New Horizon – Erik Grönwall & Jona Tee slår HEAT med hästlängder

Trots Erik Grönwalls avhopp från HEAT så har han och Jona Tee ännu en gång slagit sina kloka huvuden ihop. Resultatet blev power-metal projektet New Horizon som imponerar stort med plattan “Gate of the Gods”. 

Annons 

 

Egentligen kanske man inte ska jämföra två band som är inom olika genres. I och med att Jona Tee och Erik Grönwall dock båda två är välkända från HEAT så blir det svårt att inte tänka på HEAT samtidigt som man lyssnar på New Horizon. Med risk för att låta kontroversiell och kanske uppröra någon så är faktumet att i min värld så slår New Horizon HEAT med hästlängder. 

Med det sagt tror jag dock inte några HEAT-fans kommer ha alltför många invändningar mot “Gate of the Gods” heller. Plocka ut allting du gillar med Jona Tee:s producerande och kreativa skapande och lägg på Grönwalls helt underbara stämma (som gjord för just denna genre) så blir det svårt att inte förföras av detta album, även om det skulle vara så att power-metal vanligtvis inte är “DIN” kopp te. Här finns gott om influenser från legender som Iron Maiden och Helloween. Det du hör är dramatiska övergångar, kraftiga melodier och pampiga refränger. Musik som har alla förutsättningar för att göra succé både på 80-talet och 2022. 

Det finns mycket att hylla. Gitarrsolon har en tendens att bli utdragna och långtråkiga men på detta album får vi några ljuva solon i “rätt” längd & mängd, som exempelvis i  låten “Stronger Than Steel“. Introt i “Cry For Freedom” går inte heller av för hackor på den fronten.  Inledningsspåret “We Unite” är en svängig, melodiös, allsångsvänlig pärla som jag kan se göra sig som en utmärkt öppning på eventuella framtida konserter. Albumet som helhet är ett litet mästerverk och det finns egentligen inget här som jag finner mindre tilltalande eller “dåligt” om man så vill. Allra bäst är dock “Call Of The Underground” och titelspåret. Den förstnämnda balanserar perfekt mellan den sköna avslappnade refrängen som är något nedtonad och de mer kraftfulla hårdare verserna. Dynamik at it´s finest.

Titelspåret är albumets längsta låt och utrymme finns därmed för att rymma exakt allt du älskar med metal. Det är sköna riff, pampigt trumslagande, fin bas, symfoniska inslag som ger lite edge, en episk uppbyggnad, snygga melodier, storslagen sång… Jag behöver nog inte fortsätta? Jag tror ni fattar. Riktigt jäkla bra metal, helt enkelt. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: New Horizon
ALBUM: Gate Of The Gods
RELEASEDATUM: 2022-03-11
SKIVBOLAG: Frontiers Records
BÄST: “Call Of The Underground” & “Gate Of The Gods”

 

 

 

 

Relaterade artiklar