Rock ‘n’ Roll Glitter Suite – nytt album med Velvet Insane

Man sätter onekligen rock ’n’ rollkänslan om man öppnar skivan med tjo, motorljud och gitarriff. Stämning och förväntan är där på en gång. Driving Down the Mountain går sedan över i rock med stadig rytm med lite extra sväng i refängerna. Metaforiskt eller faktisk bilresa så känns låten som en resa nedför ett berg med ibland raksträckor och ibland tvära kast i korta kurvor.

Annons 

 

Driving Down the Mountain följs av Backstreet Liberace en väldigt svängig låt med melodier som sätter sig som virus i hjärnan. Nicke Andersson (Hellacopters, Lucifer, Imperial State Electric, Entombed) gästar på gitarr och Dregen (Backstreet Babies, solo, Hellacopters) turas om med Jonas att sjunga. Liksom Driving Down the Mountain rör sig Backstreet Liberace framåt med stadig rytm och lite snabbare och svängigare tempo i refrängerna. Alltihop kompletteras med piano, handklapp och den svängiga refrängen som fastnar snabbt. Det är härliga glidande solopartier med gitarr och ett skönt lite lugnare akapellaparti som sedan raskt ökar till låtens vanliga tempo igen.

Jaded Eyes börjar mäktigt med bas och trummor följt av relativt hög sång och sedan faller de andra instrumenten in och återgår till lite mäktigare igen. Låten växlar så fram och tillbaka tillsammans med refränger och melodier som man snabbt är med på. Med Velvet Tongue får vi lite mer tempo och sväng även om det även här är lite återhållsamt men återigen bra melodier och fraser. När gitarrerna som inleder Sound of Sirens börjar får vi ett lägre tempo i en ganska sorgsen låt. Med risk att vara tjatig så är det även här nynn- och sångvänliga melodier och trots det låga tempot så flyter låten på bra utan att bli seg. Basgångarna tilltalar mig lite extra här också.

En liten tempopaus senare blir det svängigare igen med Riding the Skyways och Spin on Crazy Moon. Båda låtarna är bra fortsättningar på albumet även om jag fastnar mer för Driving Down the Mountain, Backstreet Liberace och Sound of Sirens. Sailing on a Thunderstorm byter stil lite grand även om den håller sig väl i samma tempofåra som de andra svängigare låtarna på skivan. Det är samma flytande fina melodier men musiken är lite mer stackatobetonad. Det är också i upptakten till refrängerna lite mer riv än i många av de tidigare låtarna. Låten innehåller även ett skönt lite stillsamt akustiskt parti som med skön klaviatur sedan övergår i låtens ordinarie tempo.

Jag ska erkänna att jag när jag först såg titeln Midnight Sunshine Serenade tänkte Öh, va’? Nattsol? men så slog det mig att det är ju ändå Sverige och bandet kommer från de lite nordligare delarna av landet. Midnattssol är faktiskt en grej. Det är en lugn låt med stillsam och lättsjungen melodi. En mycken sorgsen stämning vilar över låten och det är inte en serenad till sin käresta som sångens jag sjunger där i midnattssolen. Tvärtom är det ett ensamt jag som uttrycker sina ensliga känslor, mot slutet förstärkt av mullrande trummor och enbart lite stränginstrument för att avslutas med refrängen.

Efter Midnight Sunshine Serenade som är en av mina favoriter på skivan men också väldigt dyster är det skönt med en rejält svängig rockig låt. Space Age DJ höjer tempot ordentligt och svänger bra när sången refererar både nyare och äldre artister och basunerar ut Space Age DJ, give me som rock ’n’ roll! A wam bam beat to blow me off my feet. Låtstil och textinnehåll tillsammans med saxofoner och rockpiano gör klart vad för musik jaget vill höra på radio och uteställena. Skivan avslutas med den lite lugnare You’re the Revolution men som ändå har ett sug som drar med mig som lyssnare. Även om låten inte tillhör mina favoriter på albumet så är det en bra avslutningslåt. Den är lugnare men har ändå lite sug och trappar inte ned helt. Den lämnar mig därför med lite varv uppe och en lust att lyssna mer.

Det är inte bara i text det finns anknytningar bakåt i musikhistorien utan jag associerar till många band i låtarna utan att det känns som kopior. Allt från nyare band som Oasis, Blur, Suede, Pulp, Mando Diao, Backyard Babies och The Ark till äldre artister som David Bowie eller Sweet.

Skivan är kanske lite mjuk och hade tjänat på lite mer riv men melodierna, rytmerna och riffen sätter sig i huvudet. Jag sjunger gärna med och det känns som att många av låtarna kan bli bra livelåtar. Att se Vevlet Insane live är definitivt något jag kommer försöka få till. Fullt band, elektrifierat och, som de själva sa’ på ett av promogigen full spätta liksom.

SKRIBENT: Kristoffer Holmén (kristoffer.holmen@rockbladet.se)
BAND: Velvet Insane
ALBUM: Rock ’n’ Roll Glitter Suite
RELEASEDATUM: 2021-07-16
FAVORITLÅT: Space Age DJ

BANDFAKTA – VELVET INSANE

MEDLEMMAR
Jonas Eriksson – sång
Jesper Lindgren – gitarr
Ludvig Andersson Lindgren – bas

Gäster på albumet:
Erik “Edan” Edlund – trummor, rytminstrument
Olle Sandkvist – klaviatur
Anna Ulin – körsång
Aruhan Galieva – körsång
Sören “Sulo” Karlsson – körsång, akustisk gitarr
Keven Porée – rytminstrument, synth, blåsarrangemang, mandolin
Dregen – sång på Backstreet Liberace
Nicke Andersson – elgitarr på Backstreet Liberace

| FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE |

 

Latest posts by Kristoffer Holmén (see all)

Relaterade artiklar