Ghost – IMPERA

Ghost behöver förstås ingen närmare presentation. Det som blivit en av Sveriges idag främsta musikexporter är tillbaka med nya albumet “IMPERA” och melodierna är minst lika trollbindande som tidigare. 

Ghost har en speciell plats i våra musikhjärtan. Det som presenteras, paketeras och framförallt i början av karriären också var ett “typiskt” hårdrocksband har på sina senare album börjat röra sig mer och mer utanför bekvämlighetszonen och serverar oss allt från arenarock, medryckande musikalinslag och poppiga Abba-influenser. Låttexterna som den eminente Tobias Forge kokar ihop bär fortfarande på rockens mer allvarliga och vemodiga budskap, om än förklätt i en färgstark glättig melodi. Det faktum att “IMPERA” har låtskrivare som Vargas & Lagola samt Jocke Berg från Kent kanske hintar om att folk som endast lyssnar på dödsmetall inte har så mycket att hämta hos Ghost, även om det visuella med Ghost alltid kittlar lite extra. 

Nu tror jag dock inte att syftet med denna skapelse är att tilltala dödsmetall-fansen. Nej, Ghost är större än så. Det är fyllda arenor som gäller och man ska slå så brett som det bara går. Den här skivan bidrar absolut till att den utvecklingen fortsätter och jag tvivlar inte en sekund på att Ghost kommer fortsätta växa som band. Faktum är att musik som går i dur kombinerat med texter som går i moll oftast är ett lysande framgångsrecept och att göra musik utifrån sådana premisser är något som Ghost behärskar med sann bravur och fingertoppskänsla. 

Det finns många guldkorn på detta album. Singeln “Hunters Moon“, som även var soundtrack till den senaste Halloween-filmen, mixtrar 70-tals doftande keyboards med ett tyngre beat på ett förträffligt sätt. Den musikalsvulstiga “Kaiserion” får med sin svängiga uppbyggnad min fot att glatt stampa takten, den något poppiga “Call Me Little Sunshine” är behaglig bakgrundsmusik för valfri aktivitet, den något hårdare “Twenties” lockar fram headbangaren i mig och 80-talsrocks dängan “Watcher In The Sky” kommer framöver vara en maffig livefavorit där publikhaven kommer stå med knutna nävar upphöjda i skyn och sjunga med i den mycket allsångsvänliga refrängen. Det enda frågetecknet som uppstår är om mid-tempo balladen “Darkness At The Heart Of My Love” verkligen var en nödvändig låt, men sådan utfyllnad kan i varje fall jag leva med i utbyte mot övriga låtar, som bjuder på det lilla extra. 

Ett intressant album. Arenor kommer fortsätta fyllas, Ghost klättrar allt högre upp på stjärnhimlen och det är nog faktiskt bara en tidsfråga innan vi får njuta av riktigt storslagna rockpop-musikaler med Ghost-tema. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Ghost
ALBUM: IMPERA
RELEASEDATUM: 2022-03-11
SKIVBOLAG: Loma Vista Recordings
BÄST: Watcher In The Sky
SÄMST: Darkness At The Heart Of My Love

Relaterade artiklar