GHOST – Ny låt och video – Hunter’s Moon

Ghost gläntar äntligen lite på dörren till nytt material och släpper singeln Hunter’s Moon. Låten stoltserar som soundtrack till den den kommande filmen Halloween Kills och visst anspelar låttexten tydligt på den våg av mord som brukar uppstå när Michael Meyers vässar kniven och drar igång under halloweenhelgen. Den ackompanjerande musikvideon andas skräckfilm, men musiken då, hur är det med den? Det är en organiskt fortsättning från Prequelle och man kan närmast beskriva musiken som en mix av Rats, Faith och Dance Macabre fast med en något krispigare produktion.

Annons 

 

När man tänker på klassiska skräckfilmer kommer ofta Fredag Den Trettonde, Motorsågsmassakern, Omen och Alla Helgons Blodiga Natt (Halloween) på tal. En av de första kontakterna med skräckfilm för en ung Tobias Forge var när han låg sjuk hemma en gång 1990 endast 9 år gammal bad han sin mamma att gå och hyra en film som hette “Alla Helgons Blodiga Natt“. Eftersom hans mamma var väldigt liberal och var av åsikten att konsumtion av kultur var ju bra i de flesta former så kom hon (något väl snällt kan man tycka) hem med “Alla Helgons Blodiga Natt II” på VHS från den lokala videouthyrningsbutiken. Nedbäddad tryckte han högtidligt in kassetten i videobandspelaren och alldeles ensam fick han se Michael Meyers skrämma slag på och decimera populationen i Haddonfield, Illinois. Detta formade inte bara framtida hungern för det mörka och onda utan det födde även hans mörkrädsla vilket tydligen sitter i något än idag. I en återblick ska hans mamma ha tyckt att “Jag skulle inte låtit dig titta på det där!”. Än i denna dag håller Tobias Halloween II som en av hans favoritskräckfilmer.

När Ghost spelade på The Forum i Inglewood utanför Los Angeles 19:e November 2018 fick han chansen att träffa huvudpersonerna hos Blumhouse Productions, en produktionsfirma som är mest känd för att producera skräck på film och TV, bl a The Purge, Paranormal Activity och ja gissa, om inte just senaste Halloween-filmen från 2018. Gemensamma nämnarna de emellan var solklara och tankarna på ett samarbete måste ha fötts där och då. Tobias blev senare inbjuden att besöka inspelningen av Halloween Kills under Oktober 2019 för att bl a träffa regissören David Gordon Green samt att insupa stämningen och känslan för att skapa musik och text som passar Hallowen Kills soundtrack. Det är ju en match made in heaven – klart just Ghost skall göra soundtrack till skräckfilm! Att det är just till Halloween-filmserien som innefattar en av Forges första skräckfilmsupplevelser samt en av hans favoritsckräckfilmer gör att den bekväma känslan av att cirkeln är sluten infinner sig.

Under söndagen den 26:e September 2021 dök det upp en mystisk stream från Ghosts kanal på YouTube. Streamen visade först bara en loopad video över en stadssiluett där strålkastare viftar i luften som de gör vid en galapremiär. Eftersom dök ett par klipp upp mitt i streamen, först en drunknande kvinna, sen en siluett i en skog och sist en man i en mask på en gunga. Ghosts förväntningsuppbyggande PR-kampanjer är ju lysande!  Vad är på gång? Spekulationerna pekade snabbt mot ny låt och ny video och visst var de helt korrekta. Under Onsdagskvällen bekräftades att nytt släpp med Ghost kommer under morgontimmarna 30 September 2021. Glädjen var total och klockor ställdes världen över – Ghost är tillbaka!

Låten är producerad av Klas Åhlund som även proddat Meliora och visst hörs det att det finns lite mer av den tiden i Hunter’s Moon. Produktionen är mycket tydligare och trummorna är krispigare än på Prequelle. Vi har även Andy Wallace (bl a Slayer, Dream Theater, Rage Against The Machine, Nirvana) som mixade både Meliora och Prequelle tillbaka bakom rattarna. Vi hör även Fredrik Åkesson (Opeth) på gitarr och Martin Hederos (Soundtrack Of Our Lives) på piano på låten. Uppbyggnaden av låten ger lite ABBA feeling i början för att sen kasta en in i det numera sedan Meliora och Prequelle klassiska Ghost soundet med stor refräng och sköna gitarrstämmor. Det tyngre partiet efter refräng två är tungt samt lite skrämmande och förhoppnings visar detta lite på ett återtåg till de tyngre och mörkare delarna på den kommande plattan som många i fanskaran till Ghost efterfrågat, förlåt – gapat efter, sedan länge. Personligen gillar jag Ghost vare sig de är glada och finstämmiga eller tunga och mörka – men visst är de som bäst när de vandrar fram och tillbaka mellan dessa sinnesstämningar. Dessutom var det lite väl lite av den mörka och tunga delen på Prequelle så om det dyker upp lite mer metal i låtarna på kommande plattan är det mer än välkommet! Dock har Hunter’s Moon legat och väntat att bli släppt länge då Halloween Kills premiär varit uppskjuten ett år p g a pandemin, så singeln behöver inte nödvändigtvis visa på hur tonerna kommer klinga på nya skivan.

Hunter’s Moon växer för varje lyssning och det är en bra Ghost låt som dessutom kommer funka utomordentligt på en livescen, kanske t o m ackompanjerat av någon maffig scenproduktion som ger lite Halloweenkänsla med en elak Michael Meyers som skrämmer upp publiken – vilken härlig spekulation!

Hunter’s Moon släpps på vinylsingel 21:e Januari 2022 i flertalet färger, ett något sent släpp på grund av förseningar i vinylproduktion p g a pandemin. Ghost startar en delad headline-turné med Volbeat i USA 25:e Januari 2022. Ny fullängdsplatta med Ghost har rapporterats att komma någon gång under första halvan av 2022.

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)

Relaterade artiklar