Nestor: “Kanske folk känner sig trygga när de hör vår musik”

Det melodiska bandet Nestor från Falköping är namnet på allas läppar. De har gjort succé med sina singlar ”On The Run” och Samantha Fox-duetten ”Tomorrow” och den 22 oktober släpps även det efterlängtade debutalbumet ”Kids In A Ghost Town”. Rockbladet tog ett snack med sångaren Tobias Gustavsson.

Låten ”On The Run” har gått varm på Bandit Rock under året och rör man sig i rockkretsar så är det få som har kunnat missa Nestor, bandet som gjort succé med sitt melodiösa 80-talssound. Bandets sångare och initiativtagare Tobias Gustavsson har länge jobbat som producent och låtskrivare, men nu kliver han alltså själv fram i rampljuset, uppbackad av sina gamla vänner som han under en kort period spelade med redan på, just det, 80-talet.

–   Jag har egentligen aldrig tänkt att jag ska fronta tidigare. Det här med att finna en scenpersonlighet kan vara komplicerat och man undrar hur man ska vara. Men sen när man väl är i gång med arbetsprocessen så blir det naturligt att faktiskt stå framför mikrofonen, säger Tobias.

Men hur återförenades då Tobias med sina Nestor-kollegor?

– Nestor fanns ju under en kortare period redan för 30 år sen och även om vi jobbat med annat sedan dess så har vi haft kontakt, jag känner grabbarna väl. Vi har nog ändå haft i bakhuvudet att vi förr eller senare skulle göra något tillsammans igen. Sedan kom ju pandemin förra året och jag minns att jag satt hemma i min lägenhet i Spanien och spelade musik hemma. Jag märkte då att allt jag spelade lät 80-tal, det var tydliga referenser därifrån. Jag tog då kontakt med grabbarna och på den vägen är det, förklarar Tobias.

När coronapandemin stängde ner världen 2020 var det nog många som kände sig vilsna, rädda och osäkra på framtiden. Tobias tror att det var just detta som ledde till att han själv sökte sig till 80-talssoundet när han jobbade med musiken.

– Allting kändes ju så märkligt när pandemin kom, man visste inte riktigt hur man skulle hantera det hela. Så det jag då gjorde var att skapa en mental tidsmaskin som helt enkelt tog mig tillbaka till 80-talet. Kanske är det just den osäkra tid vi levt och lever i som lett till att så många också tagit till sig av våra låtar, för de känner igen musiken och känner sig trygga, skrattar Tobias.

Även själva arbetsprocessen med det kommande albumet har påverkats av pandemin, särskilt för Tobias själv som till vardags bor i Barcelona och haft svårigheter med att pendla till Nestors studio i Göteborg. Tobias beskriver arbetet som stundtals ensamt och att man saknat det sociala umgänget i replokalen, men i slutändan har resultatet ändå blivit lyckat.

– Vi har hela tiden varit helt på det klara med hur det ska låta. 86-89, där har du alla våra referenser som Kiss, Mötley Crue, Europe, nästan allt med melodier. Vi har inte hållit igen, utan vi har grottat ner oss i detaljer och låtit musiken ta ut svängarna. Hela skivan handlar om den sista sommaren man har med kompisarna i sin lilla hemstad. Sista sommaren man har tillsammans i friheten innan man blir vuxen och behöver axla ansvar.

Nestor har heller inte hållit igen på 80-talstemat när det kommer till det visuella.

– Vi har skitit i kredden och gått all in på att vara nostalgiska och verkligen både låta, se och lukta 80-tal. I våra musikvideos har vi använt oss av flera klyschor och det är med kärlek, glimten i ögat. Vi använder oss inte av klyschor i låttexterna till exempel, där är vi mer allvarliga, förklarar Tobias.

En av dem låtar som Nestor släppt hittills, med tillhörande musikvideo, är balladen ”Tomorrow” som framförs tillsammans med Samantha Fox. Tobias avslöjar att ”Tomorrow” skrevs som en duett redan från början och i ett första skede var det Lita Ford som var tilltänkt. Där uppstod dock aldrig någon kontakt och en annan ikon, som prytt många väggar i pojkrummen på 80-talet, kontaktades i stället. Nämligen Fox.

– Jag googlade runt för att försäkra mig om att Samantha levde (skratt) och började leta kontaktuppgifter. Jag lyckades då hamna hos hennes finska promotor som i sin tur kopplade mig vidare till hennes manager. När en kontakt då uppstod där så skickade vi låten till henne, vilket hon gillade och tackade ja. Jag kunde knappt tro det först. Wow, liksom! ¨

 

Att få in Samantha Fox i Sverige för att spela in musikvideo var dock inte en lätt uppgift, eftersom pandemin och påföljande restriktioner blev ett hinder även i detta fall.

– Det är mycket som är anmärkningsvärt med det där. För det första att hon ens tackade ja och sedan kommer till Askersund för att spela in video med oss. Men jag kommer nog aldrig glömma allt krångel på flygplatsen, när vi skulle ta emot henne. Gränspolisen nekade först tillträde på Arlanda, eftersom Samantha inte hade blivit informerad om att hon behövde ha ett nytaget negativt PCR-test. Sen var det massa andra reseregler som behövde inspekteras och jag fick bland annat prata i telefon med Migrationsverket för att få in henne i landet. Efter mycket om och men så gick det ju slutligen vägen i alla fall, skrattar Tobias.

”Kids In A Ghost Town” släpps den 22 oktober och Tobias ser därefter fram emot att få spela live och möta publiken, som ju redan nu tagit Nestor till sina hjärtan.

– Jag är grymt peppad och tacksam för all support. Vår framtida liveshow ska vara precis som våra musikvideos, mycket visuellt och vi ska verkligen ha kul. Faktum är att jag aldrig tidigare gjort en skiva som kommer direkt från hjärtat, utan tidigare har man anpassat sig till en viss publik. Men nu, nu kommer det inifrån, säger Tobias med värme i rösten.

FÖRBOKA ALBUMET VIA GINZA.SE.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Tobias Gustavsson, NESTOR
AKTUELL: Med debutalbumet “Kids In A Ghost Town” som släpps 22 oktober

BANDFAKTA – NESTOR

MEDLEMMAR
Jonny Wemmenstedt (gitarr)
Mattias Carlsson (trummor)
Tobias Gustavsson (sång)
Marcus Åblad (bas)
Martin Frejinger (keyboards)

| FACEBOOK | INSTAGRAM | SPOTIFY | GINZA |

Relaterade artiklar