Skivpanelen listar nu albumen från AUGUSTI 2021

Då är det dags att summera AUGUSTI månads album. Vår skivpanel har sonderat albumsläppen för 2021:s åttonde månad och det är en mycket intressant lista, eller vad säger ni om JINJER (UA), DANKO JONES (CA), THYRFING och TRANSPORT LEAGUE.

Title1Data1
Band: Transport League
Album: Kaiserschnitt
Skivbolag: Mighty Music
Releasedatum: 2021-08-27
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 8,3 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Jonas LööwFredrik Brolin
Transport League är delvis för mig Sveriges svar på Pantera. Kaiserschnitt inleds direkt i ett frenetiskt tempo, för att hämta andan i en mer progressiv del i mitten. Sen matas de tunga riffen på ända in i kaklet andra halvan. Svårt att sitta still och låtarna som sticker ut lite mer är Atomic och Death Klinik. Det svänger redan från öppningslåten Atomic. Transport League har gjort ett bra och snyggt jobb med att få fram en skiva med både gung, hårdhet och med catchiga refränger. Det är definitivt något som jag kommer att lyssna vidare på. Death Klinik och Kaiserschnitt är bäst just nu.
Tony AsplundAndré Millom
På en solid grund av metal och tung rock har Transport League byggt upp en fet vägg av allt. Allt är tungt och groovigt med ett sjujäkla gung. Sången blir bättre likt ett årgångsvin för varje platta och sitter perfa i mixen! Atomic, Me the Cursed, Death Klinik samt Titty Coma Status får det att rycka extra i nackmuskeln! Jag älskar att bli överraskad, vilket jag blir av ”Kaiserschnitt”. Ett medryckande, explosivt och stenhårt album som fångar min uppmärksamhet direkt och också håller den i ett järngrepp in i mål, utan att en enda låt längs vägen får en att vackla. Inte bara månadens utan även en av årets bästa plattor.
Title1Data1
Band: Thyrfing
Album: Vanagandr
Skivbolag: Despotz Records
Releasedatum: 2021-08-27
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,5 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Jonas LööwFredrik Brolin
Tung, svängig, mystisk vikinga-metal när den är som bäst. Vanligtvis kan jag tycka att den här typ av musik blir allt för platt att lyssna på via stereon i hemmet och en helt annat sak live. Men Vanagandr har en stor dos dynamik mellan metal-genrens många element vilket gör helheten mycket mer intressant att lyssna på. Bästa låten blir nog “Håg och minne”. Jag måste säga att jag fastnade för detta svenska verk redan under första lyssningen. På något sätt är genren välkomnande för sång på andra språk än på engelska och det mesta passar in i bilden som målas upp av musiken, även på svenska. Rötter och Fredlös är låtarna i tätstriden om mitt hjärta.
Tony AsplundAndré Millom
Episka musiklandskap från Odens trädgård kantas av tunga riff och en kuslig känsla när vi guidas genom den fornnordiska historien och dess mytologi. Trots att låtarna inte hänger ihop som en historia känns det som om man blir precis lika hänförd som om det vore så. Vackert. Trollbindande, hårt, elakt och grymt skönt! Brutal och mörk viking-metal där du i grunden kan urskilja melodier, som dock tynar bort något i denna mycket hårda framtoning. Det nordiska temat lyser förvisso igenom och ger albumet lite edge, men för att gemene man ska tilltalas av detta hade brutaliteten i både sång och musik behövt vara något mindre kompakt.
Title1Data1
Band: Jinjer
Album: Wallflowers
Skivbolag: Napalm Records
Releasedatum: 2021-08-27
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 7,0 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Jonas LööwFredrik Brolin
Metal från Ukraina, ja ni. Det är både träffsäkert, svårsmält, hårt, konstigt och brutalt på samma gång. Helheten är lite för spretigt för min smak. Dock måste jag ändå ge detta alster godkänt. Mycket för låtar som Disclosure och Vortex ändå ger mersmak. Igen? Det känns som att man redan tidigare har hört varje ton på denna skiva. Kombinationen med en growlande snubbe och en skönsjungande kvinna funkade bitvis för mig i början men med åren har jag riktigt tröttnat på enformigheten i det. Jag lägger min energi på annat istället så slipper jag irritera mig.
Tony AsplundAndré Millom
I Jinjers progressiva metal fortsätter man som lyssnare att kastas mellan skönsång och raspiga growls samt mellan genrer inom låtarna. Hade de anammat ännu flera uttryck hade detta varit en fullpott! Träffsäker pandemi-inspirerad text i Wallflower. Skratt-och-glädjegråt-i-moshpiten-känsla genom hela plattan! Jajamen, här är allt man ville ha och förväntade sig av Ukrainas stolthet. Övergångarna mellan clean-vocals och scream är smidiga och det instrumentala pendlar naturligt mellan intensivt och hårt till ömt och smekande, vilket ger albumet precis rätt dynamik. Särskilt ”As I Boil Ice” fastnar hos mig.
Title1Data1
Band: Danko Jones
Album: Power Trio
Skivbolag: Danko Jones
Releasedatum: 2021-08-27
LÄNKAR: FACEBOOK | HEMSIDA | SPOTIFY | YOUTUBE |
SNITTBETYG: 6,5 / 10
Ninja Column 1Ninja Column 2
Jonas LööwFredrik Brolin
Danko Jones har ett starkt signum, så pass starkt att han har svårt att gå utanför boxen. Ibland är fyrkantigheten bra och har man en formell av väloljade rocklåtar är det väl bara att köra på. Vad tycker jag då om Power Trio? Party On Dudes, fortsätt med det ni kan bäst, jag kommer ändå älska er liveshow mer än varje enskilt album. Hoppas att få höra både Ship of lies och Good Lookin live. Jag gillar Dankos liveframträdanden med hög energi i mellansnacken och med den riviga och passande musiken. På skiva har han dock en outtröttlig förmåga att låta likadant hela tiden. Det blir ju billigt eftersom det räcker med att köpa en platta ur back-katalogen. Ship of Lies är bra skit ändå.
Tony AsplundAndré Millom
Kraftpaketet Danko Jones signalerar precis det som titeln på plattan skvallrar om - Power Trio. Det är rak kraftfull rock som vanligt och visst finns all attityd och energi kvar, men låtmaterialet tuffar på lite som en vardagsshoppingstur till Ica om ändock något stompigare. Skönast är Get to You och Flaunt It. Det här är faktiskt inget speciellt alls. Har du hört Danko förut så vet du vad som väntar här. Det är smittande melodier och allsångsvänliga refränger, lätta att gå loss till på valfri förfest innan du kliver in på exempelvis Sweden Rocks festivalområde. En partyhöjare av rang. Just därför gillar jag det.

Relaterade artiklar