VIDEOPREMIÄR: Nightrage – Falsifying Life

De grekisk/svenska melodiska death metal-stjärnorna Nightrage har skämt bort sina lyssnare med ren, rå melodisk death metal sedan starten 2000. Med åtta album i sin diskografi gjorde bandet sitt namn stort över hela världen. Nightrage släpper nu en ny musikvideo för singeln ‘Falsifying Life’ 14 januari 2022 via Despotz Records. 

Med rötter från Grekland och Sverige, är det framgångsrika dödsmetalbandet Nightrage tillbaka med den slutgiltiga delen i deras trilogi av albumen (‘The Venomous’, ‘Wolf to Man’) och kompletterar nu trilogin med deras kommande album ‘Abyss Rising’. Ett album som speglar bandets vision av att leva i sitt egna helvete – ett helvete som skapats genom all förstörelse på denna planet. Albumet är delvis inspirerat av Dantes ‘Inferno’ – människans ständiga förstörelse av den värld vi lever i tills att avgrunden öppnas upp och slukar allt som tidigare existerat. Avgrunden har rest sig från djupet och helvetet har nu tagit sig upp till jordens yta för att ta över. Det nya albumet fångar Nightrage i en spektakulär form; det skarpa, brutala, kompromisslösa och de oförglömliga.

 

Musikaliskt sett har bandet ett hårdare, snabbare och brutalare uttryck, men likt tidigare så håller bandet hårt i det melodiska och den karakteristiska tunga aggressiviteten. Albumet ‘Abyss Rising’ är ett storslaget mästerverk som alla hängivna fans kan se fram emot våren 2022. Först ut var singeln och titelspåret av albumet; ‘Abyss Rising’ berättas om hur vi människor redan lever i vårt eget helvete här på jorden och går därmed i linje med bandets trilogi och albumets centrum; hur helvetet tar över och människan förgörs. Albumet är mixat och mastrad av Fredrik Nordström på Studio Fredman (Architects, In Flames, Opeth, etc.) och kommer att släppas den 18 februari, 2022.

‘Falsifying Life’ handlar om hur människor förnekar sig själva att leva ett riktigt sant liv. Vi är alla uppkopplade dag som natt till sociala medier och är nästintill mer intresserade av vad som händer där, mer än om våra egna liv.

Marios och Magnus om ‘Falsifying Life’;

‘Falsifying Life’ is our second single from the upcoming album and once again a collaboration musically of me and Magnus, it’s a mid-tempo song with lots of groove and Nightrage signature melodies. We like to have these kinds of songs as well and we feel we don’t need to go super-fast all the time, but keep the melodicism and heaviness anyway that characterizes the band’s sound. This time Ronnies lyrical theme is all about us humans denying ourselves living a real true life. Instead, we sit behind our walls of social media and living a life in lie. Portraying our lives as we think others would like to see them, and how we fool ourselves that we want to live. And not how we really would like to live or to be. And we all know it’s all a lie! But instead of breaking free from the lie we buy it all the way and keep pushing it harder until it becomes the only “true life” we really know in the sad end. // Marios Iliopoulos

The funniest thing about writing songs for Nightrage is the mix between heavy metal and thrash/death. From one moment a mean riff to the other moment a memorable melody. On Falsifying life, I think you can hear my and Marios love of heavy metal shine through with all these guitar melodies everywhere. We actually had to remove some melodies in the mix to not overdo it. Maybe we did anyway haha!  // Magnus Söderman

Mer om Nightrage

Nightrage grundades av Marios Iliopoulos och hans nära vän Gus G i juni år 2000. Efter att de fått ihop demos 2001, kunde de äntligen släppa sitt första album ‘Sweet Vengeance’, 2003. På albumet gästade trummisen Per Möller Jensen (The Haunted) och basisten Brice Leclercq. De lyckades även få med sig de legendariska vokalisterna Tomas Lindberg (At the Gates) och Tom S. Englund (Evergrey). Deras andra släpp, 2005, ‘Descent into Chaos’, deltog Fotis Benardo (Septic Flesh, ex-innerwish) och Henric Carlsson. Gus G’s roll i Arch Enemy tog mer och mer tid och den begåvade gitarristen beslöt sig därför att lämna Nightrage och för att sedan lägga sitt fokus på Fire Wind och slutligen med Ozzy Osbourne. 

Nightrage’s tredje album, ‘A New Disease Is Born’, släpptes 2007. Gus G ersattes med Dragonland/Amaranthe gitarristen Olov Mörck. Efter en del medlemsbyten så fann man slutligen Antony Hämäläinen, basisten Anders Hammer och trummisen Johan Nunez (Firewind, Kamelot). Deras fjärde album ‘Wearing a Marthyr’s Crown’ var likt flera av Nightrage album inspelad, producerat och mixad av Fredrik Nordström på Studio Fredman. Flertal låtar på albumet på bandets album, såsom; ‘A Grim Struggle’, Collision of Fate, ‘Shed the Blood’ och Wearing a Martyr’s Crown’, var tillgängliga som nerladdningsbart innehåll för videospel-serien Rock Band på Xbox. 2011 var ‘A Grim Struggle’ även tillgänglig för nedladdning för Playstation 3 konsol. Samma år gästade återigen Tomas Lindberg och Tom Englund på sång på ‘Insidious’ tillsammans med Gus G, Apollo Papathanasio (Fire Wind, Spiritual Beggars) och John K. Efter albumsläppet åkte Nightrage på turné i Nordamerika tillsammans med Firewind och Arsis.

2013, lämnade Anthony Hämäläinen och Johan Nunez bandet för andra musiksatsningar och Hämäläinen ersattes av nuvarande sångaren Ronnie Nyman. Med Nyman på sång släppte bandet sitt sjätte album ‘The Puritan’ år 2015 som följdes upp av ‘The Venomous’ 2017 och båda albumen blev kritikerrosade världen över. 2019 släpptes albumet ‘Wolf to Man’ som har hyllats som ett av bandets bästa album någonsin. Trots ett flertal medlemsbyten har bandet turnerat jorden runt och hållit kvar i sitt signum – Nightrage är ett av världens starkaste melodiska dödsmetalband. 

Nu, 2022, är Nightrage tillbaka med deras nionde album ‘Abyss Rising’ – det är skarpt, brutalt, kompromisslöst och inte minst oförglömligt. 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

BANDFAKTA – NIGHTRAGE

MEDLEMMAR

Marios Iliopoulos – clean vocals, guitar
Ronnie Nyman – vocals
Francisco Escalona – bass guitar
Magnus Söderman – guitars
Dino George Stamoglou – drums

LÄNKAR
Spotify
Facebook
Instagram
Bandcamp
Youtube

Relaterade artiklar