janne Josefssons hageljournalistik. Yatja slänger in sludge, noise, grind, hardcore och death metal i en raketdriven och slemmigt välloljad mixer. I glasen serveras sedan spännande metal och trummor som får dig att vilja lyssna igen och igen. Jag blir glad av att band som Yautja existerar, det tyder på att hårdrock som genre ständigt fortsätter uppfinna sig själv.

 

SKRIBENT: Alexander Åberg (alexander.aberg@rockblad.se)
ARTIKEL: Tre band du kan ha missat – Bandcamp

Relaterade artiklar