The Generals – Image är bara viktigt till en viss punkt

The Generals är högaktuella med senaste albumet To Hell och sitt samarbete med nya PR-firman Republic666. Vi tog ett snack med frontmannen Rickard Hednar inför The Capital Deathfest om att image passar black metal bättre, vad som skiljer den svenska death metal scenen mot den amerikanska och bandets kommande tjugoårsjubileum.

Ni släppte ert debutalbum Stand Up Straight 2009, sedan Blood For Blood 2013 och nu senast To Hell. Vad har varje album lärt er och hur har projekten bakom varje album ändrats från verk till verk?

 – Vi har lärt oss att aldrig nöja sig, att inte låta bli att peta i detaljer och att låta saker ta sin tid, berättar Rickard Hednar (sång/bas). Det är viktigare att det blir bra, än att det går fort. Först var vi precis som många andra band, ett som skrev låtar tillsammans i replokalen, men det har försvunnit mer och mer genom åren. Istället har vi två huvudlåtskrivare, Martin Svensson (trummor) och Rickard Fäldt (gitarr). Men självklart får alla komma med låtar eller ideér vilket händer ganska ofta. Främst är det jag som skriver texterna. Angående albumen så har det alltid funnits en tanke bakom, debutalbumet spelades in på rullbandare för 13 år sedan, när digital inspelning var det hetaste. Blood For Blood spelades in live i studion, vilket inte är så vanligt inom death metal. Vi ville ha det lite råare soundet då och det tycker jag att vi lyckades med, den senaste To Hell ville vi göra så fet som möjligt och mixa det gamla med det nya. Så vi spelade in i Sunlight, men lät Lawrence Mackrory mixa och mastra det.

Hur gör ni för att placera låtarna i rätt ordning och sålla ut de som ni inte vill ha med?

– Bra fråga, man har fått tänka om lite nu vad gäller just låtordning på album. Vi brukade spara de starkaste spåren till mitten, men eftersom att folk nuförtiden konsumerar musik genom streaming på ett annat sätt, så har vi lärt oss att bränna av de bästa i början. Då håller man kvar intresset hos lyssnaren. När det gäller att sålla så brukar vi inte ha det problemet, vi lyckas sällan klämma ur oss tillräckligt många låtar inför en spelning! Men skulle det ske, då tar vi hjälp av producenten.

Varför repar ni bara en gång i veckan inför gig?

– Livspusslet, vi har alla familjer att ta hänsyn till. Så vi kör två gånger i veckan ibland, om det behövs.

Beskriv hur turnélivet är en upplevelse för er.

– Att turnera är det roligaste som finns, av många olika anledningar. Vi har provat på de flesta sätt, från att åka Volvo240 till nightliner och det är lika roligt oavsett. Främst för att vi är ett gäng polare som har hängt i princip hela vårt vuxna liv.

Du sa en gång i en intervju att ”  Det är ingen fara, det är bara en image, vi är helt vanliga människor”, är inte det att lite skjuta sig i foten att inte behålla mystiken? För metal är ju en genre är image för de flesta är allt.

 – Jag minns inte att jag har sagt just det, men absolut. Jag tycker inte att man ska ta sig själv på för stort allvar. Death metal handlar för mig om att spela tuff musik, dricka öl och ha roligt. Image är väl viktigt också, såklart. Men bara till en viss punkt, sedan blir det töntigt om du frågar mig. Sådant kan black metal-människorna pyssla med, det passar dem bättre.

Vad var det som inspirerade er till att börja med musik?

– Det har vi alla olika anledningar och orsaker till. Personligen så är jag uppväxt i en musikerfamilj, min pappa har alltid spelat i band. Så när jag vara grabb trodde jag att allas farsor repade varje vecka och gigade på helgerna.

Ni bildades 2002 och firar 20 år nästa år, hur ska ni fira det som band?

Vi har inte riktigt kommit så långt än, men något kul ska vi absolut hitta på.

Vad skiljer enligt er den svenska death metal från den amerikanska?

– Förutom att svensk death metal är bättre menar du? Det är ju lätt att snacka om HM-2 och så vidare, men det är ju så mycket mer än det. Jag tycker att svensk death metal svänger mycket mer än den amerikanska. Den amerikanska blir lättare “stolpig” och tråkigare, även om jag älskar mycket icke svensk death metal såklart.

Vad var det som gjorde ni att ni ville spela actionrock från början men som sedan blev death metal?

– Ja det var tanken från början. Den första demon är mer actionrock där jag sjunger rent, men med tiden har det blivit hårdare och hårdare. Mycket beror på att Martin är ett death metal-fan deluxe. Man kan även höra de olika influenserna ganska tydligt på debuten, om man lyssnar med analyserande öron. Sedan är låtarna ganska spretiga, eftersom att vissa hängde med från tidiga demos som var sju år gamla, till de som skrevs strax innan inspelningen.

Många säger att det är väldigt få som lyckas bryta mot mönstret och sticka ut i både death, men även black metal. Hur gör ni för att inte återupprepa det som en gång redan gjorts?

– Vi försöker att behålla den där rock ´n´ roll-nerven i allt vi gör. Det som vi strävar efter är inte att alltid vara nyskapande, först och främst måste det ju vara bra och intressant. Svänger det inte, så skrotar vi det och gör om istället. För alla inblandade så måste låten flyga, det räcker inte att den bara är okej. Så håller vi bara den standarden så tror jag inte att vi behöver oroa oss över nyskapandet, eller återupprepningen.

Hur viktigt är den visuella aspekten av The Generals musik, som skivomslag och musikvideor?

 – Det är jätteviktigt så klart. Vi lägger ner mycket tid, svett och tårar på att allt ska bli så bra som det kan bli. Samma sak gäller musiken, det måste vara bra och proffsigt, inget halvdant. Jag vill att folk ska tänka ”fan, det här var jävligt fränt” när de hör musiken eller ser en musikvideo.

 Om jag säger att som musiker kan du ta dig framåt på många sätt och inte bara genom att spela musik, vad blir er svar och hur gör ni? 

– Ja det kan man absolut göra, så klart. Den som syns mest vinner, det finns ju jävligt många dåliga band som är jättestora och det beror ju inte på att dom gör bra musik. Eftersom dom är dåliga, menar jag. Så det beror på helt andra saker. The Generals försöker synas mycket i diverse sammanhang, vilket har varit besvärligt nu under corona. Men vi har kämpat på med live streams, inte bara sådana där vi har gigat utan även andra saker. Bland annat så åkte vi Dodge Charger och har gjort quiz och annat kul, som när Marius (gitarr) målade en tavla live och den tittare som kom på den bästa låttiteln till vår nästa låt vann den tavlan. Sedan har PR-firman Republic666 varit till stor hjälp inför släppet av To Hell.

På albumet har ni en låt som heter Undying Death, men döden är ju slutdestination. Så vad menar ni?

 – Just den låten beskriver de fyra stadierna som en död kropp går igenom. Det är det enda vi egentligen inte kan undvika. Så absolut, döden är en slutdestination, men döden i sig är oundviklig, det vill säga odödlig och det är det enda riktigt sanna.

Om ni fick välja tre låtar totalt, från alla tre album att behålla och spela för all framtid. Men ni måste radera resten och börja om, vilka tre väljer ni?

– Åh jävlar, den var svår. Jag får nog ta en från varje då, titelspåret Stand Up Straight för den är fortfarande svinrolig att spela. Evil Transcends från Blood For Blood och från nya plattan får det bli öppningsspåret Faith In Fire för den har allt tycker jag. Sticket i den är en rush att spela varje gång.

Oftast brukar konstnärliga personer som musiker stänga in sig i en kreativ bubbla när de skapar, hur gör ni för att undvika att bli för kreativa under processen så att det inte slår tillbaka?

 – När det finns ett skelett till en ny låt, så lyssnar alla igenom och tycker till. Jag var lite inne på det tidigare, att det måste flyga. Sedan finns det många exempel där någon har sagt ifrån, för det är inte bra på ett eller annat sätt. Så om det slår tillbaka så handlar det om att det inte kommer något alls, i regel. Då får man helt enkelt låta det vila ett tag, och sedan försöka igen.

Vad kan vi förvänta oss när ni uppträder på The Capital Deathfest 2022?

Ni kan förvänta er det som vi alltid levererar: ett jävla hallå och ett svettigt och intensivt röj. Vi ser fram emot spelningen som fan. Väl mött!

SKRIBENT: Gabi Mattsson (gabi.mattsson@rockbladet.se)
INTERVJU: The Generals
AKTUELLA MED: Kommer spela på The Capital Deathfest 2022 och har precis släppt nytt album

BANDFAKTA – The Generals

MEDLEMMAR

Rickard Hednar  -sång/bas
Rickard Fäldt–  gitarr
Marius Tömte –  gitarr
Martin Svensson– trummor

HEMSIDA | SPOTIFY |

Relaterade artiklar