Hård, hårdare, Worm Shepherd

Ett melodiskt deathcore band, som även är starkt influerade av black-metal? Count Me In! 

Annons 

 

Det är lustigt hur saker och ting kan utveckla sig. För några år sen var undertecknad en egentligen ganska mainstream rock-lyssnare. Jag höll mig till att lyssna på klassiker som Iron Maiden, ACDC, Metallica och var egentligen måttligt intresserad av mer “extrema” band. Growl med mera skakade jag mest på huvudet åt. Med tiden har jag dock blivit alltmer tolerant och idag ingår även det mer obskyra materialet i mina spellistor. När det gäller deathcore-genren har jag under rätt lång tid inte kunnat föreställa mig att något skulle kunna utmana New Jersey-bandet Lorna Shore. Men plötsligt dök Worm Shepherd upp. 

Att säga att vi har att göra med ett intensivt sound, med rejäla dubbelkaggar, snabba riff och extrema (!) avgrundsvrål är knappast en underdrift. Faktum är att “Ritual Hymns” stegrar för så gott som varje låt. Det finns några få andningsrum här och var, men det gäller att utnyttja dessa vid behov, för det är på håret till att man ens lägger märke till dem innan den mycket tunga instrumentationen, toppat med vrål som inte blir något annat än hårdare för varje gång, knockar dig på nytt. 

Albumet inleds med en explosion i titelspåret och fortsätter på samma spår med det lilla monstruösa yrvädret “Ov Sword And Nail” för att sedan fortsätta i samma ursinniga tempo på övriga låtar, den ena låten blir bara tyngre än den andra och under lyssningen finner jag mig själv sitta och skratta av ren chock över att det ens är möjligt för musik att låta på det sätt som det gör här. Det finns episka symfoni-inslag som sätter en viss sinnesstämning och ljudbilden är dynamisk för att sedan genomborras av den rent ut sagt vansinnigt våldsamma och tunga sången som lägger sig över albumet som grädden på moset. Personliga favoriter är “The River Ov Knives“, “Ov Sword And Nail“, “Wilted Moon” och “Chalice Ov Rebirth“. 

Det här är en närmast ondskefull skapelse. Siewert Öholm hade ingen aning om vad han pratade om när han tycktes tro att WASP skulle vara satans påfund i det klassiska avsnittet av “Svar Direkt” på SVT 1984. Hade han dock pratat på samma sätt om Worm Shepherd hade jag haft större förståelse, för det här bandet och det här albumet låter verkligen precis som man förväntar sig att djävulsdyrkarnas signaturmelodi ska låta. Det extrema soundet, den skitiga ljudbilden och avgrundsvrålen tillsammans är näst intill läskigt att lyssna på. Men i slutändan så finner jag mig själv sitta och både förfasas och förundras över vad jag hör. Jag tokdiggar det! 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Worm Shepherd
ALBUM: Ritual Hymns
RELEASEDATUM: 2022-01-14
SKIVBOLAG: Unique Leader Records
BÄST: “Ov Sword And Nail”

 

Relaterade artiklar