Norskt röj med Kvelertak på utsålt Debaser

Hårt turnerande Kvelertak från Stavanger brukar plöja tresiffrigt antal gig per år i vanliga fall men fick, precis som alla andra, ligga lågt under pandemin. Kvällen spelning har flyttats fler gånger än jag har koll på men nu händer det till slut. Förband var punk och deathpop-ensemblen Blood Command från Bergen med nya australiensiska sångerskan Nikki Brumen i spetsen. En kombo som funkade rätt bra tillsammans.    

Annons 

 

Det har varit 700 dagar med stängda gränser mellan Sverige och Norge förkunnar Kvelertaks sångare Ivar Nikolaisen i mellansnacket på Debaser. En tung tid som bandmedlemmarna spenderade med att supa och knarka hemma i stugorna fortsätter han. Saknaden efter svenskt smågodis, Röda Lacket och folköl sägs ha varit stor. Nu är norrbaggarna äntligen på svensk mark igen med utsålda spelningar i både Göteborg och Stockholm samt ett välfyllt KB i Malmö.

Det börjar dock lite trevande, i alla fall från en onsdagsseg publik. Först under thrash metal passagen i femte låten Fanden Ta Dette Hull! drar det i gång på allvar med en härlig mosh. Sedan är det fullt pådrag mest hela vägen till defileringen i sista extranumret Kvelertak

Innan dess har norska mästerskapet i crowd surfing genomförts och där vann Nikolaisen i flest antal men stilpoäng till gitarristen Maciek Ofstad som drog en långkörare från bardisken och avslutade med att stå på huvudet i publikhavet.

Musikaliskt får vi sju låtar från utmärkta senaste plattan Splid. Ett album som släpptes för ganska exakt 2 år sedan men som det först nu är möjligt att göra en regelrätt turné på. Ofstad tar Troy Sanders verser i Crack Of Doom med den äran och det är giget igenom sång från samtliga strängbändare. Användbart då man kan fylla upp för Nikolaisen när denne ger sig ut på diverse galenskaper på och utanför scenen.  Efter knappt halva spelningen är han redan sjöblöt av öl och svett. Trycket är maffigt med en intensiv vägg av trilling-gitarrer som både kan mangla och spela fina stämmor.  

Brygden av hardcore punk, black metal och rock ‘n’ roll är kanske inte lika unik längre men den är fortfarande väldigt underhållande och senaste plattan (tillika första med Nikolaisen) är deras sammantaget bästa. Livs levande på en svettig rockklubb är Kvelertak ett band som bara måste upplevas. Att fly bort från det allt bistrare världsläget en stund med den här explosiva kvintetten gör jag väldigt gärna igen.

 

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Oskar Wiklund (oskar.wiklund@rockbladet.se)
KONSERT: Kvelertak
ARENA: Debaser / Stockholm
DATUM: 2022-03-09
BÄSTA LÅTEN: Bråtebrann
BÄSTA MINNET: Gnistan mitt i Fanden Ta Dette Hull! som tände till spelningen ordentligt. 
SÄMST: Att den magnifika Kvelertak-flaggan inte fick vara med på scenen. 

BILDGALLERI – KVELERTAK

BILDGALLERI – BLOOD COMMAND

LÅTLISTA – KVELERTAK – DEBASER

Rogaland
Crack of Doom
Bruane Brenn
Necrosoft
Fanden Ta Dette Hull!
Ulvetid
Blodtörst
Spring Fra Livet
1985
Ved Bredden av Nihil
Mjöd
Bråtebrann

EXTRANUMMER: 
Discord
Kvelertak

 

Relaterade artiklar