Among Lynx – singelsläpp och releasegig

Among Lynx startar resan mot nästa album med ett singelsläpp och ett gig som bjuder på både material från tidigare album och smakprov på vad som komma skall samt, såklart, den nya singeln Put your Love in Me live.

Annons 

 

Bandet öppnar giget med ett nytt instrumentalt munspelsfokuserat stycke. Just munspel är verkligen en av grejerna med Among Lynx. Munspelet tar plats och trakteras som ett fullinstrument och inte bara ett extrainstrument använt lite här och där, oftast av sångaren. Sedan en tid har idén om en gitarr till bubblat i bandet och för första gången i vintras och nu en andra gång på Akkurat spelar Evami gitarr utöver att sjunga. När idén dök upp tidigare tyckte jag inte bandet behövde ytterligare en gitarr. Jag tyckte Moa med gitarr och Elin med munspel lirade så bra tillsammans, ibland briljerar var för sig, ibland tillsammans. Får erkänna att jag var lite rädd att munspelet skulle få backa inför två gitarrer. Tur att det inte var jag som bestämde för det blir bra och inte alls konkurrens. Egentligen borde jag väl inte varit orolig. Ett av mina favoritband i den lite bluesigare genren, Lisa Lystam Family Band, har två gitarrister och hade länge Micke Fall på munspel och som också tog plats med sitt instrument och gav det en hedervärd plats i bandet. Annat nytt sedan i vintras var att Moas syster Tove Brandt inte längre spelar bas i bandet. Den äran har övertagits av Elin Tannerdal.

Among Lynx live innan pandemin

Under giget får vi ett glatt band som skämtar med och om varandra, klädval, sladdhärvor, det myckna springet på den lilla scenen och ofrivilliga smygtacklingar. Både band och publik är glada och verkar lyfta varandra till högre nivå. Vi får mycket mellanprat men inte bara vänskapligt skämtande utan även prat om låtar, deras betydelse, hur de uppkommit och liknande. Jag uppskattar sådant då jag alltid varit intresserad av texter men särskilt i sådana här fall när texterna faktiskt är små berättelser eller har någon betydelse eller rent av ideologi. Bandet spelade två set så vi fick en rejäl dos med musik från både de tidigare albumen och den kommande skivan som är planerad till nästa år. Fler singlar är planerade på vägen dit.

Det märktes som sagt att både band och publik var på gott och humör och alla verkade sugna på livemusik igen. Det var gott om improvisation och av miner att döma kanske även en eller annan överraskande ändring eller kanske något litet misstag. Det gjorde dock ingenting utan bidrog till den uppsluppna stämningen. Dock kändes Shameless från senaste albumet inte riktigt lika intensiv och med samma tyngd bakom det viktiga budskapet som vanligt men allt kan inte vara perfekt. Det har ju inte heller varit gott om gig på länge så en gnutta ringrostighet är förlåten. Om vi vågar hoppas på att pandemin nu kommit under kontroll i vår ände av världen så kröp tyvärr en annan närliggande dysterhet in i mellansnacket, kriget i Ukraina. Moa poängterade hur viktigt det är att stå upp för den frihet vi är vana vid i här hos oss och att och att inte ge efter och ge diktatorer och terrorister vår rädsla för det är den som är deras vapen på distans. Här kan konserter och musik fylla en funktion utöver nöje och både föra fram budskap men även hjälpa oss att trots hänsyn som måste tas fortsätta leva våra liv som vi vill med glädje.

Among Lynx live innan pandemin

När andra set började fick vi en liten överraskning i form av Roots Imperial som består av Moa Brandt och Elin Öberg. De spelade två låtar av det lite bluesigare slaget innan resten av bandet kom tillbaka. Trots den bluesigare stilen så var liveversionen av sammanvävda Am I Wrong? och Rollin’ ’n’ Tumblin’ tung med ett sjujäkla sug. På Bitter Wind fick vi även fin gästsång och duett med Evami av Anders von Hoffsten.

Roots Imperial

En singel, Put your Love in Me, har släppts och fler kommer på vägen till albumsläppet nästa år. Personligen hoppas jag på att Ride som vi fick höra live kommer vara en av de låtar som släpps innan hela albumet. Det är en låt med lite mer tempo och det sköna among lynxsuget i musiken. Det där suget finns även i Put your Love in Me om än med emellanåt lugnare tempo. Låten börjar med ett bluesigt gung för att med trummorna öka takten till en nästan förlösande eller är det desperat uppmaning i refrängen? Som så ofta med Among Lynxs låtar är det en dynamisk låt. Evami sjunger starkt, trummor och bas för tillsammans tungt låten framåt accentuerat av körer och Elins munspel. Put your Love in Me är en stark låt om åtrå och skamlös passion och återigen en låt som framförs än bättre live. En styrka jag uppskattar hos bandet.

Singelsläpp: Put your Love in Me

Akkurat är ett fint ställe med alla sorters öl av både vanligare och ovanligare typ, god mat från burgare till moules frites och emellanåt livespelningar. Den enda nackdelarna är att lokalen har en flaskhals framför scenen vilket gör att vakter, personal och nödiga matgäster måste passera publiken. Det är dock ett ställe jag gärna återvänder till för att kombinera mitt ölnörderi med mitt musiknörderi och det är lite synd att det nu för tiden enbart är spelning en gång i månaden.

Konsert:

Singel:

Skribent: Kristoffer “Illern” Holmén (kristoffer.holmen@rockbladet.se) Foto (omärkt): Sebastian Thorén Foto (med märkning): Kristoffer “Illern” Holmén (kristoffer.holmen@rockbladet.se) Event: Among Lynx Arena: Akkurat Datum: 2022-03-27 Singel: Put your Love in Me Singelsläpp: 2022-03-25

Bandfakta Medlemmar Evami Ringkvist: sång och gitarr Moa Brandt: gitarr Elin Öberg: munspel Amanda Savbrant: trummor Elin Tannerdal: bas

 

Relaterade artiklar