SABATON – The War To End All Wars – Konstant subjektiv reflektion, våldgästas av oersättlig mental närvaro av plågsamma scenarion för de som överlever

Första världskriget förändrar både emotionella affekter och mänskliga högre kognitiva funktioner. Krig skapar panik och bestående minnen för alltid. Relationer förstärks eller förstörs med flykt under tvång. Andra stannar, gör allt för det moraliska ansvaret kräver av landet och kämpar för nationen. Konstant subjektiv reflektion som konsekvens, våldgästas av oersättlig mental närvaro i form av plågsamma scenarion utan slut för de som överlever. Sabaton skriver om genuina historier från det första världskriget, om hjältar som dör för sitt land och som borde hedras för sina handlingar under den svåra tiden. Det första världskriget katalyserar den moderna krigsföringen med bland annat flygplan, specialiserade stormtrupper och enorma stridsvagnar om mänskligheten aldrig sett tidigare.

Annons 

 

Sarajevo, förändrar världen och det finns inget annat som skapar misär i samma takt. Archduke Franz Ferdinand skjuts ner i Belgien och engelska trupper åker ner till Belgien för kriga emot Tyskland. Förmodligen en av de stora konflikterna som katalyserar de konstanta attackerna globalt. Sabaton slutar aldrig förvåna med sina berättelser, de berättar om och hur de backar upp berättelserna med musik som förstärker budskapet ännu mer.

Stormtroopers är det jag förväntar mig av bandet, en stabil låt som beskriver tyska stormtrupper som bemöter vanliga soldater med extrem rädsla eftersom det är en ny taktik och framför allt bemötande under kriget. Deras metoder hade ingen förväntat sig tidigare från skyttegravarna ute på fälten. En given låt tidigt i setlistan under turnéer framöver troligen.

Dreadnought uppnår ren perfektion, Joakims röst låter precis tillräckligt rå där emotionella affekterna är som starkast. Sångaren låter väldigt sårbar, samtidigt som den förmedlar helt otrolig lyrik och refränger som naglar sig fast i medvetandet redan efter första lyssningen. Hannes Van Dahl och Pär Sundström skapar en otrolig stämning när de spelar takten som bidrar till att låten är bland det bästa på plattan. Berättelsen om det stora sjöslaget vid Jylland 1916, konflikten mellan brittiska och tyska flottor nära Danmark med endast tungt artilleri. Riffen av Chris Rörland och Tommy Johansson är perfekt placerade, bidrar med en massiv känsla och katalyserar betydelsen markant av texten. Melancholi, i kombination med explicit ånger och passiva förväntningar av att kanske kunna vinna kriget genom att använda enorma slagskepp.

The Unkillable Soldier handlar om Adrian Carton de Wiart, gränsen mellan rationalitet och total vansinnighet är inte tydlig alls. Även om han skadas otaliga gånger under kriget, så förändras inte hans beteende och modet för ytterligare uppdrag är bestående. Den serbiska kvinnan Milunka Savić kallas Lady Of The Dark, år 1913 värvas hennes bror till andra Balkankriget. Hon klipper av håret, tar på sig uniformen och strider för den serbiska armén. Låtarna faller inom kategorin klassiker och uppfyller förväntningarna. Det går alltid att hitta berättelser om väldigt speciella personer genom åren, i en positiv bemärkelse för stupna hjältar ska hedras utan att världen ska tolka det som att bandet glorifierar krig. Allt är relativt till perspektivet, berättelsen om Witold Pilecki som Inmate 4859 i Auschwitz 1940 är bland det bästa bandet gjort någonsin. Deras subjektiva prioriteringar involverar att riskera exakt allt för att få veta sanningen eller kämpa för sitt land utan att ens tänka på vad det kan skapa för psykologiska tillstånd efter.

Soldier Of Heaven beskriver krigen i Alperna mellan Österrike och Ungern. Många soldater fryser till döds, andra kämpar tills krafterna tar slut och begravs bland bergen. Refrängen i kombination med riffen och Joakims råa röst skapar ren magi. Christmas Truce är bland det vackraste bandet släppt, melodin och dynamiken är ett mästerverk. Julfreden den 24 december 1914, där engelska soldater hör tyska soldater sjunga julsånger från sina skyttegravar på andra sidan och låter fienden leva. I den franska staden Versailles avslutas kriget mellan Tyskland och västmakterna 1919. Det först världskriget får ett definitivt avslut, en fråga lämnas obesvarad. Kan verkligen ett första krig avsluta framtida tänkbara krig?

Produktionen är massiv och exceptionell mycket tack vare Jonas Kjellgrens otvivelaktiga talang bakom spakarna. Ljudet är bland det bästa som går att uppnå, en perfekt symbios mellan dynamik och melodier. Det märks tydligt att albumet har en speciell betydelse för Sabaton, berättelser som är värda att minnas för alltid. Krig förändrar, många lämnas med bestående skador för sin enastående insats utan att inse att de blivit helt andra personer med kognitiva förstärka affekter. Det enda negativa är den monotona berättarrösten, utan den hade plattan varit ett genuint mästerverk.

 

SKRIBENT: Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
BAND: Sabaton
ALBUM: The War To End All Wars
RELEASEDATUM: 2022-03-04
SKIVBOLAG: Nuclear Blast

BANDFAKTA – Sabaton

MEDLEMMAR

Joakim Brodén – sång
Pär Sundström – basgitarr
Chris Rörland – gitarr
Hannes Van Dahl – trummor
Tommy Johansson – gitarr

DISCOGRAPHY

Primo Victoria (2005)
Attero Dominatus (2006)
Metalizer (2007)
The Art of War (2008)
Coat of Arms(2010)
Carolus Rex (2012)
Heroes (2014)
The Last Stand (2016)
The Great War (2019)
The War To End All Wars (2022)

Relaterade artiklar